Bisnes & Ekonomi

Individu Terkaya Singapura Kini $1 Bilion Lebih Kaya Setiap Bulan

Orang terkaya Singapura kini semakin kaya dengan jumlah lebih dari AS$1 bilion (RM4.36 bilion) sebulan tahun ini, kerana harga saham syarikat alat perubatannya meningkat hampir 50 peratus di tengah wabak koronavirus.

Kekayaan Li Xiting, pengasas bersama dan ketua Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, telah meningkat sebanyak AS$4.3 bilion tahun ini menjadi AS$13.5 bilion, menurut data Bloomberg, atau rata-rata AS$37.7 juta setiap 24 jam.

Itu menjadikan Li, yang dilahirkan di wilayah Anhui timur China, lelaki terkaya di Singapura, di mana beliau telah menjadi warganegara sejak sekurang-kurangnya 2018.

Saham Mindray melonjak sejak pandemik koronavirus, yang pertama kali dilaporkan di wilayah Hubei China tengah, tersebar di seluruh dunia, menjejaskan lebih dari 2 juta orang. Saham pada hari Khamis diniagakan mendekati paras tertinggi pada 270,52 yuan di pasaran ChiNext di Shenzhen, memberikan nilai pasaran 329 juta yuan (AS$46.5 juta).

“Pesanan untuk produk kami meningkat tinggi pada bulan Mac,” kata Mindray dalam e-mel kepada pertanyaan oleh South China Morning Post. “Kami menerima pesanan dari 100 negara untuk alat perubatan kami untuk memerangi wabak itu.”

Syarikat itu, yang produknya merangkumi alat pengimejan dan monitor pesakit, mengatakan ia menerima pesanan untuk kira-kira 10,000 ventilator dari Itali sahaja, menolak untuk membocorkan harga setiap peranti. Itali mempunyai jumlah kes tertinggi kedua di Eropah, dengan 187,327 kes yang disahkan dan jumlah kematian 25,085.

Ventilator menyediakan pengudaraan mekanikal dengan menggerakkan udara ke dalam dan keluar dari paru-paru, untuk memberikan nafas kepada pesakit yang secara fizikalnya tidak dapat bernafas.

Tidak seperti topeng pembedahan dan pakaian pelindung lain yang telah menarik pelaburan beratus-ratus syarikat dari pembuat pakaian hingga pemaju hartanah, pengeluaran ventilator perubatan sangat khusus kerana sifat teknikalnya dan kekurangan komponen kritikal.

BYD, pembuat kereta elektrik terbesar di Tanah Besar China telah memasang barisan pengeluaran terbesar di dunia untuk topeng muka yang boleh menghasilkan sehingga 20 juta keping sehari.

Mindray, yang menjadi sebuah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka pada tahun 2018, adalah salah satu dari hanya sebilangan kecil pengumpul di daratan China. Kilang-kilang China dapat menghasilkan kira-kira 2,200 ventilator invasif setiap minggu, kira-kira 20 peratus kapasiti dunia, menurut Xu Kemin, seorang pegawai Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat. Antara 19 dan 29 Mac, China mengeksport 1,700 ventilator invasif ke negara lain, tambahnya.

“Ada bar yang tinggi untuk perniagaan ventilator,” kata James Liu, ketua eksekutif Shanghai Junhanxi, seorang peniaga alat perubatan.

“Semua orang berusaha mencari ventilator perubatan sekarang ketika pesanan dari pasar luar negeri meningkat, tetapi tidak mudah bagi pemain yang ada untuk meningkatkan penawaran.”

Li, 69, berasal dari Dangshan, sebuah daerah di luar bandar Anhui yang terkenal dengan kebun-kebunnya yang menghasilkan buah pear dan buah pic untuk dieksport. Li belajar fizik di China, yang mengkhususkan diri dalam bidang kriogenik, sebelum menjadi cendekiawan pelawat di University of Paris-Sud pada awal 1980-an.

Dari awal kerjaya dalam penyelidikan, Li bekerja di sebuah syarikat peralatan perubatan di pusat teknologi di selatan China sebelum menubuhkan Mindray pada tahun 1991 dengan Xu Hang dan Cheng Minghe.

Show More

Related Articles

Back to top button