Bisnes & Ekonomi

PKP: Pakaian Dalam Antara Barang Yang Banyak Dibeli Dalam Talian

Kajian oleh Commerce.Asia, ekosistem teknologi e-dagang dan syarikat penyelesaian data besar, mendedahkan beberapa pembelian mengejutkan yang dilakukan oleh rakyat Malaysia semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang merangkumi seluar dalam wanita dan penggalak libido.

Commerce.Asia menyaksikan kenaikan 149 peratus pertumbuhan Volume Barang Dagangan Kasar (GMV) tahun ke tahun pada suku pertama sejak PKP dilaksanakan.

Menurut pengasas dan ketua eksekutif Commerce.Asia, Ganesh Kumar Bangah, e-dagang terus menjadi salah satu daripada beberapa industri yang akan berkembang dalam keadaan yang mencabar ini.

Bekas ketua National Tech Association of Malaysia (Pikom) menambah bahawa, walaupun terdapat wabak, ekosistem Commerce.Asia menyaksikan lonjakan yang sangat memberangsangkan pada suku pertama tahun ini.

“Kami melihat pertumbuhan yang ketara dalam penjualan pedagang kami di pelbagai kategori produk. Walaupun sebahagiannya adalah pembelian barang keperluan praktikal, pembelian lain merupakan kejutan lengkap bagi kami memandangkan negara ini sedang mengalami PKP.

“Perubahan tingkah laku membeli ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia menyesuaikan diri dengan situasi kehidupan baru,” kata Ganesh.

“Kami meramalkan perubahan tetap dalam tingkah laku pengguna dengan banyak memilih untuk melakukan pembelian mereka melalui pasar digital bahkan setelah PKP berakhir,” tambahnya.

Apa yang rakyat Malaysia beli dalam talian semasa PKP?       

What Malaysians bought online during MCO?    

Untuk menjawab soalan ini, Commerce.Asia memanfaatkan pangkalan data untuk menganalisis trend penjualan (30 hari dalam PKP berbanding 30 hari sebelum PKP) di semua penjual mereka dan menyusun senarai kategori produk e-dagang yang paling cepat berkembang.

Dari senarai di bawah, tingkah laku pembelian pengguna nampaknya telah mulai berubah sejak PKP. Dengan kesihatan menjadi perhatian utama, tidak mengejutkan bahawa sarung tangan getah menyaksikan peningkatan penjualan yang mengejutkan ketika orang berusaha melindungi diri mereka dari coronavirus.

Walaupun barang-barang keperluan seperti makanan, peralatan mandian dan produk bayi melonjak penjualan seperti yang diharapkan, yang mengejutkan, produk yang paling pantas berkembang semasa PKP adalah pakaian dalam wanita.

Selain seluar dalam wanita, serbuk gelatin, penggalak libido dan kuali adalah antara produk yang melonjak dalam penjualan dalam talian sejak PKP bermula.

Berikut adalah antara barangan yang banyak dibeli ketika PKP:

 1. Seluar Dalam Wanita – 909%
 2. Sarung Tangan Lateks – 888%
 3. Kuali & Kuali – 880%
 4. Serbuk Gelatin – 347%
 5. Syampu Rambut – 325%
 6. Selimut Bayi – 266%
 7. Garam – 250%
 8. Minyak Benih Hitam – 243%
 9. Peralatan Kecergasan Rumah – 200%
 10. Cuka Apple Cider – 200%
 11. Permaidani Rumah – 156%
 12. Ubat Gigi – 134%
 13. Penggalak Libido – 104%
 14. Pakaian Bayi – 83%
Show More

Related Articles

Back to top button