Gaya HidupPercutian

Pasca-Coronavirus: Pelancongan ‘Normal’ Tidak Akan Berlaku Sehingga 2023

Dengan syarikat-syarikat penerbangan di seluruh dunia terkesan dengan wabak koronavirus, dan risiko yang sangat nyata bahawa sesetengah tidak akan dapat bertahan, perhatian tetap tertumpu pada industri pelancongan dan berapa lama tempoh pemulihan akan diambil.

Dunia tidak ada model untuk merujuk kepada zaman pasca wabak tetapi menurut pakar pelancongan global, Atmosphere Research Group, garis masa pemulihan akan berlangsung selama dua tahun setelah COVID-19 diisytiharkan sebagai “terkawal”.

Tetapi kumpulan pemikir San Francisco itu tidak menentukan bagaimana coronavirus akan hilang sama ada tidak ada lagi kes jangkitan atau kewujudan vaksin yang meluas ?

Walau bagaimanapun, Atmosphere Research Group bersetuju dengan pakar dan eksekutif industri lain bahawa pemulihan itu akan berlaku secara beransur-ansur dan bukannya secara mendadak, dimulai dengan pelancongan domestik.

Syarikat penerbangan kemungkinan akan membina semula rangkaian mereka, terutamanya di peringkat antarabangsa, bermula dengan laluan utama tetapi dengan tumpuan strategik ke atas kapasiti yang akan memihak kepada pesawat yang lebih kecil dan lebih cekap seperti Airbus A350 dan Boeing 787 berbanding orang- Decker Airbus A380.

Anggaran tempoh pemulihan

Jadi, apakah yang akan berlaku kepada industri pelancongan dalam tempoh beberapa tahun akan datang dan siapakah golongan sasaran syarikat penerbangan untuk menaiki pesawat mereka?

Anggarkan bahawa coronavirus pada umumnya diisytiharkan sebagai “berada di bawah kawalan” menjelang akhir tahun ini.

Tempoh 6-9 bulan pertama pasca-coronavirus (pertengahan akhir 2021) akan melihat apa yang digambarkan oleh Atmosphere sebagai ‘pelancong bertatih’ di mana hanya segenlintir golongan pelancong akan mula mengembara.

Walaupun kumpulan ini akan merangkumi beberapa perjalanan perniagaan, ia dijangka menjadi perjalanan peribadi dan santai. Kumpulan ‘pertama untuk terbang’ ini adalah golongan “berpendidikan” dan merupakan dari kumpulan pendapatan tertinggi, cadang Atmosphere.

Golongan ini akan memberi tumpuan kepada perjalanan domestik tetapi juga akan memilih beberapa perjalanan antarabangsa yang jauh.

Untuk tempoh 8-16 bulan pasca-coronavirus (sehingga pertengahan 2022), Atmosphere meramalkan gelombang ‘perintis’.

Kumpulan ini akan diketuai oleh pengembara perniagaan serta golongan yang sering terbang, dengan pendapatan isi rumah US$125 juta dan lebih tinggi. Mereka lebih memilih penerbangan antarabangsa yang paling jauh.

Dari tempoh 12-18 bulan, golongan ‘perintis’ akan disertai oleh kumpulan ‘pengikut’. Industri penerbangan akan melihat ‘jumlah pelancong perniagaan yang hampir normal’ diselaraskan dengan tempahan yang banyak untuk penerbangan kelas perniagaan dan kelas pertama.

Pada hujung tahun 2022, perjalanan perniagaan sebahagian besarnya akan kembali normal, atau sekurang-kurangnya hampir sama dengan pra-coronavirus.

Pada 16-24 bulan selepas COVID-19 dianggap terkawal (akhir tahun 2022, jika COVID-19 berada di bawah kawalan pada akhir tahun ini), sudah tiba masanya para pelancong untuk kembali terbang dan melancong apabila industri mencapai “80- 90% daripada jumlah pra-virus “.

Manakala pada 24+ bulan (2023), Atmosphere menjangkakan perjalanan akan kembali seperti norma sebelumnya atau bahkan lebih memuncak.

Show More

Related Articles

Back to top button