AntarabangsaIsu Semasa

COVID-19 Uji Pemimpin Dunia. Siapa Yang Berwibawa?

Pandemik COVID-19 mengancam nyawa dan kehidupan di seluruh dunia.

Dalam masa tiga bulan, lebih daripada satu juta orang di 180 negara telah jatuh sakit akibat virus itu, sementara sekurang-kurangnya 50,000 telah meninggal dunia. Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengatakan pandemik ini sebagai “krisis yang paling mencabar” di dunia sejak Perang Dunia II.

Di seluruh dunia, perintah kawalan pergerakan telah dilaksanakan untuk membendung penyebaran virus. Di kawasan-kawasan yang paling teruk, hospital-hospital sesak dengan pesakit manakala golongan miskin dan lemah di mana-mana menghadapi kekurangan bekalan makanan dan kelaparan.

Menonjolkan risiko yang menimbulkan keamanan dan kestabilan di dunia, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres mengeluarkan rayuan segera untuk bertindak, menyeru para ahli politik untuk “melupakan permainan politik” dan bersatu untuk “respon yang kuat dan berkesan “.

Sama ada berjuta-juta orang hidup atau mati bergantung kepada keputusan yang dipilih oleh pemimpin dunia. Tetapi penganalisis mengatakan tanda-tanda awal adalah membimbangkan.

Di China, di mana penyakit itu mula-mula dikesan pada akhir Disember, pihak berkuasa dituduh terlibat dalam penyembunyian dan menghukum doktor yang mula mengesan wabak. Para pengkritik mengatakan tindakan itu membenarkan virus tersebar dari Wuhan ke setiap sudut dunia.

Di Amerika Syarikat, Presiden Donald Trump pada mulanya telah merendahkan ancaman wabak, meramalkan virus itu akan “hilang” seperti “keajaiban”. Trump mula mengubah pendirian selepas pengundian menunjukkan orang ramai yang semakin bimbang dan pakar meramalkan bahawa 200,000 orang boleh mati di AS tanpa usaha pembendungan yang drastik.

Di Brazil, Presiden Jair Bolsonaro terus menolak penyakit itu, mengatakannya sebagai “fantasi” dan “selesema kecil”. Beliau turut mengingkari nasihat pegawai kesihatannya sendiri untuk mengelakkan kontak rapat apabila beliau melawat jalan-jalan ibukota, Brasilia, dalam kempen politik.

Sementara itu, Presiden Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador mengadakan demonstrasi politik pada bulan Mac dan beramah-mesra dengan penyokongnya dan mendesak orang Mexico untuk “menjalani kehidupan seperti biasa” walaupun menteri kesihatan telah menyeru rakyat untuk duduk di rumah.

Di Indonesia, Presiden Joko Widodo mengaku bahawa beliau sengaja menyembunyikan maklumat mengenai wabak itu; strategi yang katanya telah digunakan untuk mengelakkan panik. Pada masa-masa awal wabak itu, beberapa menterinya berkata doa akan menjauhkan penyakit itu, sementara yang lain mengatakan cuaca panas negara akan memperlahankan penyebaran virus.

Menulis di Diplomat, Asmiati Malik, pembantu profesor di Universitas Bakrie di Indonesia, berkata pendekatan “tidak ilmiah” kerajaan adalah berdasarkan kebimbangan terhadap ekonomi di negara keempat paling ramai di dunia. Tetapi dengan melibatkan diri dalam politik penafian dan mengehadkan akses awam kepada maklumat tentang penyebaran virus itu boleh menjejaskan ribuan nyawa.

Penafian sedemikian akan menjejaskan negara dan rakyat. Sebab itulah satu-satunya pengajaran paling penting dari pandemik 1918 adalah untuk memberitahu kebenaran dan terdapat beberapa pemimpin yang telah melakukannya.

Pada 11 Mac, ketika jangkitan mula melonjak di Itali, Canselor Jerman, Angela Merkel, berkata 70 peratus penduduknya akan dijangkiti virus itu, satu amaran yang sangat berbeza dengan pernyataan dari ahli politik lain pada masa itu.

Seminggu kemudian, canselor itu merayu kepada orang Jerman untuk mematuhi kawalan pergerakan dan mengawal hubungan sosial.

Jerman, sejak itu telah mengetuai Eropah dengan ujian berskala besar untuk COVID-19, mengumpul hampir sejuta sampel sejak permulaan krisis. Dan walaupun negara kini berada di peringkat kelima di kalangan wilayah dengan kes yang disahkan, merekodkan lebih daripada 80,000 jangkitan, ia mempunyai kadar kematian yang jauh lebih rendah.

Di Singapura, Perdana Menteri Lee Hsien Loong juga memenangi pujian untuk ujian dan kempen pencegahan yang agresif yang menyebabkan jumlah jangkitan di negara itu rendah, kira-kira 1,000 kes sejak awal wabak itu. Dalam temu bual dengan CNN, Lee berkata ketelusan dan amanah adalah kunci kepada pertempuran negaranya terhadap virus itu.

“Kami telus. Jika terdapat berita buruk, kami memberitahu anda, jika ada perkara yang perlu dilakukan, kami juga memberitahu anda,” katanya. “Jika orang tidak mempercayai anda, walaupun anda mempunyai langkah yang betul, ia akan menjadi sangat sukar untuk melaksanakannya.”

Presiden Korea Selatan Moon Jae-in, Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern dan Presiden El Salvador Nayib Bukele juga menerima pujian untuk tindakan yang sama dan telus.

Kemudian, terdapat pemimpin yang dituduh menggunakan krisis untuk mengumpul kuasa.

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban memperoleh hak terbuka untuk memerintah dengan membuat keputusan dalam undang-undang baru yang mengenakan hukuman penjara lima tahun kepada mereka yang menyebarkan “maklumat palsu”.

Kekhuatiran yang sama sedang berlaku di Filipina, di mana Presiden Rodrigo Duterte memperoleh kuasa darurat yang memberinya kuasa untuk melancarkan peruntukan undang-undang untuk penyebaran berita palsu mengenai coronavirus.

Di Israel, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menggunakan keadaan kecemasan pandemik untuk memberi kuasa kepada perkhidmatan perisikan untuk meningkatkan pengawasan orang ramai dan menutup mahkamah negara yang sepatutnya menjalankan perbicaraan atas tuduhan rasuahnya.

“Kami menyedari bahawa pandemik ini menimbulkan ujian yang belum pernah berlaku untuk pemimpin dunia,” kata Meenakshi Ganguly, pengarah Human Rights Watch Asia Selatan.

“Masalah kami adalah bahawa sesetengah pemimpin telah menerima pakai pendekatan autoritarian. Ini bukan masa untuk politik … sebarang kuasa kecemasan mesti bersesuaian, dan negara mesti melindungi hak rakyat.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close