AntarabangsaIsu Semasa

Ramadan Ketika Pandemik: Bagaimana Amalan Puasa Di Dunia Berubah

Tradisi Ramadan bagi umat Islam di seluruh dunia akan terjejas pada bulan puasa tahun ini berikutan sekatan pergerakan yang ketat dalam mengekang pandemik Covid-19.

Banyak ritual yang dijalankan sepanjang bulan Ramadan akan dikurangkan tahun ini.

Di Malaysia, banyak negeri, termasuk wilayah persekutuan, telah menangguhkan semua aktiviti masjid dan surau termasuk solat Jumaat dan solat berjemaah.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan bahawa tradisi tahunan seperti acara berbuka puasa dan solat terawih bersama orang ramai di mana-mana masjid di negeri ini sepanjang bulan Ramadan tahun ini tidak dibenarkan.

Sebelum ini, ia adalah perkara biasa untuk mengadakan program berbuka puasa bagi golongan miskin dan yang memerlukan di masjid.

Di Indonesia, Dewan Ulama Indonesia – pihak berkuasa yang menguruskan hal ehwal Islam – telah memperingatkan agar rakyat tidak pulang ke rumah untuk cuti Hari Raya.

Pemerintah Indonesia sebelumnya mengatakan orang-orang dapat melakukan perjalanan untuk menyambut akhir Ramadan di kampung halaman mereka, dengan syarat mereka mengasingkan diri.

Di Arab Saudi, mufti Sheikh Abdulaziz al-Sheikh, penguasa agama tertinggi di kerajaan itu, menyatakan bahawa solat pada bulan suci ini harus dilakukan di rumah.

Mekah dan Madinah bagaimanapun akan menyaksikan sekatan dilonggarkan pada bulan Ramadan. Pihak berkuasa Arab Saudi memutuskan untuk mengadakan solat Terawih dan Tahajjud di Dua Masjid Suci, sambil terus menangguhkan kehadiran para jemaah.

Hanya pegawai dalam presiden umum dan pekerja pembersihan yang akan dibenarkan untuk menghadiri solat berjemaah yang biasanya menarik ratusan ribu jemaah dari seluruh dunia ketika bulan Ramadan.

Sementara itu, Al-Jazeera melaporkan bahawa semua aktiviti Ramadan termasuk iftar berkumpulan dan acara amal dilarang di Mesir.

Iran, salah satu wilayah yang paling parah dilanda Covid-19, Pemimpin Tertinggi Ayatollah Ali Khamenei juga meminta rakyat untuk menghindari solat berjemaah.

Di Algeria, banyak pemilik restoran tertanya-tanya bagaimana untuk menawarkan iftar kepada orang miskin dan yang memerlukan ketika premis mereka ditutup, sementara badan amal di Abu Dhabi yang mengadakan iftar untuk pekerja Asia Selatan yang berpendapatan rendah tidak pasti apa yang harus dilakukan dengan semua masjid kini ditutup.

Senegal pula telah merancang untuk meneruskan kerja amal di negara itu tetapi dengan cara yang sangat terhad. Di ibu kotanya Dakar, badan amal biasanya akan menyerahkan baguette (roti) yang disaluti coklat, kurma dan susu kepada yang memerlukan.

Namun, Pakistan, negara Muslim terpadat kedua di dunia, telah menarik larangan solat berjemaah di masjid-masjid tetapi telah menetapkan beberapa syarat keselamatan untuk mengelakkan risiko dijangkiti virus tersebut.

Show More

Related Articles

Back to top button