MalaysiaPolitik

Covid-19: Agenda Politik Turut Tergendala?

Adakah landskap politik negara akan berehat sejenak semasa wabak Covid-19? Jawapannya ialah ya dan tidak, menurut dua penganalisis politik.

Menurut Prof Shamsul Amri Baharuddin, yang mengetuai Institut Kajian Etnik di Universiti Kebangsaan Malaysia, beliau mengakui isu politik akan berkurang.

Beliau berkata Pakatan Harapan tidak dapat mengadakan jelajah untuk meraih sokongan masyarakat selepas kehilangan kuasa kepada Perikatan Nasional. Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad, katanya, tidak dapat mengadakan mesyuarat sulit di Yayasan Al Bukhary.

“Jadi, semua ini dilaksanakan melalui telefon pintar dan media sosial. Pengumuman awam terbuka kepada kerajaan PN sahaja. Ruang politik awam dikurangkan. Tetapi ruang digital awam masih terbuka seperti biasa,” katanya.

Penganalisis politik Universiti Malaya Dr Muhammad Asri Mohd Ali, juga bersetuju bahawa isu politik akan berkurang ketika krisis.

Pengurangan isu politik telah membolehkan kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatur strategi, katanya: “Sekiranya mereka dapat mengatasi perang “kesihatan awam” ini, maka mereka akan diterima dalam kalangan rakyat.”

Muhammad Asri Mohd Ali menyatakan bahawa politik telah perlahan kerana ceramah dan perhimpunan politik kini tidak dibenarkan. Tetapi, di media sosial, ia kelihatan seperti politik masih berjalan seperti biasa.

“Sebagai contoh, kita mendengar kumpulan tertentu menyalahkan kerajaan sebelum ini kerana tidak melakukan tindakan awal yang cukup untuk mengawal pandemik manakala beberapa ahli politik mengkritik bagaimana kerajaan Muhyiddin mengendalikan PKP,” katanya.

Tetapi politik masih seperti biasa untuk beberapa ahli politik. Terdapat ahli-ahli politik pembangkang yang bersekongkol untuk mendapatkan wakil rakyat Parti Warisan Sabah / Pakatan Harapan / Upko di Sabah untuk melompat supaya mereka dapat meruntuhkan kerajaan negeri.

Dengan Covid-19, pemilihan Sarawak mungkin tidak akan berlangsung dalam tempoh terdekat. Walau bagaimanapun, ahli politik Sarawak sibuk menavigasi. Terdapat ahli Parlimen baru yang bebas untuk berunding untuk membeli parti politik Sarawak.

Terdapat anggota Parlimen Gabungan Parti Sarawak yang mahu membuat pengumuman besar pada Ahad lepas tetapi terpaksa membatalkannya kerana wabak Covid-19.

Apakah isu politik yang tertunda akibat pelaksanaan PKP?

“Tumpuan untuk undi tidak percaya terhadap kerajaan PN dihentikan kerana PKP. Tetapi tiada apa yang boleh menghentikan saluran digital, “kata Shamsul Amri.

Tetapi dengan atau tanpa pandemik Covid-19, ia adalah pertentangan politik seperti biasa untuk Bersatu walaupun pemilihan parti telah ditangguhkan. Pada hari Jumaat, presidennya Muhyiddin memecat setiausaha agungnya, Datuk Marzuki Yahya, yang menyokong Dr Mahathir. Pengerusi Bersatu berkata pemecatan Marzuki adalah tidak sah.

Pada hari Isnin, pencalonan untuk pemilihan Bersatu ditutup dengan Dr Mahathir memenangi jawatan pengerusi tanpa bertanding .

Presiden parti Muhyiddin menghadapi dua pesaing termasuk timbalan presidennya dan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Mohd Faiz Azli Sham.

Jawatan Timbalan Presiden menyaksikan tiga calon iaitu Marzuki (Pasukan Mahathir), Menteri Besar Perak Datuk Faizal Azumu (Pasukan Muhyiddin) dan Anas Akashah Nazri dari Ampang.

“Ia kelihatan seperti Bersatu sedang menuju ke arah krisis dalaman dengan pertandingan presiden antara Muhyiddin dan Mukhriz,” kata Muhammad Asri.

“Kumpulan mana yang mempunyai nombor itu sangat sukar untuk dikatakan pada peringkat ini. Tetapi kita tahu ramai ahli asal (yang menyertai Bersatu sebelum PRU14) tidak berpuas hati dengan ahli baru yang melompat dari Umno selepas PH membentuk kerajaan. Sebagai PM kelapan, Muhyiddin mempunyai banyak kelebihan mengenai bagaimana untuk melembutkan daya tahan dari akar umbi parti.”

Selepas PKP, adakah politik akan semakin sengit?

“Oleh kerana Muhyiddin tidak pernah menyebut kerajaannya sebagai ‘Perikatan Nasional’, sesetengah orang melihat kerajaan baru sebagai sebuah kerajaan ahli parlimen. Dalam erti kata lain, ini adalah kerajaan yang sangat rapuh, ia mungkin tidak boleh bertahan lebih lama daripada kerajaan PH terdahulu.

Apabila Umno dan PAS dikecualikan dari perikatan (kerana banyak sebab) maka kita akan melihat kerajaan ini akan runtuh,” kata Muhammad Asri.

Muhammad Asri juga berkata beberapa golongan (terutamanya kelas menengah yang berpendidikan liberal dan barat) tidak dapat menerima kerajaan pilihan YDP Agong dan bukannya pilihan rakyat.

“Pergerakan ini dapat dilihat melalui #pm8isnotourchoice, #notmyPM dan lain-lain di laman media sosial. Jadi, politik akan menjadi sengit pada masa depan,” katanya.

Bagi kebanyakan rakyat, kurangnya ahli politik memainkan agenda politik, lebih baik bagi negara dalam menghadapi cabaran besar Covid-19.

Show More

Related Articles

Back to top button