Gaya HidupKesihatan

Betulkah Air Suam Mampu Membunuh Virus Covid-19

Pandemik coronavirus Covid-q19 telah menyaksikan orang ramai mengamalkan penjarakan sosial dan kuarantin untuk melambatkan penyebaran virus di seluruh dunia tanpa penawar yang masih belum ditemui.

Covid-19 telah merebak ke lebih daripada 170 buah negara atau wilayah di seluruh dunia, termasuk negara kita yang menuntut 15 nyawa setakat hari ini.

Sejak wabak itu ditemui di wilayah Hubei di China pada bulan Disember, orang ramai digesa untuk mencuci tangan mereka, menjauhkan diri dari orang lain dan mengasingkan diri selama 14 hari jika mereka mengalami gejala.

Gejala termasuk demam, batuk kering dan masalah pernafasan. Covid-19 menjangkiti paru-paru kerana ia adalah penyakit pernafasan dan ia boleh mengambil masa lima hari secara purata untuk mula menunjukkan gejala.

Walau bagaimanapun, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tempoh inkubasi boleh bertahan sehingga 14 hari. Gejala awal Covid-19 sering disalah anggap dengan batuk dan selesema biasa.

Sejak virus yang telah membunuh lebih daripada 15,000 orang di seluruh dunia, telah ditemui, saintis telah berusaha untuk mendapatkan penawar.

Di talian, petua-petua tentang bagaimana anda boleh melindungi diri dari COVID-19 telah tersebar secara meluas.

Minggu lalu, Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri Dr Adham Baba menasihati rakyat Malaysia untuk minum air suam bagi membantu virus ke perut, di mana asid pencernaan akan membunuhnya.

Menteri Kesihatan muncul dalam program Bicara Naratif RTM dan mendakwa virus itu tidak tahan panas dan air suam akan mendoorng virus ke dalam perut.

Dr Adham berkata: “Jangan minum air yang tidak dimasak. Minum air suam kerana virus tidak menyukai haba panas. Pastikan air tidak terlalu panas.

“Virus itu akan turun ke perut dan asid di dalam perut akan membunuhnya. Itulah cara kita menghapuskan virus itu. Apa yang penting ialah kita perlu membunuh virus di kerongkong kita sebelum sampai ke paru-paru. “

Walau bagaimanapun, Kalpana Sabapathy, ahli epidemiologi klinikal di London School of Hygiene dan Tropical Medicine memberitahu BBC bahawa air suam tidak membunuh coronavirus.

Ms Sabapathy menjelaskan jangkitan sering bermula selepas kita terdedah kepada beribu-ribu atau berjuta-juta zarah virus, jadi virus yang turun ke bawah esofagus tidak mungkin mempunyai banyak kesan.

“Walaupun ia turun ke perut, virus mungkin sudah menjangkiti rongga hidung anda pada masa itu, jadi ia bukan bukti yang tidak bijak,” katanya.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah mengatakan bahawa berkumur dengan air garam atau air suam adalah salah satu cara untuk mengurangkan sakit tekak, tetapi tidak ada bukti bahawa ia akan membunuh coronavirus.

“Ia tidak akan berhenti daripada masuk ke dalam paru-paru. Apa yang boleh dilakukan adalah mengurangkan keradangan, yang akan membuat tekak anda kurang sakit,” kata Dr Paul Offit, pakar penyakit berjangkit di University of Pennsylvania dan Hospital Kanak-kanak Philadelphia.

Show More

Related Articles

Back to top button