Bisnes & Ekonomi

Kenali 14 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Under 30 Asia

Forbes telah mengeluarkan senarai 30 Under 30 Asia 2020 dan daripada 300 individu dan usahawan yang cemerlang, terdapat 14 individu Malaysia.

Mereka datang dari latar belakang profesional yang berbeza, dengan majoriti dalam senarai itu berasal dari sektor kewangan dan perusahaan modal teroka (VC).

Adrian Hia, Pengarah Pelaburan di Kairous Capital

Pada usia 27 tahun, Adrian adalah pengarah pelaburan di Kairous Capital, sebuah syarikat VC yang melabur di Greater China dan Asia Tenggara dengan kira-kira AS$50 juta dalam aset di bawah pengurusan.

Merupakan seorang peguam, Adrian menyertai Kairous Capital pada tahun 2015 sebagai salah seorang pekerja awalnya. Pelaburan pentingnya termasuk aplikasi pembayaran letak kereta Malaysia, JomParking, yang mana ia membantu mengembangkan ke Sri Lanka, Indonesia, Thailand dan Timur Tengah.

Dia juga mengetuai pelaburan Kairous Capital dalam SkinRun, sebuah permulaan medtech China, dan dia berkata bahawa dia membantu menguntungkannya hanya dalam masa enam bulan.

Anja Chong, Pemain Luncur

Berumur 26 tahun, Anja digelar ‘Ice Queen’ Malaysia selepas memenangi empat pingat emas dalam acara meluncur ais di Sukan Asia Tenggara pada tahun 2017 dan 2019.

Anja juga merupakan lulusan undang-undang dari University of Nottingham dan bersemangat untuk memperkasa wanita dan membantu mereka yang lemah.

Oleh itu, dia mengasaskan program ‘Skate to Dream’ untuk melatih dan membiayai atlet yang kurang upaya secara intelek untuk bersaing di Olimpik Khas.

Dia juga tidak asing dalam bidang keusahawanan, mengetuai pembangunan perniagaan di sebuah syarikat amanah bernama Portcullis Trust Singapore, dan menubuhkan syarikat gaya hidup e-dagang Alo Potentia, yang mempunyai misi untuk mengekalkan kemampanan dan mengembangkan masyarakat wanita yang berdaya maju.

Arif Tukiman, Ketua Pegawai Eksekutif RunCloud

Arif berusia 28 tahun dan berasal dari JB. Dia adalah pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif RunCloud, panel kawalan berpusat yang membantu menyebarkan, mengkonfigurasi, mengurus dan memantau pelayan awan.

Sejak dilancarkan pada tahun 2016, syarikat baru mula itu kini menguruskan lebih 220,000 aplikasi web dari lebih 100 negara di seluruh dunia termasuk AS, UK, dan India. RunCloud juga telah memenangi piala Malaysia Startup World Cup pada 2018.

Ashiwin Vadiveloo, Felo Penyelidik Pasca-PHD di Murdoch University, Australia

Berusia 29 tahun, Ashiwin adalah rakan penyelidikan pasca-PHD di Murdoch University Australia. Kerja-kerjanya memberi tumpuan kepada mikroalga dan bagaimana spesies uniselular boleh digunakan untuk rawatan air kumbahan dan penghasilan bioenergi yang mampan.

Ashiwin menerima Biasiswa Tenaga Pemajuan BP pada 2019 dan juga memenangi pertandingan Cabaran PhD BASF Asia Pasifik pada 2015 dengan idea inovatif untuk mengguna pakai mikroalga sebagai sumber alternatif pengeluaran bahan bakar.

Jason Ooi, Pengasas Agrain

Jason mengasaskan Agrain sebagai usaha baru dari konsep sebelumnya, Hale, yang memberikan khidmat makanan sihat.

Dengan Agrain, pelanggan boleh mencipta makanan mereka dari resipi Barat yang diilhamkan dengan sentuhan Asia dan memilih dari pelbagai pilihan karbohidrat, protein, suplemen, topping dan dressing.

Jenama itu kini mempunyai 5 cawangan di Malaysia dan merancang untuk mengembangkan 10 cawangan dan 60 lokasi pickup pada tahun 2020.

Jevin Singh dan Mohamed Afzal, Pengasas RAGE Coffee

Selepas Jevin keluar dari kolej kerana kekurangan dana dan mula memandu untuk Uber, dia mula berhubung dengan pemandu lain untuk secawan kopi.

Mereka berkongsi sentimen yang mendapati harga kopi berkualiti tinggi adalah sukar, dan ini memberi inspirasi kepada Jevin untuk memulakan RAGE Coffee dengan Mohamed Afzal.

Memanfaatkan teknologi menerusi aplikasi mereka, RAGE Coffee dapat menentukan pilihan pelanggannya dan meminimumkan sisa untuk mengekalkan harga kopinya.

Ia mempunyai 12 cawangan di Malaysia, dari mana pelanggan boleh memesan kopi untuk pickup atau permintaan penghantaran menerusi aplikasi.

