AntarabangsaIsu Semasa

12 Pengajaran Dari 4 Negara Yang Berjaya Mengendalikan Pandemik COVID-19

Negara-negara di seluruh dunia telah ditutup akibat pandemik coronavirus COVID-19. Walaupun terdapat tanda-tanda bahawa ancaman telah merentas sempadan dunia, masih wujud pelbagai tindak balas di serata dunia termasuk penafian, pemalsuan dan akhirnya kawalan pergerakan.

Di seluruh dunia, negara-negara seperti tidak mengambil pengajaran pada minggu awal wabak tersebut tercetus di negara masing-masing yang pada ketika itu kemungkinan untuk membendung dan menghentikan virus adalah pada kadar paling tinggi.

Sekarang fokusnya adalah memutuskan rantaian atau melambatkan penyebaran virus untuk memastikan agar angka kematian tidak terus meningkat.

Setelah beberapa bulan, sebilangan besar negara ingin menarik balik perintah berkurung secara beransur-ansur tetapi masih ada pengajaran yang harus dipelajari dari empat negara yang berjaya menghadapi COVID-19. Berikut adalah 12 pengajaran tersebut.

Taiwan

Terletak hanya 180 kilometer (110 batu) dari tanah besar China, wabak coronavirus di Taiwan mungkin akan menjadi bencana.

Pada akhir Januari, pulau itu memiliki jumlah kes kedua tertinggi di dunia, menurut Johns Hopkins University (JHU).

Tetapi Taiwan, dengan populasi sekitar 24 juta orang, mencatat lebih daripada 390 kes dan enam kematian dan kini tidak lagi melaporkan kes baru.

Ia berjaya melakukannya tanpa melaksanakan sekatan yang teruk, seperti kawalan pergerakan atau penutupan sekolah dan taska.

Walaupun Taiwan mempunyai penjagaan kesihatan yang berkualiti tinggi, kejayaannya terletak pada kesiapsiagaan, kepantasan, perintah kerajaan dan penjejakan kontak yang ketat.

Pengajaran # 1: Bersedia

Kesediaan Taiwan sebahagian besarnya berasal dari pengalaman yang sukar dari wabak Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) pada tahun 2003, yang mengorbankan 181 orang di pulau itu.

Akibatnya, pulau ini menubuhkan Pusat Komando Epidemik yang khusus, yang dapat diaktifkan untuk mengkoordinasikan respon sekiranya terjadi wabak.

Sebagai tanda bagaimana Taiwan ingin mengatasi coronavirus, pusat itu diaktifkan pada 20 Januari, sehari sebelum pulau itu mengesahkan jangkitan pertama.

Kerana pihak berkuasa sudah terbentuk, pusat itu dapat menerapkan langkah-langkah ketat tanpa diperlahankan oleh proses politik yang panjang.

Menurut senarai yang diterbitkan oleh Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA), mereka meletakkan lebih daripada 120 item tindakan dalam masa tiga minggu. Senarai itu sahaja boleh menjadi panduan mengenai apa yang harus dilakukan semasa wabak.

Pengajaran # 2: Bertindak Segera

Tindak balas Taiwan berlaku sebelum jangkitan Covid-19 pertamanya disahkan pada 21 Januari.

Tiga minggu sebelumnya, dalam beberapa hari dari kes pertama yang dilaporkan China ke Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), para pegawai Taiwan mula memeriksa penumpang dalam penerbangan dari Wuhan untuk gejala demam dan radang paru-paru.

Pulau itu mengeluarkan amaran perjalanan untuk Wuhan pada 20 Januari, dan dua hari kemudian, dengan hanya satu kes, pegawai mula mengemas kini maklumat dalam taklimat harian.

Seminggu setelah kes pertama, Taiwan memulakan pemantauan elektronik terhadap individu yang dikuarantin melalui telefon bimbit yang dikeluarkan oleh kerajaan, dan mengumumkan sekatan penerbangan yang kebanyakannya menyasarkan wilayah Hubei China. Hampir setiap hari setelah hingga akhir Februari, pemerintah menerapkan langkah-langkah baru untuk mencegah virus tersebut.

Taiwan hanya mempunyai 329 kes ketika mengenakan tindakan penjarakan sosial pada 1 April.

Sebagai perbandingan, sudah ada 335 kematian dan lebih dari 3,000 kes pada 20 Mac, ketika Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan kelab malam dan restoran akan ditutup, dan kebanyakan kanak-kanak tidak dibenarkan ke sekolah dan taska. Dan kerana UK tidak melakukan ujian secara meluas, jumlah sebenar jangkitan dipercayai jauh lebih tinggi daripada yang ditunjukkan oleh angka rasmi.

Pengajaran # 3: Uji, jejak dan kuarantin

Pihak berkuasa melakukan pengujian secara meluas dan menjejak kontak orang yang dijangkiti serta meletakkan mereka di bawah kuarantin.

