MalaysiaPolitik

UMNO Gesa PM Beri Lebih Banyak Jawatan Dalam Kerajaan

Surat presiden Umno kepada perdana menteri yang mencadangkan agar Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertimbangkan untuk memberikan jawatan kerajaan kepada pemimpin Umno Sabah telah ditafsirkan dengan tiga cara.

Salah satunya adalah bahawa Umno secara terbuka melobi jawatan. Kedua adalah bahawa Umno secara terang-terangan membuat tuntutan sebagai pertukaran kerana menyokong PM. Dan ketiga, Umno membuli Muhyiddin.

Pandangan ketiga dipegang oleh wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin, yang mengatakan bahawa jika isi surat presiden Umno itu benar, maka Umno memang membuli perdana menteri.

Lebih dari 48 jam setelah surat tersebut menjadi viral, baik Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pihaknya tidak mengeluarkan penafian. Malah, Malaysiakini melaporkan bahawa seorang pemimpin Umno yang enggan dikenali telah mengesahkan kesahihan surat itu.

Dalam surat bertarikh 16 April, Zahid menulis mengenai cadangan dan tuntutan Umno Sabah.

Pengerusi Umno Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, mengatakan bahawa PM akan memberi sokongan besar kepada gabungan Perikatan Nasional di negeri ini dengan memperkukuhkannya sekiranya beliau menerima cadangan yang dibuat oleh Zahid.

Ucapan sedemikian terbuka untuk semua jenis tafsiran termasuk Umno membuli PM hingga membuat ancaman sebagai tanda penghargaan kerana menyokongnya.

Dalam suratnya kepada PM, Zahid secara khusus menyebut Bung Moktar bersama tiga orang lain yang menurutnya seharusnya diberi jawatan dalam kerajaan.

Sama ada ini adalah ancaman atau tuntutan, seorang pemerhati politik mengatakan menarik untuk mengetahui siapa yang membocorkan surat yang dikatakan sulit itu. Surat dalam bentuk PDF masuk ke banyak akaun Facebook dan kumpulan sembang WhatsApp.

“Apakah itu dilakukan untuk menekan Muhyiddin atau bahkan untuk memperingatkannya untuk memastikan bahawa Umno diberi bahagian yang adil dari kedudukan GLC dan jawatan pemerintah lain?” tanya pemerhati.

Ini kerana, katanya, kedudukan Zahid sebagai presiden Umno bergantung keputusannya dalam memastikan bahawa partinya tidak kalah dengan PAS dalam hal mendapatkan jawatan dalam pemerintahan.

Perlu diingat bahawa Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan sebelumnya dilihat berusaha untuk membuat perdana menteri melantik rakan sekerjanya dengan membuat kenyataan umum bahawa jawatan GLC akan diberikan kepada semua anggota Parlimen kerajaan. Takiyuddin tidak menyebut PAS tetapi tetap dilihat sebagai perbuatan melobi untuk partinya.

Mengenai surat presiden Umno, pemerhati melihat kesannya lebih merosakkan Muhyiddin daripada membantu Umno, tetapi dengan surat itu dibocorkan untuk dilihat oleh semua orang, “ini dapat menunjukkan apa yang telah dilakukan Zahid sekiranya Muhyiddin tidak mengikut rentak.”

Adakah PM akan mengikut rentak mereka? Menurut penganalisis politik Dr Sivamurugan Pandian “dalam situasi sekarang, tidak mudah bagi perdana menteri untuk mematuhi tuntutan Umno dalam kes ini. Saya juga rasa ini bukan masanya untuk membuat tuntutan kerana negara sedang dalam krisis memerangi pandemik Covid-19 ”.

Walaupun begitu, kedua-dua Umno dan PAS seolah-olah “memegang” PM untuk menebus sokongan mereka berikan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Ilham Center Azlan Zainal, buat masa ini “PAS lebih komited dalam mempertahankan PM berbanding dengan Umno”. Ini disarankan oleh cara PAS memuji PM dalam beberapa isu, kata Azlan.

Pemerhati politik itu mengatakan bahawa PAS juga diam dalam banyak isu termasuk episod baru-baru ini ketika pelarian Rohingya berpaling dari perairan Malaysia dan kemudian dilaporkan meninggal dunia ketika hanyut.

Sementara itu, pemimpin Umno di luar kabinet Muhyiddin sangat lantang mengkritik pentadbiran kerajaan, termasuk PM sendiri.

Walaupun PAS lebih komited untuk mempertahankan PM berbanding dengan Umno, itu mungkin kerana parti itu berpuas hati dengan apa yang telah diperolehnya selama ini termasuk jawatan utusan khas dengan status menteri yang diberikan kepada presidennya.

Namun, tidak ada jaminan bahawa PAS akan terus berpegang pada pendiriannya sekarang. Parti itu bersama-sama dengan Umno sentiasa percaya bahawa pakatan Muafakat Nasional (MN) mereka akan memenangi pilihan raya umum akan datang.

Hakikatnya, Umno khususnya, memberi cadangan mengenai pilihan raya semasa kemelut politik pada akhir Februari sebelum merebut peluang dengan PAS untuk mengambil jalan pintas untuk membentuk kerajaan.

Kekuatan yang disebut MN telah dan akan digunakan oleh kedua-dua pihak untuk menurunkan pengaruh mereka dalam Perikatan Nasional. Apatah lagi ketika parti PM sendiri seperti ikan kecil di kolam besar.

“Tekanan oleh Umno dan PAS telah menyebabkan Muhyiddin kelihatan seperti itik tempang,” kata pemerhati politik itu.

Muhyiddin menunggang harimau, seperti yang dijelaskan oleh mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad. Tetapi harimau itu kini berlari lebih pantas dari sebelumnya.

Show More

Related Articles

Back to top button