Isu SemasaTempatan

Survivor Covid-19 Menderita Stigma Negatif Masyarakat

Beberapa minggu telah berlalu sejak pesakit ini pulih dari Covid-19, tetapi sekarang dia harus menghadapi pandangan serong  dan ketidakselesaan orang lain di sekelilingnya.

Lelaki berusia 32 tahun yang tidak mahu dikenali itu berkata dia masih mengasingkan dirinya kerana dia tidak mahu orang berasa tidak selesa dengan kehadirannya.

“Saya masih boleh merasakan orang dalam komuniti saya melayan saya seolah-olah saya seorang raksasa walaupun saya telah pulih sepenuhnya dari covid-19.

“Sesetengah orang masih melihat saya sebagai ‘pesakit koronavirus’. Mereka takut bahawa saya mungkin dijangkiti semula dan menyebarkannya kepada orang lain, jadi mereka menjauhkan diri dari saya.

“Mereka juga akan menatap saya dan memberi isyarat kepada saya dengan cara yang membuat saya berasa tidak selesa,” kata lelaki dari Selangor itu kepada The Star.

Mengulas penderitaannya, beliau berkata dia mengalami demam ringan beberapa hari selepas kembali dari perjalanan kerja ke Macau pada 7 Februari.

“Doktor merujuk saya ke Hospital Banting untuk pemeriksaan menyeluruh kerana mereka bimbang saya mungkin dijangkiti virus.

“Saya demam, menggigil dan sakit kepala. Saya diberi ubat dan berasa lebih sihat setelah dua hari di hospital,” katanya sambil menambah bahawa dia berasa lebih baik.

Pada mulanya, dia didiagnosis dengan jangkitan pernafasan akut yang teruk tetapi doktor tidak menyedari ia lebih daripada itu.

Apabila dia fikir sudah boleh dibawa pulang, doktor kemudian memaklumkan kepadanya bahawa sampel kerongkong dan hidungnya telah diuji positif Covid-19.

“Doktor berkata ambulans sudah bersedia dan menunggu di luar untuk menghantar saya ke Hospital Sungai Buloh.

“Saya mengikuti arahan walaupun saya tidak dapat menerima hakikat bahawa saya telah dijangkiti,” katanya.

Apabila berita tentang kemasukannya ke hospital diketahui oleh komunitinya, mangsa juga harus menentang pelbagai khabar angin.

“Pengguna media sosial yang telah mendengar tentang keadaan saya akan berkongsi foto keluarga saya dengan menonjolkan wajah saya, mendedahkan seluruh keluarga saya kepada awam.

“Ada khabar angin yang mendakwa ibu dan anak saudara saya juga dijangkiti. Saya kasihan kepada keluarga saya kerana orang ramai telah memulaukan mereka,” katanya, sambil menambah bahawa ramai orang di bandarnya mula panik kerana khabar angin.

“Sesetengah netizen menyalahkan saya kerana membawa virus ini pulang dari Macau. Tetapi sebenarnya, saya juga menjadi mangsa.

“Sekiranya saya tahu virus itu ada di dalam badan saya, saya tidak akan keluar dari rumah saya atau pulang ke Malaysia,” katanya.

Semasa berada di wad pengasingan, mangsa berkata dia diawasi dengan teliti kerana mengalami kesukaran bernafas dan terdapat kesan darah dalam kahaknya.

“Saya bimbang dengan keadaan saya dan mempunyai pemikiran negatif setiap kali saya menutup mata saya.

“Saya fikir pada diri sendiri, adakah ini pengakhiran hidup saya? Masih banyak perkara yang saya belum lakukan,” katanya sambil menambah bahawa dia bersyukur kepada rakan-rakan yang berada di sana untuknya dan menggalakkan dia untuk tidak menyalahkan dirinya sendiri.

Setelah menghabiskan lebih dari dua minggu di hospital, dia akhirnya bebas dari virus itu dan dibenarkan pulang ke rumah pada 19 Februari.

Walaupun masih menerima pandangan serong dari orang-orang sekeliling, dia berkata dia tidak mengambil hati terhadap sesiapa pun.

“Saya harap pengalaman saya dapat membantu rakyat Malaysia memahami virus covid-19 dengan lebih baik,” katanya.

Dia juga menambah bahawa dia berasa lega kerana tiada seorang pun daripada keluarga dan masyarakat sekelilingnya yang positif virus itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close