Taiwan secara proaktif menguji siapa saja yang turun dari kapal pesiar dan bahkan menguji kembali orang yang didiagnosis dengan influenza atau radang paru-paru, untuk memastikan mereka tidak salah didiagnosis dan dijangkiti coronavirus.

Pengajaran # 4: Gunakan data dan teknologi

“Tindak balas pemerintah yang diselaraskan dengan kerjasama penuh warganegara, digabungkan dengan penggunaan data dan teknologi besar,” kata profesor pediatrik di Stanford Medicine, Jason Wang, kepada CNN.

Taiwan menggabungkan data insurans kesihatan nasional dengan pangkalan data kastam dan imigresen untuk membuat amaran masa nyata untuk membantu mengenal pasti populasi yang berisiko.

“Memiliki sistem data kesihatan yang baik membantu dalam pemantauan penyebaran jangkitan dan membenarkan pengesanan awal berlaku. Apabila seseorang berjumpa dengan doktor dengan simptom kesukaran bernafas, pangkalan data kesihatan kebangsaan akan memiliki rekod tentangnya. Ia adalah lebih mudah untuk menjejak kluster sekiranya wabak berlaku,” jelas Wang.

Taiwan mewajibkan penggunaan laporan dan daftar masuk dalam talian selama 14 hari selepas sekatan penerbangan dijalankan.

Mereka juga menggunakan “pagar digital” untuk hampir 55,000 orang yang dikuarantin di rumah, di mana penggera akan berbunyi jika orang yang dikuarantin berjalan terlalu jauh dari rumah.

Iceland

Menjalankan ujian coronavirus di seluruh negara adalah mustahil, kecuali jika sangat sakit.

Namun tidak di Iceland. Sesiapa sahaja yang mahukan ujian akan mendapatnya.

Ujian meluas sangat penting bagi bilangan jangkitan dan kematian di negara ini, kata pihak berkuasa di sana. Hanya sekitar 1,700 orang yang dijangkiti di Iceland, dan hanya lapan yang meninggal.

Pengajaran # 5: Bersikap agresif

Respon Iceland terhadap coronavirus tidak begitu inovatif tetapi cukup teliti dan pantas.

Seperti Taiwan, kepantasannya tidak semestinya terlalu ketat, orang masih dapat bertemu dalam kumpulan hingga 20 orang dengan melakukan jarak sosial dua meter dari satu sama lain.

Walaupun universiti ditutup, sekolah dan taska masih dibuka, yang membolehkan lebih ramai ibu bapa bekerja.

“Sejak awal lagi apabila kami mendiagnosis kes pertama kami, kami bekerja sesuai dengan rancangan kami. Rencana kami adalah bersikap agresif dalam mengesan dan mendiagnosis individu, mengasingkannya, dan menjejak kontak rapat.

“Kami menggunakan polis dan sistem penjagaan kesihatan untuk duduk dan menghubungi bagi mengesan setiap kes yang baru didiagnosis,” kata ketua epidemiologi Iceland, Thorolfur Gudnason kepada CNN.

“Kami mendapati bahawa 60% kes baru melibatkan mereka yang telah dikuarantin. Oleh itu, ini menunjukkan bahawa menjejaki kontak dan kuarantin kontak adalah langkah yang baik bagi kami,” kata Gudnason.

Pengajaran # 6: Libatkan sektor swasta

Dengan kerjasama awam-swasta antara Hospital Universiti Nasional Iceland dan syarikat bioteknologi deCODE Genetics, Iceland merancang ujian lebih awal dan menjangkakan untuk menguji 10% penduduknya pada akhir minggu ini.

Ini bertujuan untuk menguji hampir semua orang dan telah menjadi makmal berharga bagi dunia untuk mempelajari lebih lanjut mengenai virus baru ini.

Pendedahan baru-baru ini mendedahkan bahawa 50% orang yang positif di makmal Iceland tidak menunjukkan gejala sama sekali.

Ini telah mendorong negara-negara lain untuk mengambil tindakan yang lebih tegas melalui penjarakan sosial, kerana mereka mulai sedar mencegah penyebaran virus akan lebih mencabar daripada yang difikirkan pada mulanya.

Kári Stefánsson, CEO dan pengarah deCODE Geneticsm, memberitahu CNN bahawa ia telah menemui 528 mutasi coronavirus dalam ujian massa yang dilakukan dalam komuniti.

Mutasi ini dapat memberikan gambaran tentang bagaimana untuk mematikan virus itu dan menawarkan data penting kepada dunia untuk lebih memahami bagaimana ia bertindak balas.

Pengajaran # 7: Lakukan Pencegahan

Menteri Kesihatan Iceland, Svandis Svavarsdóttir, telah menekankan kepantasan sebagai alat yang kuat, dengan mengatakan pendekatannya adalah untuk tetap “mendahului rantaian.”

