Gaya Hidup

COVID-19: Segalanya Bergantung Kepada Sentuhan, Bagaimana Nasib Golongan Buta Pekak

Bagi golongan pekak dan bisu yang mengalami gangguan pendengaran dan penglihatan yang teruk, wabak coronavirus COVID-19 dan norma baharu menimbulkan cabaran unik dalam kehidupan seharian mereka.

“Cara kami berkomunikasi dan budaya kami, semuanya bergantung pada sentuhan,” kata Ashley Benton, penyelaras perkhidmatan pekak buta untuk negeri North Carolina. “Sekarang kami tidak diizinkan untuk menyentuh dan kami harus berlatih menjauhkan diri secara sosial.”

Orang Amerika yang buta pekak bertahan dengan sentuhan: isyarat tangan untuk berkomunikasi; menggunakan jari untuk membaca tulisan braille untuk bergerak; pelukan dan berjabat tangan untuk merasa berhubung.

Walaupun tidak semua orang mengalami buta dan bisu menyeluruh, para penyokong mengatakan sentuhan sangat penting dalam kalangan mereka dan sekarang mempunyai risiko penularan yang ketara.

“Ini adalah masalah besar,” kata Jorge Aristizabal, seorang lelaki buta pekak yang tinggal di Seattle. “Syarat untuk menjauhkan diri dari orang lain sebenarnya tidak selamat bagi saya. Sebagai orang buta, saya perlu menyentuh pemandu saya.”

Pemandu orang buta yang dikenali sebagai penyedia perkhidmatan sokongan, takut untuk disentuh dan menyentuh golongan OKU ini. Ini bermakna pergerakan di luar rumah akan terbatas, kegagalan untuk menggunakan pengangkutan awam dan akses terhad kepada keperluan harian seperti bahan makanan dan bekalan rumah kepada golongan ini.

“Kami mempunyai banyak sukarelawan ketika keadaan masih normal. Tetapi sekarang, cabarannya adalah orang takut jika mereka mungkin mendapat virus,” kata Tony Cancelosi, presiden dan CEO Columbia Lighthouse for the Blind, perkhidmatan sokongan di Washington, DC.

Hal ini juga menyulitkan usaha untuk mengatasi pengasingan dan kesepian dalam komuniti yang sering terdedah kepada perasaan terputus, kata Cancelosi.

Dianggarkan 40,000 orang dewasa Amerika adalah buta pekak, menurut kajian tahun 2008 oleh National Consortium on Deaf-Blindness.

“Saya tidak keluar dari kampus sejak 18 Mac. Saya hanya keluar dari asrama saya untuk mendapatkan makanan, mendapatkan surat dan itu sahaja,” kata Philip Wismer, pelajar tahun pertama di Universiti Gallaudet di Washington, D.C.

“Kadang-kadang saya kesunyian. Rakan-rakan saya yang buta sepenuhnya berasa sangat terasing,” kata Wismer, yang pekak keseluruhan dan mempunyai penglihatan yang sangat rendah. “Sekarang adalah masa yang sangat sukar bagi semua orang terutama golongan buta dan pekak di seluruh negara.”

Ramai orang Amerika yang buta dan pekak memberitahu ABC News bahawa perjalanan ke hospital semasa wabak adalah perkara yang paling mereka takuti.

“Terdapat anggapan dalam banyak komuniti perubatan bahawa lebih baik mati daripada menjadi orang kurang upaya,” kata Haben Girma, wanita buta dan pekak pertama yang lulus dari Harvard Law School.

“Saya sangat takut jikalau tidak akan mendapat akses komunikasi dan tidak akan mendapat rawatan yang saya perlukan sekiranya saya mendapat virus dan pergi ke hospital,” kata Girma. “Ada beberapa negeri yang mempertimbangkan untuk meletakkan orang kurang upaya di garis belakang dalam mendapatkan rawatan.”

Menghadapi kekurangan bekalan dan peralatan kritikal, seperti ventilator, beberapa negeri telah menyusun garis panduan untuk menyekat akses rawatan jika perlu. Dalam beberapa kes, penyokong kumpulan OKU telah mengajukan aduan bahawa mengehadkan penjagaan kesihatan kepada orang OKU adalah melanggar Akta Orang Kurang Upaya Amerika.

Ramai orang Amerika yang buta dan pekak mencari jalan untuk menolong komuniti mereka dan satu sama lain selama ini.

Benton, yang menyelaraskan perkhidmatan untuk orang buta dan pekak di North Carolina, mengatakan bahawa dia telah bekerjasama dengan polis di kawasan luar bandar di negeri ini untuk memeriksa penduduk buta dan pekak yang tidak mempunyai teknologi untuk berkomunikasi.

“Kami dapat bekerjasama dengan pegawai yang memiliki PPE yang sesuai untuk masuk dan memeriksa orang buta dan pekak ini untuk memastikan mereka selamat,” kata Benton. “Ini sangat penting kerana kita semua melalui ini bersama-sama dan ini memberi kesan kepada kita semua.”

Show More

Related Articles

Back to top button