AntarabangsaIsu Semasa

Pesawat F-14 Tomcat Lambang Kemegahan Tentera Iran

Pesawat tempur supersonik AS, Grumman F-14 Tomcat telah bersara dalam perkhidmatan Angkatan Laut Amerika Syarikat pada 22 September 2006, namun tetap berkhidmat dengan angkatan udara Iran, setelah dieksport ke negara itu pada tahun 1976.

Beberapa dekad sejak Iran menjadi satu-satunya negara selain Amerika Syarikat yang mengendalikan Grumman F-14 Tomcat, pesawat pejuang yang dilengkapi dengan radar canggih dan peluru berpandu AIM-54 Phoenix jarak jauh, Teheran telah berjaya mengekalkan kemampanan armada F-14 untuk pertempuran.

Pernah ke udara dalam beberapa konflik dan selepas Angkatan Laut AS memberhentikan Tomcat pada tahun 2006, F-14 Iran menjadi satu-satunya Tomcat yang masih aktif di dunia.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa armada lama itu masih hebat sehingga kini.

Sayap Geometri Bervariasi

Sayap geometri bervariasi F-14 Tomcat yang boleh dioptimumkan untuk kelajuan rendah dan pengemudian berkelajuan tinggi, telah membuktikan ia menjadi sebab utama untuk terus hebat.

Untuk pendaratan pada dek kapal terbang pendek, sayapnya akan dikuak ke luar semasa penerbangan berkelajuan rendah, ini menyediakan jumlah penerbangan yang lebih tinggi, yang juga dirangsang oleh fiuslaj yang agak luas dan enjin jarak jauh.

Bentuk yang lebih aerodinamik boleh diterima pakai dengan menguak sayap Tomcat ke arah dalam dengan kelajuan yang lebih tinggi, menghasilkan seretan yang lebih rendah.

Dalam keadaan dek kapal terbang pesawat yang sempit, sayap pesawat boleh diselipkan, memberikan ruang parkir lebih luas untuk pesawat lain.

Iranian Air Force F-14A Tomcat | UGUR KENEL PLASTIC AIRCRAFT ...

 

Mudah dikendalikan

F-14 Tomcat, pesawat supersonik yang dibangunkan untuk Tentera Laut Amerika Syarikat dengan enjin berkembar dua, tempat duduk berkembar dan ekor berkembar, sangat mudah untuk dikendalikan, kata bekas juruterbang F-14 .

Lima tahun sebelum Revolusi Islam 1979, Shah Mohammad Reza Pahlavi sendiri yang merupakan seorang juruterbang, mengatur agar Iran memperoleh 80 Grumman F-14A Tomcats dan misil 633 Hughes AIM-54 Phoenix dari Amerika Syarikat dengan harga $2 bilion.

Pada masa itu, Iran juga menegaskan untuk memperoleh keseluruhan sistem senjata, termasuk pesawat udara, avionik, senjata dan infrastruktur sokongan, yang mungkin menjelaskan mengapa armada F-14 Tehran masih berdaya maju.

Seramai 120 juruterbang dan pegawai pemintas radar di Angkatan Udara Imperial Iran (IIAF) telah dilatih di Amerika Syarikat dan Iran pada tahun 1979, dengan para juruterbang tidak mempunyai kesulitan besar dalam menguasai keupayaan untuk memandu pesawat besar itu.

Bekas juruterbang Mejar Farhad mengimbau kembali kenangan menerbangkan F-14:

“F-14 dilengkapi dengan radar Doppler AWG-9, juruterbang Iran dapat menghentam pesawat musuh dari 100 batu jauh, tetapi para juruterbang juga menikmati kebolehan pesawat untuk bertempur dalam jarak dekat.”

Khidmat Tomcat telah dihentikan oleh Angkatan Laut AS pada 22 September 2006 dan digantikan dengan Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Dari tahun 1981, Industri Pesawat Terbang Iran telah melakukan kerja-kerja membaik pulih serta meningkatkan lagi F-14 sebagai sebahagian daripada program kesiapsiagaan tentera.

Bagaimanapun, armada ini tetap kekal sebagai pesawat yang selamat untuk digunakan  apabila mereka masih mendapatkan alat ganti sama ada dengan menghasilkan atau memperolehnya di luar negara.

Iran juga dilaporkan menambah baik Tomcat dengan komponen radar, radio, sistem navigasi dan pendawaian baru selain menambah keserasian dengan peluru berpandu R-73 dan Hawk.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close