AntarabangsaIsu Semasa

Gelombang COVID-19 Kini ‘Serang’ Penjara Seluruh AS

Satu gelombang besar jangkitan Covid-19 menular di kalangan populasi penjara terbesar di dunia di Amerika Syarikat walaupun para pegawai mulai membuka ekonomi mereka, mengatakan penyakit ini telah menurun.

Satu penjara di Marion, Ohio telah menjadi institusi yang paling banyak dijangkiti di seluruh negara, dengan lebih daripada 80 peratus daripada hampir 2,500 tahanan dan 175 kakitangan disahkan positif Covid-19.

Kematian akibat coronavirus itu meningkat di penjara di seluruh negara, dengan pegawai yang mempunyai sedikit pilihan kerana tidak dapat melaksanakan penjarakan sosial dalam sel yang sesak dan menghadapi kekurangan kakitangan perubatan dan alat pelindung diri.

Ancaman terhadap populasi penjara AS yang berjumlah 2.3 juta orang itu dilihat minggu lalu apabila kematian Andrea Circle Bear, seorang wanita asli Amerika berusia 30 tahun dari South Dakota.

Mengandung ketika ditempatkan di penjara persekutuan Texas pada bulan Mac atas tuduhan dadah, Andrea jatuh sakit akibat Covid-19 dan menggunakan ventilator tetapi sempat melahirkan anak secara C-section.

Dia kekal menggunakan ventilator selepas bersalin dan meninggal dunia beberapa minggu kemudian.

Rusuhan kerana perlindungan yang tidak mencukupi dan tindak balas perlahan oleh pihak berkuasa penjara telah berlaku di penjara di Washington dan Kansas.

Wabak Covid-19 di kalangan pegawai penjara menjadikan institusi lebih sukar untuk diuruskan.

Di Kemudahan Pemulihan Lansing yang kekurangan tenaga kerja di Kansas pada hari Khamis, penjaga penjara selama 15 tahun, David Carter mengundurkan diri, dengan mengatakan bahawa lebih baik tidak mempunyai gaji daripada membahayakan kesihatan dan keluarganya.

Kerana kesukaran pengurusan penjara yang diselia oleh banyak pihak seperti pihak berkuasa persekutuan, negeri, tempatan serta syarikat swasta, ujian dan pelaporan tidak mudah untuk diselaraskan.

Covid Prison Data, sekumpulan pakar keadilan jenayah universiti dan pakar data, mengatakan bahawa berdasarkan laporan awam, 13,436 tahanan dan 5,312 kakitangan pemulihan di seluruh negara telah menunjukkan positif koronavirus.

Tetapi banyak negeri dan sistem penjara persekutuan, hanya melakukan sedikit ujian. Lima daripada 50 negeri bahkan tidak melaporkan data.

Dalam laporan The New York Times berkaitan 10 tempat paling terdedah jangkitan, penjara adalah antara lapan tempat yang tersenarai dengan Marion Correctional Institution berada di tempat pertama.

Sebabnya jelas: populasi penjara lebih padat dan lebih sukar dipisahkan daripada rumah jagaan dan kapal pesiar, dua institusi yang terkena penyakit ini.

Penjara juga beroperasi pada tahap kebersihan yang lebih rendah dan sebilangan besar tahanan mempunyai penyakit yang berisiko.

Dan sehingga kini, penjara tidak menjadi keutamaan dalam memerangi wabak dan data yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan betapa besarnya masalah ini.

Biro Penjara persekutuan, yang mempunyai 152,000 tahanan dan 36,000 kakitangan, menemui wabak di lebih daripada separuh daripada 122 kemudahannya.

Kurang daripada 3,000 ujian telah dilaksanakan, namun dengan 1,842 tahanan dan 343 kakitangan positif, dan 36 kematian.

Pada hari Khamis sahaja biro melaporkan tiga kematian di penjara Terminal Island dengan keselamatan rendah dekat Los Angeles, di mana kira-kira 60 peratus daripada kira-kira 1,050 populasi tahanan telah disahkan positif.

Pengarah Biro Penjara Michael Carvajal mengadu kekurangan bekalan ujian, dan mengatakan bahawa kuarantin sukar dijalankan.

“Kami tidak mempunyai pilihan untuk melakukan sekatan pergerakan atau memilih siapa atau bila seseorang dihantar ke tahanan kami,” katanya pada hari Rabu.

Show More

Related Articles

Back to top button