Gaya HidupKerjaya

Dr Noor Hisham: Wira Malaysia Dalam Menghadapi Krisis Covid-19

Seorang pemimpin dalam waktu krisis bukan hanya membaca ucapan yang disediakan atau berkongsi berita terkini dalam media sosial.

Memimpin dalam waktu krisis adalah satu cabaran yang besar, terutama ketika menangani sesuatu yang teruk seperti pandemik global Covid-19.

Di Malaysia, seorang pemimpin yang mengetuai barisan hadapan dalam perjuangan melawan Covid-19, telah menerima pujian kerana sikapnya yang bijaksanaan, cekap, profesional, berwibawa dan pelbagai lagi.

Beliau tidak lain dan tidak bukan iaitu Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, yang kini semakin dikenali masyarakat sejak permulaan wabak ini.

Lelaki berusia 57 tahun yang juga seorang pakar bedah yang terlatih itu telah berada di barisan hadapan yang menguruskan krisis kesihatan Covid-19. Walaupun semasa ketiadaan menteri dan timbalan menteri, beliau dengan tenang menjawab soalan dari wartawan dan netizen.

Dr Noor Hisham juga dipuji kerana berfikir dengan teliti dalam kata-kata yang digunakan untuk menyampaikan maklumat semasa persidangan akhbar dan dalam menyediakan kemas kini segera di halaman Facebook dan Twitternya, di tengah-tengah ketegangan dan panik dari orang ramai.

“Profesional, tegas dan telus. Ia menunjukkan kita bertarung dengan keyakinan dan akan membawa kepada kecemerlangan. Terima kasih banyak, Datuk! Ini adalah Malaysia yang kita semua mahu lihat!,” tulis Showey Lim di Facebook.

“Beliau bersuara dengan tenang apabila bercakap. Kami bersyukur bahawa Tuan Pengarah bekerja tanpa mengenal penat lelah dalam pertempuran melawan Covid-19. Terima kasih Tuan,” tulis Jonathan Ky Heng.

Di Twitter, para netizen juga memuji keterbukaan dan ketulusannya dalam menguruskan krisis kesihatan.

“Syukur ada DG MOH macam Datuk Noor Hisham. Cara beliau mengendalikan PC dan kemas kini harian mengenai situasi ini sangat dihormati. Tolong jaga kesihatan anda juga. Mesti tidak cukup rehat sejak wabak virus,” tulis Faizal Omar di Twitter.

John Van Huizen menulis: “Satu perkara yang saya bersyukur adalah bahawa kita mempunyai Datuk Dr Noor Hisham sebagai Ketua Pengarah Kesihatan untuk memimpin kita melalui semua ini. Terima kasih kerana bekerja keras. “

“Tahniah kepada KP Kesihatan Dr Noor Hisham bersama pasukannya kerana melakukan kerja yang sangat baik dalam keadaan yang sukar. Ahli kabinet, beri mereka ruang dan peralatan. Doa kami mengiringi doktor-doktor dan jururawat serta kakitangan sokongan yang bertugas,” tulis GK Ganesa.

“Beliau sangat layak menerima gelaran Panglima Setia Mahkota (Tan Sri)!” Joshua Lopez menulis.

“KP kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham ni bercakap tenang saja tengok. Lancar semua yang diucap,” tulis Zie.

Dr Noor Hisham yang dilahirkan pada 21 April 1963 di Sepang, Selangor telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan pada 1 Mac 2013.

Sebelum itu, beliau berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Pengarah sejak 1 Feb 2008. Beliau juga merupakan pakar bedah kanan dan pakar bedah endokrin di Hospital Putrajaya.

Dr Noor Hisham, yang mempunyai ijazah Sarjana dalam Pembedahan dan ijazah Perubatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia, menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai perubatan pada bulan Ogos 1988.

Beliau kemudiannya menjadi pakar dalam pembedahan endokrin dan melakukan latihannya di pelbagai universiti di Adelaide dan Sydney, Australia.

Beliau telah menerbitkan banyak artikel baik dalam jurnal tempatan dan antarabangsa dan menulis banyak bab dalam buku teks pembedahan endokrin.

Beliau juga menjadi pemimpin dalam pelbagai program pembelajaran dan program penjagaan kesihatan yang inovatif di negara ini.

Show More

Related Articles

Back to top button