Setelah hanya enam kes yang disahkan pada 3 Mac, Iceland segera mengeluarkan tindakan kuarantin untuk semua pelancong yang kembali dari Itali, dan meningkatkan sekatan perjalanan pada minggu-minggu berikutnya.

Pesuruhjaya Polis Nasional mengisytiharkan keadaan darurat pada 6 Mac, ketika dua jangkitan pertama dari komuniti disahkan.

Ini mengirim isyarat kepada badan-badan pemerintah untuk meningkatkan kesiapsiagaan mereka tetapi perhimpunan rakyat masih dibenarkan dan memberi amaran kepada orang yang mudah jatuh sakit untuk menghindari kawasan tumpuan ramai.

Negara itu menutup universiti dan kolej pada 13 Mac dan melarang perhimpunan lebih dari 100 orang pada 16 Mac, ketika hanya 61 kes disahkan dan tidak ada satu pun kematian.

Tiga hari kemudian, semua penduduk Iceland yang memasuki negara diharuskan menjalani 14 hari kuarantin, tidak kira dari mana mereka melancong.

Tidak lama selepas semua tindakan ini, pada 24 Mac, kematian pertama Iceland dilaporkan. Pada hari yang sama, pihak berkuasa melarang perhimpunan melebihi 20 orang dan menutup kemudahan awam, seperti bar, kolam renang, muzium dan gimnasium.

Pengajaran # 8: Gunakan teknologi, tetapi hormati privasi

Seperti di Taiwan, pegawai Iceland juga menyediakan aplikasi yang boleh dimuat turun oleh orang ramai untuk membantu mengesan virus.

Ia mengesan lokasi di mana pengguna berada. Pengguna tidak perlu berkongsi data tersebut dengan pihak berkuasa tetapi banyak yang melakukannya kerana ia membantu pasukan mencari kontak yang mungkin berisiko.

Korea Selatan

Korea Selatan melaporkan kes coronavirus pertamanya pada masa yang sama dengan AS dan UK. Korea Selatan mengesahkan sekitar 30 kes baru sehari, sementara di UK sekitar 5,000 dan AS lebih dari 20,000.

Cara ujian setiap negara berbeza-beza, tetapi kadar kematian mereka di antara penduduk berbeza dengan ketara.

Merujuk pada data JHU, kurang daripada satu daripada setiap 100,000 orang di populasi Korea Selatan telah mati akibat virus itu, sementara di UK sekitar 18 orang. Hampir lapan dari setiap 100,000 di AS.

Pengajaran # 9: Ujian Pandu-Lalu

Kejayaan Korea Selatan sebahagian besar bergantung pada pengujiannya, menurut Dr. Eom Joong Sik dari Pusat Perubatan Gil dekat Seoul.

Eom sedang merawat pesakit coronavirus di hospital dan menganggotai jawatankuasa yang menasihati pemerintah mengenai tindak balasnya.

“Diagnosis awal, kuarantin awal dan rawatan awal adalah kunci,” katanya kepada CNN.

“Sejak pesakit pertama disahkan, dengan menyediakan lebih dari 500 klinik pemeriksaan di seluruh negara, kami menyusun kes yang disyaki dan melakukan ujian, dan kami telah bekerja keras untuk mengembangkan dan mengekalkan sistem untuk melakukan banyak ujian dengan tenaga kerja kecil dalam tempoh masa singkat,” katanya.

Negara ini juga inovatif dalam pengujian. Pasukan penasihat Eom mempunyai ratusan booth pandu-lalu, seperti di McDonald’s, yang didirikan di seluruh negara untuk menawarkan ujian yang sebahagian besarnya percuma, cepat dan dilakukan oleh kakitangan pada jarak yang selamat. AS sejak itu meniru model itu di beberapa negeri.

Pada 16 Mac, WHO meminta pemerintah dunia untuk “menguji, menguji, menguji.” Korea Selatan sudah melakukan itu selama berminggu-minggu, dan hingga kini telah menguji lebih dari 500,000 orang, antara jumlah tertinggi di dunia per kapita.

Korea Selatan juga cepat bergerak, menerapkan tindakan kuarantin dan pemeriksaan untuk orang-orang yang tiba dari Wuhan pada 3 Januari, lebih dari dua minggu sebelum jangkitan pertama di negara itu disahkan. Pihak berkuasa melancarkan beberapa sekatan perjalanan selama beberapa minggu selepas itu.

Korea Selatan juga bersikap teliti dalam menjejak kontak yang sebilangan besar kes berkait rapat dengan satu kelompok perhimpunan agama di kota Daegu.

