Amerika SyarikatPolitik

Kenyataan Pembasmi Kuman Sebagai Penawar COVID-19 Makan Diri

Kekacauan dalam persidangan media pada Jumaat lalu mungkin merupakan petanda paling jelas betapa teruknya kenyataan yang dikeluarkan Donald Trump mengenai disinfektan yang menggugat pentadbirannya.

Trump yang sepatutnya memberi penjelasan tentang cadangannya bahawa koronavirus mungkin boleh dirawat dengan menyuntikkan disinfektan ke dalam tubuh manusia, namun beliau hanya mendakwa kenyataan tersebut hanyalah penyataan sinis dan kemudian beredar dari pandangan masyarakat.

 

Hari Terburuk Di Antara Minggu Terburuk Presiden Trump

The New York Times melaporkan bahawa beberapa pegawai di Rumah Putih menganggap “itu adalah salah satu hari terburuk dalam salah satu minggu terburuk sepanjang dirinya bergelar presiden.”

Tetapi kebisuan Trump pada hari Jumaat malam menjelaskan segala-galanya.

Taklimat pasukan petugas koronavirus Rumah Putih selalunya berlangsung selama dua jam tetapi pada hari Jumaat, Trump mengundurkan diri ketika wartawan bertubi-tubi bertanyakan soalan.

Mungkin beliau tidak mahu berdepan soalan atau mungkin membalas dendam kepada wartawan yang dilihatnya sebagai penganiaya.

 

Waktu Trump Bersama Media Kini Dihadkan

Trump juga mungkin telah mencapai tahap maksimum, dengan penasihatnya sendiri memperingatkan bahawa taklimat di televisyen hanya memberi reputasi buruk  kepadanya daripada membantu.

Beberapa minit kemudian, laman web Axios melaporkan bahawa Trump merancang untuk “mengehadkan” sidang media harian koronavirus.

Minggu depan, “Trump mungkin berhenti tampil setiap hari dan membuat penampilan yang lebih pendek ketika muncul di TV”.

Selama berminggu-minggu Presiden Donald Trump mendominasi berita utama AS ketika negara berjuang untuk mengatasi wabak yang mengorbankan 50,000 nyawa orang Amerika.

Ia ibarat kanvas untuk Trump melepaskan kemarahan, sebuah platform di mana beliau dapat menyerang musuh-musuhnya dan hanya sekali-sekala menjadi tempat di mana seorang presiden Amerika dapat berusaha untuk meyakinkan rakyatnya untuk kekal di rumah.

Tetapi kenyataan Trump mengenai pembasmi kuman mengubah semua itu.

 

Kenyataan Trump Yang Memakan Diri

Pada hari Khamis, Trump telah mencadangkan agar doktor mengkaji idea agar pesakit COVID-19 menerima suntikan pembasmi kuman untuk memerangi virus tersebut. Beliau juga menyuarakan potensi penawar dari sinar ultraviolet yang belum terbukti.

Pakar perubatan, ahli politik dan juga pembuat disinfektan mengecam cadangan tersebut dan memberi amaran kepada orang ramai agar tidak memakan produk tersebut. Komen Trump menghasilkan meme dan tajuk utama internet di seluruh dunia.

Saingan lamanya dari 2016, Hillary Clinton, dengan cepat berciap di Twitter. “Tolong jangan meracuni diri anda kerana Donald Trump berpendapat itu adalah idea yang baik,” katanya.

Saingan barunya untuk pilihan raya 2020, bekas naib presiden Joe Biden, juga mengambil peluang. “Saya tidak percaya saya harus mengatakan ini, tetapi tolong jangan minum peluntur,” katanya dengan menambah kata-kata khidmat masyarakat.

 

Seharusnya Trump Memperbaiki Kenyataan Yang Dikeluarkan Tetapi…

Sejak kata-kata itu keluar dari mulut Trump, jelas beliau memerlukan “kawalan kerosakan.”

