Gaya HidupKesihatan

Virus COVID-19 Boleh Tersebar Di Udara Sejauh 4 Meter

Satu kajian baru yang memeriksa sampel udara dari wad hospital dengan pesakit Covid-19 mendapati virus itu boleh bergerak hingga 13 kaki (empat meter), dua kali lebih jauh berbanding jarak selamat yang disyorkan oleh pakar iaitu antara 1-2 meter.

Hasil awal penyelidikan oleh penyelidik China diterbitkan pada hari Jumaat di Emerging Infectious Diseases, sebuah jurnal Pusat Pengawasan dan Pencegahan Penyakit Amerika (CDC).

Mereka menambah perbahasan mengenai bagaimana penyakit ini ditularkan, dengan para saintis sendiri memperingatkan bahawa sejumlah kecil virus yang mereka temui pada jarak ini tidak semestinya berjangkit.

Para penyelidik, yang diketuai oleh pasukan di Akademi Sains Perubatan Tentera di Beijing, menguji permukaan dan sampel udara dari unit penjagaan intensif dan wad Covid-19 umum di Hospital Huoshenshan di Wuhan yang menempatkan sebanyak 24 pesakit antara 19 Feb dan 2 Mac.

Mereka mendapati bahawa virus itu paling banyak tertumpu di lantai wad, “mungkin kerana graviti dan aliran udara menyebabkan kebanyakan titisan virus terapung di permukaan lantai.”

Tahap tinggi juga ditemui di permukaan yang sering disentuh seperti tetikus komputer, tong sampah, rel tempat tidur dan tombol pintu.

“Selain itu, separuh daripada sampel dari tapak kasut kakitangan perubatan ICU diuji positif,” tulis pasukan itu. “Oleh itu, tapak kasut kakitangan perubatan mungkin berfungsi sebagai pembawa.”

Pasukan ini juga mengkaji transmisi yang disebut sebagai aerosol – di mana titisan virus adalah sangat halus sehingga berupaya terapung dan kekal di udara selama beberapa jam, berbanding titisan batuk atau bersin yang jatuh ke tanah dalam beberapa saat.

Mereka mendapati aerosol yang sarat dengan virus seringkali tertumpu berdekatan pesakit sehingga jarak 4m.

Satu dapatan menggalakkan adalah tiada anggota kakitangan hospital itu dijangkiti, “menunjukkan bahawa langkah berjaga-jaga yang tepat dapat mencegah jangkitan dengan berkesan”, tulis para penulis kajian.

Mereka juga menawarkan nasihat yang bercanggah dengan panduan biasa: “Penemuan kami menunjukkan bahawa pengasingan di rumah bagi individu yang disyaki COVID-19 mungkin bukan strategi kawalan yang baik” memandangkan keupayaan virus mencemarkan udara.

Penyebaran virus korona menerusi aerosol adalah sesuatu yang dipertikaikan para saintis yang mengkajinya, kerana tidak jelas tahap kebolehjangkitan virus itu dalam kuantiti kecil.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) setakat ini menganggap risikonya sangat kecil.

Pihak berkuasa kesihatan Amerika Syarikat telah mengamalkan garis yang lebih berhati-hati dan menggesa orang ramai untuk menutup muka mereka ketika berada di tempat awam sekiranya virus itu dapat ditularkan melalui pernafasan biasa dan bercakap.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close