Isu SemasaTempatan

6 Kriteria Yang Perlu Dipenuhi Sebelum PKP Ditamatkan

Terdapat enam kriteria yang mesti dipenuhi sebelum perintah kawalan pergerakan (PKP) berakhir secara rasmi, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Antara kriteria tersebut ialah memastikan kawalan di sempadan negara dengan menyaring dan menempatkan rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara di bawah kuarantin.

“Kedua adalah PKP. Dengan tinggal di rumah, kemungkinan dijangkiti adalah rendah,” kata Dr Noor Hisham.

“Ketiga adalah sistem kesihatan kita, kita harus mengurangkan waktu yang diperlukan untuk pemeriksaan reaksi berantai polimerase (PCR).

“Keempat, kita juga perlu menegakkan undang-undang untuk melindungi mereka yang berisiko tinggi seperti orang kurang upaya, pesakit kemoterapi dan mereka yang menderita penyakit serius,” katanya.

Kriteria kelima, kata Dr Noor Hisham, adalah keperluan bagi rakyat Malaysia untuk mengamalkan norma yang baru dalam kehidupan seharian mereka seperti penjarakan sosial, mencuci tangan dan mengelakkan perhimpunan.

“Keenam, kementerian kesihatan harus dapat bekerjasama dengan masyarakat untuk menegakkan tindakan pencegahan dalam kalangan masyarakat yang berkaitan.

“Ini adalah enam kerangka yang kita miliki dan perlu dipraktikkan oleh setiap kementerian untuk memastikan kita dapat mengakhiri PKP dengan sempurna,” katanya.

Pada masa yang sama, Dr Noor Hisham mengatakan terdapat sejumlah 95 rakyat Malaysia yang telah kembali dari luar negara dan diuji positif Covid-19.

Dari jumlah tersebut, 68 daripadanya berasal dari Indonesia, 12 dari United Kingdom, lima dari Singapura, empat dari Turki, tiga dari Belanda, dua dari Amerika Syarikat dan satu dari Perancis.

“Rakyat Malaysia ini didapati positif Covid-19 dan diasingkan di pusat kuarantin untuk pemerhatian dan rawatan,” tambahnya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham mengatakan kerajaan tidak boleh membiarkan serbuan balik kampung terjadi apabila pelajar universiti diberi lampu hijau untuk kembali ke kampung halaman masing-masing.

Dr Noor Hisham menegaskan bahawa mesti ada penjadualan yang tepat untuk membenarkan kira-kira 100,000 pelajar universiti dari kampus mereka untuk pulang ke kampung.

“Kita tidak seharusnya mengulangi kesalahan yang sama dari masa lalu, ketika ada orang yang terburu-buru kembali ke kampung halaman mereka.

“Kementerian dan Majlis Keselamatan Negara sedang merencanakan strategi mengenai hal ini,” tambahnya.

Dr Noor Hisham, bagaimanapun, memberi jaminan kepada masyarakat bahawa belum ada kluster Covid-19 baru yang dikesan di mana-mana universiti di Malaysia.

“Sebilangan besar pelajar telah bersembunyi di universiti mereka selama empat minggu terakhir.

“Sejauh ini belum ada kumpulan yang dikesan di kalangan pelajar dan kami akan dapat menyaringnya sebelum mereka dihantar pulang,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button