AntarabangsaIsu Semasa

Rakyat Amerika Tuntut Hak Kebebasan Dari Perintah Sekatan Pergerakan

Ratusan rakyat melakukan protes pada hari Sabtu di bandar-bandar di seluruh Amerika terhadap sekatan pergerakan akibat kebimbangan terhadap ekonomi yang semakin lumpuh di seluruh negara.

Dianggarkan 400 orang berkumpul ketika hujan di Concord, New Hampshire untuk menghantar mesej bahawa tempoh kuarantin yang dipanjangkan tidak diperlukan di negeri-negeri dengan jumlah kes Covid-19 yang sedikit.

Orang ramai yang berhimpun termasuk beberapa lelaki bersenjata yang memakai pakaian seragam tentera, dengan wajah mereka ditutup.

Di Texas, lebih daripada 250 orang memprotes di luar State Capitol di Austin, termasuk ahli teori konspirasi sayap kanan Alex Jones, pengasas laman Infowars, yang menaiki trak seperti kereta kebal.

“Sudah tiba waktunya untuk membuka semula Texas, sudah tiba waktunya untuk membiarkan orang bekerja, sudah tiba waktunya mereka membiarkan interaksi sukarela dan logik akal memerintah hari ini, bukan paksaan kerajaan,” kata Justin Greiss, seorang aktivis dengan Young American for Liberty.

Para penunjuk perasaan di Annapolis memandu di dalam kereta mereka tetapi melambai-lambaikan papan protes dengan mesej seperti “Kemiskinan juga membunuh.”

Demonstrasi lain berlaku di seluruh negara di bandar-bandar seperti Columbus, Ohio dan San Diego, California, serta Indiana, Nevada dan Wisconsin.

Hanya segelintir dari penunjuk perasaan ini dilihat mengamalkan penjarakan sosial tetapi banyak penunjuk perasaan mengibarkan bendera Amerika.

Para penunjuk perasaan mendapat dorongan dari tweet Presiden Donald Trump, yang mengatakan beliau lebih memilih untuk segera kembali normal, walaupun tunjuk perasaan juga telah berlaku di negeri-negeri yang dipimpin oleh Republikan seperti New Hampshire dan Texas.

AS telah melihat lebih banyak kes dan kematian coronavirus daripada negara lain di dunia dengan lebih daripada 734,000 jangkitan yang disahkan dan 38,800 kematian pada petang Sabtu.

Sebilangan besar orang Amerika berada di bawah perintah sekatan pergerakan yang menghalang pergerakan orang ramai dan menutup semua perniagaan kecuali perkhidmatan perlu.

Di Concord, para penunjuk perasaan membawa papan tanda dengan slogan seperti “statistik menipu” dan “Buka semula New Hampshire.”

Permintaan umum mereka adalah agar arahan duduk di rumah di negeri dengan 1.3 juta orang penduduk itu, dibatalkan sebelum tarikh akhir yang dijadualkan pada 4 Mei.

Yang lain, di tengah lautan bendera Amerika, melaungkan slogan era Perang Revolusi negara, “Hidup Bebas atau Mati.”

Sebilangan besar orang Amerika sebenarnya bimbang jika perintah sekatan pergerakan diakhiri terlalu cepat, tinjauan Pew baru-baru ini mendedahkan.

Tetapi para penunjuk perasaan mendapat dorongan pada hari Jumaat dari presiden Trump, yang dalam satu siri tweet menulis “LIBERATE” Michigan, Minnesota dan Virginia – semua negeri dengan gabenor Demokratik, dari perintah sekatan pergerakan.

Trump berulang kali meminta agar secepat mungkin kembali ke normal kerana sekatan yang berkaitan dengan virus telah memberi kesan buruk kepada pekerja dan perniagaan Amerika.

“Saya benar-benar menganggap beberapa gabenor telah terlalai,” kata Trump pada sidang akhbar Rumah Putih pada hari Sabtu.

Trump mengalu-alukan pembukaan semula beberapa perniagaan di Texas dan Vermont pada hari Isnin “tetapi masih memerlukan langkah penjarakan sosial yang tepat.”

Protes terbesar terhadap perintah sekatan pergerakan setakat ini berlaku pada hari Rabu di ibu kota Michigan, Lansing, yang menarik sekitar 3,000 orang penunjuk perasaan.

Show More

Related Articles

Back to top button