Joshua Smith, CTO of MyPay

Pada usia 29, Joshua adalah pengasas bersama dan CTO MyPay, sebuah platform dalam talian bersepadu untuk pembayaran kepada agensi kerajaan.

Sejak dilancarkan sepenuhnya pada Ogos 2019, pengguna boleh membayar denda, jaminan, dan pinjaman pelajar kepada 3 daripada 10 agensi kerajaan di Malaysia. Setakat ini, MyPay mempunyai lebih daripada 100,000 pengguna, 6,000 daripadanya adalah pengguna aktif bulanan.

Sebelum menubuhkan MyPay, Joshua adalah peneraju analisis di Uber, perunding teknologi di Accenture, dan seorang penganalisis di Citi.

Lennise Ng dan Aizat Rahim, Pengasas Dropee

Dropee telah diasaskan oleh Lennise Ng dan Aizat Rahim pada 2016. Ia adalah pasaran dalam talian B2B yang menghubungkan peruncit kepada pembekal borong untuk menyelaraskan pesanan dan pembayaran.

Pada 2019, mereka mengumpul AS$341,213 untuk permulaan perniagaan yang diketuai oleh Vynn Capital. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 1,000 pembekal mengenai platform Dropee termasuk Unilever dan Nestle, dan mereka telah berkhidmat lebih daripada 3,000 peruncit tempatan.

Nor ‘Phoenix’ Diana, Wrestler Profesional di Malaysia Pro Wrestling

Baru berusia 20 tahun, tetapi Diana dikenali sebagai ahli gusti pro wanita yang memakai tudung pertama di Malaysia.

Nor Diana menggelarkan dirinya Phoenix dalam gelanggang dan mencipta sejarah apabila dia menjadi pemenang pertama wanita pada Julai 2019 dari kejohanan Malaysia Pro Wrestling (MyPW) Wrestlecon, yang menarik perhatian dunia.

Diana telah menyertai MyPW pada tahun 2015 dengan sokongan keluarganya dan bertanding dalam perlawanan pertamanya beberapa bulan kemudian.

Berikutan kejayaan MyPW, dia berhenti kerja untuk berlatih di London pada November lalu dengan Pro Wrestling UK: EVE.

Walaupun menerima kritikan daripada pengguna internet kerana pakaiannya yang ketat, penglibatannya dalam sukan itu telah mencetuskan inspirasi kepada wanita muda di Malaysia.

Wan Hasifi Amin Wan Zaidon, Pengasas Baituljannah

Merupakan seorang doktor perubatan terlatih, Wan Hasifi Amin mula menukar haluan apabila dia mengasaskan Baituljannah, sebuah laman web cari jodoh yang bertujuan membantu orang Islam bujang mencari pasangan melalui cara halal, selamat dan mudah.

Juga bertindak sebagai Pengarah Urusan, laman web itu mempunyai kira-kira 500,000 pengguna berdaftar dan telah membantu sekitar 25,000 umat Islam di seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura mencari pasangan sejak pelancaran 2017.

Pada Disember 2019 mereka melancarkan versi aplikasi Android Baituljannah, dan pada bulan April 2020 mereka akan melancarkan versi iOS.

Yi Hern Chang, Pengasas JomRun

Yi Hern meninggalkan Universiti Oxford ketika pengajian ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan untuk memberi tumpuan kepada syarikat barunya JomRun, yang telah berkembang menjadi portal tiket terbesar untuk acara sukan di Malaysia.

Sejak dilancarkan pada tahun 2017, Yi Hern yang berusia 23 tahun mengumumkan bahawa JomRun telah memperoleh lebih daripada 1 juta pengguna dan menarik kira-kira 150,000 orang ke acaranya secara purata setiap bulan.

JomRun juga telah menganjurkan dan bekerjasama dengan lebih 1,000 acara sukan dan berkembang ke rantau Indonesia, Kemboja dan Singapura.

Inspirasi JomRun adalah daripada aplikasi Pokémon Go selepas dia melihat bagaimana aplikasi mudah alih membantu berjuta-juta orang di seluruh dunia meninggalkan rumah mereka untuk berjalan-jalan dan bersenam.

Zac Liew, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Curlec

Zac menubuhkan Curlec, syarikat baru mula fintech, untuk membantu PKS yang diabaikan oleh bank tradisional untuk mengutip pembayaran dengan platform automatiknya, menggantikan kaedah manual seperti wang tunai, cek atau kad kredit.

Sejak dilancarkan pada tahun 2017, Curlec telah memproses urus niaga bernilai AS$50 juta dengan lebih 300 perniagaan termasuk PKS, syarikat besar dan syarikat fintech lain seperti Funding Societies dan StashAway menggunakan platformnya. Sebelum memulakan Curlec, Zac adalah seorang penganalisis di Barclays di London.

Show More

Related Articles

Back to top button