Teknologi

Di Sebalik Nama Jet Pejuang Rusia Su-57

United Aircraft Corporation (UAC) telah mendedahkan cerita di sebalik nama pesawat pejuang Rusia Su-57. Su adalah singkatan daripada Sukhoi, nama keluarga jurutera aeroangkasa Rusia terkenal. Nombor 5 adalah generasi kelima jet pejuang Rusia, manakala tujuh, mengikut UAC, adalah nombor bertuah bagi Biro Reka Bentuk Sukhoi.

Jet itu boleh memusnahkan semua jenis serangan dari darat, laut, dan udara. Kementerian Pertahanan terus menguji pesawat itu, walaupun ia menyatakan bahawa Su-57 telah berfungsi dengan baik di Syria, di mana Moscow telah membantu pasukan kerajaan dalam memerangi Daesh dan organisasi pengganas yang lain.

Jet pejuang itu adalah pesawat enjin berkembar dengan satu tempat duduk yang mempunyai keupayaan yang luar biasa, keupayaan pertempuran supersonik, serta radar dan elektronik canggih. Laporan mengatakan bahawa China, Turki, dan India turut berminat membeli jet terbabit yang dilaporkan bernilai $50 juta.

Baru-baru ini, Kementerian Pertahanan menyiarkan video dari Angkatan Aeroangkasa Rusia yang menjalankan misi penerbangan dengan Su-57. Juruterbang menggunakan pelbagai mod penerbangan, menerbangkannya pada ketinggian, kelajuan, dan G-force yang melampau.

Show More

Related Articles

Back to top button