AntarabangsaIsu Semasa

Adakah Virus COVID-19 Bermula Dari Makmal di Wuhan Ini?

Terletak di pinggir Bandar Wuhan yang menjadi pusat pandemik coronavirus, makmal bio canggih China, Institut Virologi Wuhan, kini menjadi subjek tuntutan AS bahawa ia mungkin menjadi punca wabak pandemik COVID-19.

Para saintis China mengatakan virus itu mungkin berpindah dari seekor binatang ke manusia di pasar yang menjual hidupan liar di Wuhan, tetapi kewujudan makmal tersebut telah mendorong teori konspirasi bahawa virus COVID-19 bermula dari tempat tersebut.

Amerika Syarikat kini membawa tuduhan tersebut ke arus perdana, dengan Setiausaha Negara AS Mike Pompeo mengatakan para pegawai sedang melakukan “penyiasatan penuh” mengenai bagaimana virus itu “tersebar ke dunia”.

Berikut adalah beberapa soalan utama mengenai Institut Virologi Wuhan:

MAKMAL APAKAH IA?

Institut ini menempatkan Pusat Pengumpulan Virus China, bank virus terbesar di Asia yang menyimpan lebih daripada 1,500 kuman, menurut laman webnya.

Kompleks ini mengandungi makmal keselamatan maksimum pertama di Asia yang dilengkapi untuk menangani patogen Kelas 4 (P4) – virus berbahaya yang menimbulkan risiko tinggi penularan dari orang ke orang seperti Ebola.

Makmal bernilai 300 juta yuan (US$ 42 juta) siap pada tahun 2015, dan akhirnya dibuka pada tahun 2018, dengan pengasas sebuah firma perindustrian Perancis, Alain Merieux, bertindak sebagai perunding dalam pembinaannya.

Institut ini juga mempunyai makmal P3 yang telah beroperasi sejak 2012.

Makmal P4 seluas 3,000 meter persegi, terletak di sebuah bangunan segi empat dengan bahagian sayap silinder, terletak berdekatan kolam di kaki bukit berhutan di pinggiran terpencil Wuhan.

Dalam lawatan baru-baru ini, AFP tidak melihat tanda-tanda aktiviti di dalamnya.

US officials investigating whether coronavirus escaped from Wuhan lab

ADAKAH MAKMAL INI SUMBER CORONAVIRUS?

Washington Post dan Fox News sama-sama memetik sumber tanpa nama yang menyuarakan kebimbangan bahawa virus itu mungkin datang secara tidak sengaja dari fasiliti tersebut.

The Washington Post mendedahkan bahawa para pakar sangat prihatin terhadap standard keselamatan yang tidak mencukupi berbanding dengan penyelidik yang mengendalikan coronavirus kelawar seperti SARS di makmal dengan kawalan ketat itu.

Fox News mengatakan, “pesakit sifar” pandemik itu mungkin dijangkiti oleh kuman virus kelawar yang sedang dikaji di tempat tersebut dan memasuki ke populasi di Wuhan.

Presiden Donald Trump, yang ditanya mengenai teori makmal tersebut, mengatakan bahawa “semakin banyak kita dengar cerita” dan Amerika Syarikat “sedang melakukan penyelidikan yang sangat teliti”.

Pelbagai teori konspirasi mengenai asal usul coronavirus di makmal telah berkembang dalam talian.

Institut ini enggan memberikan komen pada hari Jumaat tetapi pihaknya mengeluarkan kenyataan pada bulan Februari yang menolak khabar angin tersebut.

Dikatakan ia menerima sampel virus yang tidak diketahui pada 30 Disember, menentukan urutan genom virus pada 2 Januari dan menyerahkan maklumat mengenai patogen itu kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 11 Januari.

Jurucakap kementerian luar China, Zhao Lijian pada hari Jumaat menolak tuduhan bahawa makmal itu bertanggungjawab terhadap wabak tersebut.

“Seseorang yang arif akan memahami bahawa tujuannya adalah untuk menimbulkan kekeliruan, mengalihkan perhatian masyarakat, dan menghindari tanggungjawab mereka,” kata Zhao, yang mempromosikan teori konspirasi yang mungkin dilakukan oleh tentera AS untuk membawa virus itu ke China.

APA YANG DIKETAHUI TENTANG VIRUS INI?

Para saintis percaya bahawa virus ini berasal dari kelawar sebelum ditularkan kepada manusia melalui spesies perantara, mungkin tenggiling yang sisiknya diperdagangkan secara haram di China untuk perubatan tradisional.

Tetapi kajian oleh sekumpulan saintis China yang diterbitkan di The Lancet pada bulan Januari menunjukkan bahawa pesakit COVID-19 pertama tidak mempunyai kaitan dengan pasar haiwan terkenal Wuhan, dan begitu juga 13 orang lagi dari 41 kes pertama.

Penyelidik institusi Shi Zhengli, salah seorang pakar terkemuka berkaitan coronavirus kelawar dan timbalan pengarah makmal P4, adalah sebahagian daripada pasukan yang menerbitkan kajian pertama yang menunjukkan bahawa SARS-CoV-2 berasal dari kelawar.

Dalam temu bual dengan Scientific American, Shi mengatakan urutan genom SARS-CoV-2 tidak sesuai dengan coronavirus kelawar yang pernah dikumpulkan dan dipelajari oleh makmalnya sebelum ini.

Filippa Lentzos, penyelidik keselamatan bio di King’s College London, mengatakan bahawa ketika ini tidak ada bukti untuk teori kejadian makmal dan juga “tidak ada bukti nyata” bahawa virus itu berasal dari pasar basah.

“Bagi saya, asal pandemik masih menjadi persoalan terbuka,” kata Lentzos kepada AFP.

Ada beberapa petunjuk “yang boleh menunjukkan kemungkinan kemalangan makmal dari penyelidikan saintifik asas”, katanya.

“Tetapi semua ini memerlukan penyiasatan yang cukup besar bagi setiap orang untuk mengatakan apa-apa dengan pasti mengenai asal usul wabak itu.”

David Heymann, profesor epidemiologi penyakit berjangkit di London School of Hygiene and Tropical Medicine, juga mengatakan tidak ada bukti mengenai asal virus tetapi ia “berkait rapat dengan virus kelawar”.

“Ada banyak teori tentang bagaimana manusia mungkin dijangkiti, dan saya rasa tidak ada yang dapat dibuktikan pada masa ini.”

Show More

Related Articles

Back to top button