AntarabangsaIsu Semasa

Siapakah Dr Anthony Fauci, Figura Yang Dipercayai Rakyat AS Mengenai COVID-19?

Sekiranya Dr Anthony Fauci mengatakannya, orang Amerika akan mendengar. Ketika coronavirus menjejaskan kehidupan sehari-hari di seluruh dunia, Fauci, pengarah Institut Alahan dan Penyakit Berjangkit Nasional AS, telah menjadi suara yang dipercayai di Amerika Syarikat dalam memisahkan fakta dan fiksyen.

 

Pengalaman Lebih 30 Tahun Menangani Wabak

Ketakutan dan kebingungan wabak bukanlah hal baharu bagi Fauci yang berpengalaman lebih dari 30 tahun dalam menangani wabak HIV, SARS, MERS, Ebola dan serangan bioterorisme anthrax pada tahun 2001.

Majikan politik Fauci dari Ronald Reagan hingga Donald Trump, telah membiarkannya melakukan penjelasan kerana beliau jujur ​​dan mudah difahami dalam menjelaskan maklumat perubatan yang kompleks ke dalam bahasa sehari-hari dan tidak berlebih-berlebihan atau meremehkan.

Pada usia 79 tahun, pakar penyakit berjangkit kerajaan yang paling tinggi itu adalah dari kumpulan demografi usia yang berisiko tinggi untuk dijangkiti COVID-19. Tetapi Fauci bekerja sepanjang masa dan hanya tidur beberapa jam.

Fauci mungkin memiliki suara serak sedikit daripada bercakap tentang virus korona dan menghabiskan masa berjam-jam bercakap kepada pemberita serta personaliti hiburan di televisyen serta internet.

Namun kekuatannya melebihi umurnya sendiri dan Fauci berkata ia semuanya hasil daripada senaman yang dilakukannya termasuk berlari.

Fauci menjadi wakil pemerintahan Trump kerana menurut tinjauan, rakyat AS mempercayainya. Saintis terkemuka secara terang-terangan mengatakan bahawa pandemik virus korona akan bertambah buruk di AS dan mengkritik keputusan kerajaan pusat.

 

Kehidupan awal

Fauci dilahirkan di Brooklyn, New York, pada Malam Krismas, 1940, dalam keluarga Itali-Amerika. Presiden George W Bush pada tahun 2008, menganugerahkan Fauci dengan Pingat Kebebasan Presiden, menyatakan bahawa walaupun ketika masih kecil, beliau menunjukkan rentak bebas: Di kawasan yang penuh dengan peminat Brooklyn Dodgers, Fauci menyokong Yankees.

Fauci menjadi ketua Institut Alahan dan Penyakit Berjangkit Nasional pada tahun 1984, ketika negara itu berada dalam krisis AIDS. Masih segar kekecewaan yang dirasai kerana gagal merawat pesakit yang mati di hospital National Institutes of Health (NIH).

Setelah berjam-jam bekerja, Fauci akan berbual dengan Pakar Bedah Jeneral C Everett Koop tentang apa yang para saintis pelajari tentang AIDS, mempengaruhi laporan Koop yang terkenal pada tahun 1986 yang mendidik orang Amerika mengenai penyakit ini.

Pada tahun 1990, ketika aktivis AIDS menyerbu NIH untuk memprotes apa yang mereka lihat sebagai sikap tidak peduli pemerintah, Fauci membawa mereka ke meja perbincangan. Dan kini, Fauci membantu membentuk inisiatif Trump untuk menghentikan HIV di AS.

Walaupun telah menghabiskan kariernya dalam pemerintahan AS, Fauci nampaknya tidak kehilangan sentuhan manusia dan itu mungkin merupakan sebahagian daripada kejayaannya sebagai orang bijak berkomunikasi.

Semasa wabak Ebola 2014, orang Amerika panik ketika seorang jururawat AS dijangkiti oleh pesakit yang dirawatnya, seorang pengembara dari Afrika Barat. Ebola boleh menyebabkan pendarahan yang mematikan.

Fauci menghadapi ketakutan itu dengan memberikan contoh peribadi. Ketika hospital NIH membebaskan jururawat itu, Fauci memeluknya di hadapan kamera TV untuk membuktikan bahawa beliau tidak bimbang.

NIH National Institute of Allergy and Infectious Diseases Director Anthony Fauci speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House

Membetulkan kesilapan Trump                                                                   

Enam tahun kemudian, Fauci sekali lagi berada di barisan hadapan dalam usaha para saintis untuk mengesahkan fakta dan menjelaskan wabak virus korona walaupun terpaksa bertentangan dengan presiden.