“Dengan melakukan ujian pada semua anggota jemaah dan mendiagnosis bahkan orang yang dijangkiti tanpa gejala, pemerintah melakukan kuarantin dan rawatan serentak,” kata Eom.

Setelah Daegu diisytiharkan sebagai pusat wabak, pihak berkuasa siap untuk menguji secara luas, untuk mengesan kenalan orang yang dijangkiti, dan untuk mengkuarantin mereka.

Pengajaran # 10: Belajar dari masa lalu

Korea Selatan dapat bergerak dengan cepat kerana, seperti Taiwan dan banyak negara Asia lainnya, negara itu pernah mengalami wabak sebelumnya.

Korea Selatan kebanyakannya tidak terjejas oleh wabak SARS, hanya melaporkan tiga kes dan tidak ada kematian sama sekali.

Tetapi ia dijangkiti oleh Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) pada tahun 2015 yang mencatat 186 kes dan 38 kematian, menjadikannya negara yang paling teruk terjejas di luar Timur Tengah.

Korea Selatan juga adalah salah satu negara yang paling inovatif dari segi teknologi di dunia.

Sebilangan besar kehidupan di sana sudah dilakukan secara dalam talian, jadi mengembangkan dan menegakkan penggunaan aplikasi untuk memantau orang ketika dikuarantin tidak terlalu sulit, walaupun aktivis di sana juga telah memberi amaran tentang pencerobohan privasi.

Jerman

Kes Jerman sedikit berbeza. Negara ini belum dapat memastikan bilangan jangkitan jauh lebih baik daripada beberapa negara lain.

Ia kini mempunyai lebih daripada 132,000 jangkitan yang disahkan, yang tertinggi kelima di dunia, lapor JHU.

Tetapi Jerman dapat mengekalkan kadar kematian penduduknya. Lebih daripada 3,400 orang telah mati akibat virus di Jerman, sekitar empat orang di setiap 100,000 di seluruh negara.

Pengajaran # 11: Uji lebih banyak dengan sekatan yang lebih mudah

Kejayaan Jerman juga adalah kerana ujian besar-besaran, tetapi sistem penjagaan kesihatan universal juga memainkan peranan penting, menurut Martin Stürmer, seorang ahli virologi yang mengetuai IMD Labor di Frankfurt, salah satu makmal yang menjalankan ujian. Jerman juga menggunakan sektor swasta untuk memastikan ujian yang cukup dijalankan.

“Sejak awal, Jerman tidak hanya menggunakan satu atau dua makmal pusat yang melakukan semua ujian. Banyak syarikat swasta terlibat, jadi kami dapat melakukan 100,000 ujian sehari,” kata Stürmer kepada CNN.

“Ada beberapa negara yang melakukannya dengan lebih baik daripada Jerman, dalam mengawal jangkitan, tetapi apa yang cukup penting adalah pengujian yang luas, di mana kita dapat melihat apa yang berlaku dalam populasi kita. Hanya dengan ujian massa anda dapat mengenal pasti orang yang mungkin dijangkiti.”

Pengajaran # 12: Bina Hospital Dengan Kapasiti Besar

Jerman menduduki tempat ke-18 di dunia dari segi akses ke penjagaan kesihatan yang berkualiti, menurut indeks yang diterbitkan oleh The Lancet.

Tetapi indeks ini hanyalah angka. Itali, misalnya, berada di tangga kesembilan dan negara itu juga melakukan ujian yang ketat, namun ia mencatatkan jumlah kematian per kapita tertinggi kedua di dunia, selepas Sepanyol.

Dalam keadaan ini, perbezaannya adalah kapasiti sistem penjagaan kesihatan Jerman yang sangat besar.

Jerman dijangka memerlukan sekitar 12,000 tempat tidur pada puncak wabak ini pada pertengahan bulan ini, menurut unjuran dari Institut dan Penilaian Kesihatan. Ia mempunyai lebih dari 147,000 kapasiti, 10 kali lebih dari keperluannya.

Sebaliknya, AS mempunyai sekitar 94,000 tempat tidur, kekurangan sekitar 15,000 tempat tidur dari yang diperlukan.

Jerman juga mempunyai lebih banyak tempat tidur ganti di unit rawatan intensif berbanding semua tempat tidur ICU yang dimiliki oleh Itali.

Sistem kesihatan Jerman mempunyai kapasiti yang sangat besar, hospital-hospitalnya sekarang merawat orang-orang yang menderita coronavirus dari Itali, Sepanyol dan Perancis.

Pihak berkuasa dapat membawa orang dengan gejala yang sederhana bahkan ke hospital sebelum keadaannya memburuk, menyebabkan beberapa pakar mempertimbangkan untuk merawat orang lebih awal, membawa mereka ke ventilator sebelum keadaannya bertambah buruk, sekaligus meningkatkan peluang mereka untuk bertahan hidup.

Show More

Related Articles

Back to top button