MalaysiaPolitik

Persidangan Parlimen: Di Mana Tempat Duduk Dr Mahathir?

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkunjung ke pejabat Perdana Menteri berkali-kali dalam dua tahun terakhir tetapi lawatan terakhirnya mungkin adalah yang paling kontroversi.

Beberapa jam setelah Ketua Pembangkang muncul dari pertemuannya dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin, khabar angin dan tuduhan mulai tersebar bahawa Anwar terlalu banyak memberi muka kepada kerajaan baru dan bahkan memeterai perjanjian dengan Perdana Menteri.

Rakan sekerjanya dari PKR kesal kerana lawatan itu dianggap sebagai menyokong apa yang dilabel oleh Pakatan Harapan sebagai kerajaan pintu belakang.

Tetapi itu bukanlah kebenarannya dan Anwar, kata rakan lamanya, Prof Datuk Dr Redzuan Othman, pada mulanya menolak pertemuan itu kerana implikasi yang bakal disabitkan bersama.

Anwar hanya pergi setelah dipujuk oleh beberapa utusan dan sejak itu beliau menegaskan bahawa pertemuan bersama Muhyiddin adalah dalam konteks krisis coronavirus dan demi kepentingan negara.

Walau bagaimanapun, pertemuan tersebut menggambarkan mesej bahawa anda boleh berada di pihak yang berlawanan dan masih mengadakan perbincangan.

Adun Kok Lanas, Datuk Alwi Che Ahmad mengatakan bahawa Perdana Menteri juga menunjukkan rasa hormat kepada Ketua Pembangkang yang baharu kerana, seperti yang dinyatakan oleh beberapa orang, ini adalah kali pertama seorang Ketua Pembangkang diundang untuk mengadakan pertemuan peribadi dengan Perdana Menteri.

Pasti itu adalah pertemuan yang agak janggal kerana Muhyiddin kini duduk di kerusi yang difikirkan bakal menjadi miliknya.

Muhyiddin mahu mengemas kini secara peribadi kepada Anwar tentang pengurusan krisis yang sedang melanda.

Serta beliau juga ingin menjelaskan mengapa persidangan Parlimen pada 18 Mei depan tidak akan berlangsung seperti biasa dan mengapa langkah-langkah ketat perlu dilakukan.

Mereka semestinya mencapai kata sepakat kerana beberapa hari kemudian, kerajaan mengumumkan sidang Parlimen bakal diadakan untuk sehari sahaja, tidak ada pertanyaan atau usul yang akan diterima dan hanya perkara yang berkaitan dengan Covid-19 yang akan dibincangkan.

Apa yang berkemungkinan menjadi persidangan Parlimen yang berunsurkan politik kini bertukar menjadi persidangan yang paling kurang unsur politik. Sesuatu yan sudah lama tidak dilalukan untuk jangka masa yang lama.

Keadaan ini sedang dilihat di persidangan DUN di seluruh negara.

“Kami harus menetapkan semula semuanya. Persidangan kami di Kelantan ditangguhkan setelah hanya 45 minit,” kata Alwi.

Katanya, ucapan Sultan dibacakan oleh Menteri Besar dan dua enakmen negeri diluluskan tanpa dibahaskan.

“Kita mesti betulkan keutamaan kita. Ini bukan masa untuk bermain politik,” kata Alwi.

Persidangan DUN Kedah awal bulan ini juga berakhir setelah beberapa jam dan ucapan Sultan diedarkan kepada para ADUN.

Ahli politik dari kedua-dua belah pihak secara amnya menahan diri dari politik, tetapi bukan rahsia lagi bahawa Pembangkang telah mengasah pisau mereka untuk pertarungan pada 18 Mei.

Muhyiddin mungkin terselamat dari perdebatan di Parlimen dengan sekurang-kurangnya 94 anggota parlimen pembangkang. Namun, beliau memerlukan bilangan MP yang meyakinkan pada 18 Mei ini.

Semua orang akan mengira berapa orang Ahli Parlimen yang bersama dengan Perikatan Nasional dan yang lebih penting di mana Tun Dr Mahathir Mohamad akan duduk.

Perselisihan antara Pengerusi Bersatu dan Presiden partinya masih belum lerai dan Tun M telah menolak percubaan untuk berdamai.

Tetapi pentadbiran Muhyiddin bersyukur kerana Dr Mahathir, melalui pernyataan di media sosialnya, telah menunjukkan sokongan terhadap langkah-langkah yang diambil terhadap isu coronavirus dan memberikan cadangan profesional mengenai apa yang perlu dilakukan.

Mereka melihatnya sebagai tanda persetujuan untuk pengurusan krisis kerajaan.

Tetapi orang dalam Bersatu mengatakan Ahli Parlimen Langkawi tidak mahu duduk di pihak kerajaan kerana “beliau tidak mahu duduk bersama kleptokrat”.

Orang dalam itu mengatakan bahawa Dr Mahathir lebih suka duduk di bangku pembangkang daripada bersama dengan musuh utama Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen Bersatu yang mungkin akan bersama Dr Mahathir ialah Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Datuk Amiruddin Hamzah.

Tetapi masalahnya ialah banyak parti dari Pakatan mahu terus maju tanpa Dr Mahathir.

“Mereka yang berada dalam PKR tidak mahu melibatkannya lagi. Mereka merasa dikhianati, mereka menganggap sudah waktunya untuk bergerak ke depan,” kata Dr Redzuan.

Nama Dr Mahathir terdengar seperti “kuda” dalam bahasa Cina dan semasa kempen pilihan raya umum, DAP menyuruh orang Cina naik “lao mah” atau kuda tua untuk berkuasa.

Kuda itu membawa Pakatan ke Putrajaya tetapi kuda itu membuang mereka dari pelana dan ahli politik Pakatan tidak mahu menaiki kuda itu lagi.

Dalam pengertian itu, Dr Mahathir mungkin kurang diterima untuk berada di pihak Pembangkang.

Tetapi Muhyiddin menginginkannya di bangku kerajaan. Ini akan membantu mengatasi persepsi bahawa parti itu berpecah.

“Saya yakin beliau akan diberi tempat yang terhormat di bangku pemerintah sebagai pemimpin Bersatu dan mantan PM,” kata ahli politik PKR Lee Chin Cheh.

Show More

Related Articles

Back to top button