Fauci menggunakan metafora dari salah satu sukan untuk menerangkan strategi mengenai wabak tersebut.

“Anda bukan meluncur ke arah bola tetapi ke mana bola itu akan berada,” katanya kepada sebuah jawatankuasa Dewan.

Fauci mencadangkan langkah-langkah pencegahan untuk menghalang virus agar tidak merebak termasuk mitigasi, usaha segera untuk meningkatkan pengujian, dan sains jangka pendek dan jangka panjang untuk mengembangkan rawatan dan vaksin.

“Ini tidak dapat diramalkan,” katanya. “Menguji sekarang tidak akan memberitahu kita berapa banyak kes akan kita hadapi tetapi ia dapat memberitahu bagaimana untuk bertindak balas untuk mengekang dan mengurangkan kes.”

Fauci memberitahu CNN bahawa pandemik ini akan membunuh antara 100,000 dan 200,000 orang di AS sekiranya pengurangannya tidak berjaya. Unjuran tersebut sejak itu diturunkan ke bawah 100,000.

Walaupun berkhidmat kepada presiden yang pada awalnya menolak virus korona dengan hanya membandingkannya kepada selesema bermusim, Fauci berjaya memenangi hati semua pihak.

 

Dihormati Oleh Semua Ahli Perundangan Tidak Mengira Parti Politik

Beliau telah memenangi rasa hormat para perundangan Demokratik dan Republik, bersama dengan pegawai pentadbiran Trump.

Fauci mengakui kepada Kongres awal bulan ini bahawa sistem pemerintahan tidak dirancang untuk ujian besar-besaran terhadap kemungkinan jangkitan. “Ia telah gagal, mari kita mengakuinya,” katanya kepada para perundangan.

Ketika ditanya mengenai komen Trump mengenai ubat anti-malaria yang katanya boleh menjadi “pengubah permainan” dalam perlumbaan untuk mencari rawatan virus korona, Fauci yang berdiri di sebelah presiden, mengatakan tidak ada data saintifik untuk menyokong penggunaan ubat itu.

“Jawapannya adalah, ‘tidak’,” kata Fauci kepada wartawan ketika ditanya apakah ubat itu akan menjadi penawar covid-19.

“Saya berkhidmat dengan enam presiden dan saya tidak pernah melakukan apa-apa selain memberitahu bukti saintifik yang tepat dan membuat cadangan dasar berdasarkan sains dan bukti,” katanya sebelum ini kepada sebuah jawatankuasa Dewan awal bulan ini.

 

Trump Memuji Kejujuran Dr Fauci Tetapi…

Kejujuran Fauci bagaimanapun tidak menghalang Trump memujinya. “Tony telah melakukan kerja yang luar biasa dengan bekerja berjam-jam,” puji Trump awal bulan ini, ketika desas-desus mengatakan bahawa terdapat perpecahan antara Fauci dan Rumah Putih.

Tetapi Trump telah mengemukakan kemungkinan Fauci disingkirkan pada 12 April lalu setelah Dr Fauci mengeluarkan kenyataan di CNN bahawa jika tindakan jarak sosial serta duduk di rumah dijalankan lebih awal oleh pihak pentadbiran, “ia boleh menyelamatkan lebih banyak nyawa”.

Trump telah ‘retweet’ tindakan pemecatan Fauci setelah beliau membuat komen tersebut tetapi Rumah Putih telah menidakkan spekulasi tersebut.

“Spekulasi media adalah tidak masuk akal, Presiden Trump tidak akan memecat Dr. Fauci,” kata jurubicara Rumah Putih, Hogan Gidley.

“Dr. Fauci akan kekal sebagai penasihat yang memegang amanah kepada Presiden Trump.”

Bagi pihak Fauci, beliau mungkin ada perselisihan faham tetapi ia tidak bermakna mereka akan berpisah.

“Presiden telah mendengar tentang apa yang saya katakan dan apa yang orang lain dalam pasukan juga katakan. Apabila saya mengesyorkan sesuatu, beliau telah mengambilnya,” kata Fauci yang berkata dalam podcast Morning on the Mall.

“Idea untuk melagakan antara satu sama lain tidak akan membantu,” tambahnya. “Kami mempunyai masalah yang lebih besar daripada mengutarakan isu perbezaan pendapat.”

Show More

Related Articles

Back to top button