Bisnes & Ekonomi

Ekonomi Atau Kesihatan: Negara Berdepan Kerugian Besar

Pakar ekonomi mengatakan membuka kembali kebanyakan perniagaan setelah lebih dari sebulan kerana jangkitan Covid-19 adalah langkah yang tepat pada masanya.

Penantian yang lebih lama boleh mengakibatkan penurunan pertumbuhan ekonomi dan kerugian pendapatan.

Seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, negara telah kehilangan sekitar RM63 bilion sejak PKP dikuatkuasakan pada 18 Mac, dan akan kehilangan RM35 bilion lagi sekiranya PKP dilanjutkan sebulan lagi.

Penganalisis politik dan pakar ekonomi veteran Profesor Dr Hoo Ke Ping mengatakan ia adalah langkah yang sangat ditunggu-tunggu kerana perniagaan tidak lagi dapat bertahan tanpa pendapatan, menggunakan rizab dan bantuan daripada kerajaan.

“Semakin lama kita menunggu, semakin tinggi risikonya dengan semakin banyak pekerja kehilangan pekerjaan dan syarikat ditutup. Ini keputusan yang baik tetapi diharapkan orang ramai akan mengambil langkah berjaga-jaga kerana ancaman Covid-19 masih wujud.

“Pembukaan semula itu baik tetapi mesti mengikut prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh kerajaan untuk memastikan tidak akan ada lagi gangguan pada sosial, sistem perubatan dan ekonomi negara.”

Mengenai pemulihan ekonomi, Hoo berkata sektor yang paling teruk terjejas ialah pelancongan yang mungkin tidak akan mengalami pemulihan dalam masa terdekat, walaupun perniagaan dibuka semula pada hari Isnin.

Hoo mengatakan bahawa kerajaan telah bertindak praktikal dan cepat dalam tindakannya, termasuk memperkenalkan pakej rangsangan yang dapat membantu mengatasi masalah kewangan isi rumah.

“Namun, dengan industri pelancongan kita terjejas teruk dengan sekitar 20 hingga 30 peratus perniagaan yang berkaitan dengan pelancongan seperti hotel, agensi pelancongan dan kedai makanan dan minuman ditutup, ini memberi kesan yang signifikan terhadap pertumbuhan ekonomi negara.

“Pendapatan negara dari sektor pelancongan sahaja telah dipotong setengah, bahkan mungkin lebih banyak lagi. Kerajaan perlu mengisi jurang ini dan pemulihan harus cepat,” katanya, sambil menambah bahawa defisit fiskal sekarang adalah pada 4.7 per sen.

Katanya, Malaysia adalah negara yang berorientasikan eksport dan itu merupakan kelebihan bagi proses ekonomi dan pemulihan.

“Namun, kerajaan memerlukan lebih banyak pendapatan untuk menebus kerugian yang terjadi selama PKP berjalan.”

Hoo berkata antara pilihan yang boleh dipertimbangkan oleh kerajaan untuk mengukuhkan keadaan kewangannya ialah memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dalam beberapa bulan.

“Ini adalah salah satu cara agar kerajaan dapat menebus kerugian lebih dari RM60 bilion, tidak termasuk biaya tambahan yang dikeluarkan dalam pengurusan krisis. GST adalah pilihan yang layak untuk dipertimbangkan oleh kerajaan kerana sistem ini sudah ada, mereka hanya perlu mengaktifkannya semula (sejak digunakan untuk jangka pendek pada masa lalu),” katanya, sambil menambah bahawa ekonomi pada suku ketiga dijangka mengalami pemulihan yang lemah.

Hoo mengatakan bahawa kerajaan harus mempertimbangkan idea tersebut, jika tidak, gelombang jangkitan kedua mungkin akan menjejaskan negara dengan lebih teruk.

Dalam keadaan sekarang, kata Hoo, negara kemungkinan besar akan melihat satu hingga dua peratus pertumbuhan produk domestik kasar pada akhir tahun.

Profesor Pusat Pengajian Ekonomi Universiti Sunway Dr Yeah Kim Leng berkata, pengumuman itu adalah melegakan bagi perniagaan dan syarikat yang tidak dibenarkan beroperasi.

Namun, katanya, mereka perlu mematuhi sepenuhnya garis panduan operasi agar tidak meneruskan rantaian Covid-19 yang telah dikekang untuk tempoh dua bulan dalam PKP.

“Dengan kelonggaran sekatan untuk syarikat dan perniagaan, kos dan kerosakan ekonomi akibat kebankrapan dan pemberhentian pekerja pasti akan lebih rendah.

“Kita pasti dapat menyaksikan pemulihan ekonomi secara beransur-ansur dengan syarat risiko jangkitan kedua tidak ada. Jika tidak, kos ekonomi untuk perniagaan akan meningkat secara mendadak dan pertumbuhan KDNK negara akan turun dengan ketara.”

Yeah berkata, pemulihan ekonomi di peringkat tempatan dan global dijangka akan perlahan dan beransur-ansur sehingga penawar atau vaksin dijumpai.

“Memandangkan persekitaran ‘normal baru’ di mana pembatasan perhimpunan awam dan jarak yang selamat memerlukan perubahan dalam tingkah laku sosial dan ekonomi, serta pengaturan kerja baru, banyak industri seperti pelancongan, hotel, restoran dan runcit akan terus menghadapi penurunan mendadak dalam permintaan dan aktiviti perniagaan. “

Show More

Related Articles

Back to top button