Gaya HidupKesihatan

Anda Pemakai Kanta Lekap? Kembali Kepada Kaca Mata Untuk Mengelakkan Virus

Kepada pemakai kanta lekap di seluruh dunia: Untuk mengurangkan penyebaran virus pandemik yang menyebabkan Covid-19, para pakar mencadangkan sudah tiba masanya untuk anda meninggalkan kanta lekap dan memakai cermin mata.

Menurut American Academy of Ophthalmology, memakai cermin mata boleh membantu anda berhenti menyentuh wajah anda yang merupakan cara utama virus tersebar, termasuk novel coronavirus yang kini menyebar di seluruh dunia.

Kenapa kanta lekap?

Pengguna kanta lekap bukan sahaja menyentuh mata mereka untuk memasukkan dan mengeluarkan kanta mereka dua kali atau lebih sehari, mereka juga menyentuh mata dan muka lebih banyak daripada orang yang tidak memakai kanta, kata Dr Thomas Steinemann, jurucakap klinikal untuk Akademi Oftalmologi Amerika.

“Anda menyentuh mata dan kemudian menyentuh bahagian badan anda yang lain,” kata Steinemann, pakar mata di Pusat Perubatan MetroHealth di Cleveland, Ohio.

“Anda menggosok mata anda, kemudian gosok wajah anda, gores muka anda, letak jari anda di dalam mulut anda, letak jari anda di hidung. Sesetengah orang tidak terlalu bersih dan mungkin terlupa untuk mencuci tangan mereka terlebih dahulu,” katanya.

Kaca mata juga boleh memberikan sedikit perlindungan daripada mana-mana zarah virus coronavirus yang terapung di udara, kata Steinemann, walaupun masih terdapat kemungkinan besar anda akan dijangkiti melalui mulut dan hidung.

“Tapi itu hanyalah satu langkah pencegahan, satu lagi cara di mana anda boleh membantu diri anda untuk menjauhi coronavirus,” kata Steinemann.

Tetapi bolehkah seseorang dijangkiti coronavirus atau mana-mana virus dari mata itu sendiri?

“Secara teorinya, mungkin, tetapi kami tidak mempunyai bukti. Mungkin, saya rasa, tetapi saya selalu berfikir bahawa itu adalah sedikit keterlaluan,” kata pakar penyakit berjangkit Dr William Schaffner, seorang profesor perubatan pencegahan dan penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan Universiti Vanderbilt di Nashville.

Sakit mata dan Covid-19

Ramai yang tidak tahu, coronavirus baru ini boleh menyebabkan “conjunctivitis”, keadaan yang sangat berjangkit yang dikenali sebagai sakit mata. Sakit mata ini adalah keradangan lapisan tisu, yang dikenali sebagai conjunctiva, yang melapisi bahagian putih mata dan bahagian dalam kelopak mata.

“Conjunctiva adalah membran mukus, seperti bahagian dalam mulut atau bahagian dalam hidung atau rongga hidung dan kerongkong,” kata Steinemann.

“Ia lembap dan bagus untuk virus, sebenarnya ada banyak organisma yang boleh melekat dengan mudah kepada conjunctiva anda, atau untuk perkara itu, melekat pada kanta lekap yang juga terletak pada conjunctiva anda,” katanya.

Gejala-gejala conjunctivitis termasuk luka, gatal-gatal atau merengsa, penglihatan kabur atau merah pada mata putih, nanah, lendir dan penghasilan tahi mata yang sering melekat pada mata selepas tidur.

Laporan dari China dan seluruh dunia menunjukkan bahawa kira-kira 1% hingga 3% orang yang mempunyai Covid-19, juga mempunyai conjunctivitis.

Ini berkaitan kerana coronavirus boleh tersebar dengan menyentuh cecair dari mata orang yang dijangkiti, atau dari benda yang disentuh oleh orang yang mempunyai conjunctivitis.

Jangan panik

Tetapi jangan panik kerana itu tidak bermakna bahawa mata merah atau sakit mata adalah tanda Covid-19, tekan pakar.

Coronavirus baru, yang juga dikenali sebagai SARS-CoV-2, adalah salah satu daripada banyak virus yang boleh menyebabkan conjunctivitis; sebenarnya, ia adalah perkara biasa dan virus Covid-19 yang baru ditemui itu akan melakukan perkara yang sama.

“Ada banyak organisma yang dapat melekat dengan mudah kepada conjunctiva, atau melekat pada kanta lekap yang juga terletak pada conjunctiva,” kata Steinemann.

Terdapat banyak virus dan bakteria yang bertanggungjawab untuk selesema biasa yang boleh menyebabkan mata merah seperti kulat, amoeba dan parasit dari aktiviti berenang di perairan yang tercemar. Reaksi alahan terhadap asap atau debu, syampu, klorin kolam, malah air mata juga boleh dipersalahkan.

Tambahan pula terdapat banyak lagi penyebab mata merah: alahan bermusim; ketumbit yang merupakan saluran mata tersumbat; chalazion, yang merupakan keradangan kelenjar di sepanjang kelopak mata; blepharitis, satu lagi keradangan atau jangkitan kulit di sepanjang kelopak mata; atau iritis, keradangan pada bahagian iris.

Tiada satu pun daripada keadaan itu berjangkit. Namun, mata merah mungkin satu lagi tanda bahawa anda perlu berjumpa doktor jika anda juga mempunyai simptom lain dari Covid-19, seperti demam, batuk atau sesak nafas.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close