AntarabangsaIsu Semasa

Korea Utara Dakwa Tiada Kes Covid-19. Benar Atau Tidak?

Korea Utara tetap bebas dari coronavirus Covid-19, tegas seorang pegawai kesihatan kanan di Pyongyang, meskipun meningkatnya keraguan dari dunia luar kerana kes jangkitan telah mengatasi satu juta di seluruh dunia.

Korea Utara yang sememangnya terasing dari dunia luar dan mempunyai senjata nuklear, dengan cepat menutup sempadannya selepas virus itu mula-mula dikesan di negara jiran China pada bulan Januari, dan mengenakan langkah pembendungan yang ketat.

Pak Myong Su, pengarah jabatan anti-epidemik Korea Utara, menegaskan bahawa usaha itu telah berjaya sepenuhnya.

“Tiada seorang pun rakyat Korea Utara yang dijangkiti virus Covid-19 setakat ini,” kata Pak kepada AFP.

“Kami telah melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan saintifik seperti pemeriksaan dan kuarantin untuk semua kakitangan yang memasuki negara dan membasmi semua barang, serta menutup sempadan dan menghalang laluan laut dan udara.”

Hampir setiap negara lain di dunia telah melaporkan kes coronavirus. Selain dari China, Korea Selatan mengalami salah satu daripada wabak awal virus yang paling teruk.

Kes yang direkodkan di seluruh 188 negara kini melebihi satu juta dan kes kematian mencecah 51,718, berdasarkan data rasmi negara dan angka Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Pakar-pakar telah mengatakan bahawa Korea Utara sangat terdedah kepada virus itu kerana sistem penjagaan kesihatan yang lemah, dan kritik telah menuduh Pyongyang menutup berita sebenar yang berlaku dalam negara.

Panglima tentera AS di Korea Selatan, Jeneral Robert Abrams mengatakan bahawa pernyataan Pyongyang bahawa ia tidak mempunyai kes adalah “tidak benar”.

“Saya boleh memberitahu bahawa itu adalah tuntutan yang mustahil berdasarkan semua intel yang kita lihat,” Abrams memberitahu VOA News.

“Mereka mengambil tindakan tegas di sempadan dan dalam negara untuk melakukan apa yang dilakukan oleh orang lain, iaitu menghentikan penyebaran,” katanya.

Presiden AS Donald Trump berkata sebelum ini Korea Utara “sedang melalui sesuatu” dan menawarkan “kerja sama dalam kerja anti-epidemik”, dalam surat peribadi kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

Dan Choi Jung-hun, seorang bekas doktor Korea Utara yang melarikan diri ke Korea Selatan pada tahun 2012, memberitahu AFP: “Saya mendengar terdapat banyak kematian di Korea Utara tetapi pihak berkuasa tidak memaklumkan bahawa ia disebabkan oleh coronavirus.”

Sebagai sebahagian daripada usaha anti-virus, Pyongyang meletakkan beribu-ribu orangnya sendiri dan beratus-ratus orang asing termasuk diplomat, dalam pengasingan dan menjalankan disinfeksi dengan media negara sentiasa menggalakkan rakyat untuk mematuhi arahan kesihatan.

Imej yang diterbitkan telah menunjukkan kegunaan topeng muka universal, kecuali pemimpin Kim, yang tidak pernah dilihat memakainya, walaupun selama beberapa minggu para pegawai di sekelilingnya memakai penutup hitam.

Baru-baru ini pembantu beliau juga telah dilihat tanpa topeng muka, walaupun Choi berkata ia tidak menandakan usaha pembendungan Korea Utara telah berjaya.

Pyongyang yang tertakluk kepada pelbagai sekatan antarabangsa kerana program peluru berpandu nuklear dan balistik, telah memohon bantuan berkaitan dengan virus.

Pada bulan Februari, kementerian luar negeri Rusia berkata ia menyediakan Pyongyang dengan 1,500 kit ujian diagnostik coronavirus atas permintaannya “kerana risiko berterusan Covid-19.”

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu telah memberikan pengecualian sekatan kepada kumpulan pelarian termasuk Doktor tanpa Sempadan dan UNICEF seperti kit diagnostik, topeng muka, peralatan perlindungan dan pembasmian kuman.

Kedua-dua Doktor Tanpa Sempadan dan UNICEF, penghantaran yang diminta oleh pihak berkuasa Korea Utara, mengatakan bekalan mereka telah tiba dari China.

“DPRK mempunyai kekurangan keseluruhan bekalan perubatan dan peralatan diagnostik terkini,” kata jurucakap Doktor Tanpa Sempadan kepada AFP, dengan menggunakan nama rasmi negara itu.

Organisasi Kesihatan Dunia merancang untuk membelanjakan US$ 900,000 untuk menyokong kegiatan tindak balas koronavirus Pyongyang, menurut data yang disiarkan di Pejabat PBB untuk penyelarasan laman web Hal Ehwal Kemanusiaan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close