Tetapi, ketika kejutan dan kehairanan melintasi dunia, tindakan kawalan tersebut lambat muncul.

Ketika tiba pada waktu makan tengah hari Jumaat, usaha “pembersihan” yang seharusnya dilakukan untuk memberi penjelasan dengan lebih baik. Namun Trump cuba membenarkan komennya yang berbahaya itu dengan mendakwa bahawa beliau “mengajukan pertanyaan sinis kepada wartawan”.

Pada hari Jumaat, walaupun jumlah kematian AS mencapai 50,000 dan hampir mencecah 1 juta kes coronavirus, Trump cuba menjadikan apa yang dilihat pengkritik sebagai Pusingan-U yang tidak jujur.

“Saya mengajukan pertanyaan dengan sinis kepada wartawan untuk melihat apa yang akan terjadi,” kata sang Presiden, yang duduk di meja Resolute di Oval Office, kepada wartawan ketika sedang menandatangani undang-undang pendanaan kecemasan.

 

Video Bukti Taklimat Media Tidak Menunjukkan Trump Hanya ‘Sarkastik’

Tetapi video taklimat yang dilakukannya dengan jelas menunjukkan sebaliknya.

Tidak ada tanda-tanda sinis atau ‘sarkasme’ dan percubaan Trump untuk menulis semula masa lalu dihancurkan oleh bukti dari carian Google yang mudah.

Ketika Trump mengajukan pertanyaan mengenai keberkesanan suntikan disinfektan, beliau menoleh ke kanan dan melihat ke arah Bill Bryan, setiausaha keselamatan negara yang bertindak untuk sains dan teknologi, dan Deborah Birx, koordinator pasukan petugas koronavirus.

Tetapi Trump dalam percubaannya untuk mengawal kerosakan, meneruskan kenyataannya. Wartawan Reuters, Jeff Mason bertanya, adakah Trump ingin menjelaskan bahawa dirinya telah bersikap sarkastik dan mahu memastikan tidak ada yang salah faham tentangnya.

Trump menjawab: “Ya. Saya rasa pembasmi kuman pada tangan boleh memberi kesan yang sangat baik. Sekarang, Bill akan kembali untuk memeriksa di makmal. Anda tahu, ini adalah makmal yang luar biasa. Hebatnya kerja yang mereka lakukan. “

Sekali lagi, Mason menekankan: “Hanya untuk menjelaskan keadaan, anda tidak menggalakkan orang Amerika untuk menyuntik disinfektan?”

Trump: “Tidak. Sudah tentu tidak. Dari segi dalaman, ia dikatakan sarkastik. Itu diajukan dalam bentuk pertanyaan kepada sekelompok orang yang sangat bermusuhan, iaitu media berita palsu. “

 

Wartawan Masih Tidak Berpuas Hati Dengan Jawapan Trump

Tetapi keadaan Trump yang menyerang media tidak berjalan dengan baik. Di tengah wabak, dengan ratusan orang Amerika yang mati setiap hari, pemimpin pentadbiran yang berusaha untuk membimbing negara kembali ke keselamatan dan normal telah membahayakan lebih banyak nyawa.

Pernyataannya yang tidak jelas dan tidak tepat hanya memperdalami kebimbangan mengenai penerimaan Trump terhadap ilmu sains yang tidak saintifik yang boleh membahayakan kesihatan awam.

Scott Gottlieb, bekas pengarah Pentadbiran Makanan dan Dadah Trump, adalah antara banyak orang yang kini terpaksa memberi amaran kepada orang Amerika agar tidak mengikuti nasihat presiden mereka sendiri.

Dia memberitahu seorang pewawancara CNBC: “Saya rasa kita perlu bercakap dengan sangat jelas. Tidak ada keadaan di mana anda harus mengambil disinfektan atau menyuntikkan disinfektan untuk rawatan apa-apa, dan pastinya bukan rawatan koronavirus.”

Show More

Related Articles

Back to top button