AntarabangsaIsu Semasa

8 Wabak Penyakit Yang Pernah Melanda Dunia

Sepanjang perjalanan sejarah, wabak penyakit telah menyerang kemanusiaan, kadang-kadang mengubah perjalanan sejarah dan kadang-kadang menandakan berakhirnya seluruh tamadun. Berikut adalah 8 epidemik dan pandemik yang pernah melanda dunia.

The Black Death: 1346-1353

Black Death menular dari Asia ke Eropah, meninggalkan kemusnahannya di serata dunia. Sesetengah anggaran menunjukkan bahawa Black Death meragut lebih separuh daripada populasi Eropah. Ia disebabkan oleh ketegangan bakteria Yersinia pestis yang mungkin pupus hari ini dan disebarkan oleh kutu pada tikus yang dijangkiti. Mayat mangsa dikebumikan beramai-ramai.

Wabak itu mengubah sejarah Eropah. Dengan begitu banyak orang mati, buruh sukar dicari sekaligus menaikkan bayaran gaji untuk para pekerja dan berakhirnya sistem servis Eropah. Kajian menunjukkan bahawa pekerja yang masih hidup mempunyai akses yang lebih baik kepada daging dan roti berkualiti tinggi. Kekurangan buruh murah mungkin juga menyumbang kepada inovasi teknologi.

Epidemik Polio Amerika: 1916

Wabak polio yang bermula di New York City menyebabkan 27,000 kes dan 6,000 kematian di Amerika Syarikat. Penyakit ini umumnya memberi kesan kepada kanak-kanak dan kadang-kadang meninggalkan kecacatan kekal kepada mangsa.

Epidemik polio berlaku secara sporadik di Amerika Syarikat sehingga vaksin Salk dicipta pada tahun 1954. Oleh kerana vaksin itu menjadi lebih luas, kes-kes di Amerika Syarikat mula menurun. Kes polio terakhir di Amerika Syarikat dilaporkan pada tahun 1979. Usaha vaksinasi di seluruh dunia telah banyak mengurangkan penyakit ini, walaupun ia belum sepenuhnya dihapuskan.

Spanish Flu: 1918-1920

Image result for spanish fluDianggarkan 500 juta orang dari Laut Selatan ke Kutub Utara menjadi mangsa kepada Spanish Flu. Satu perlima daripada mereka yang meninggal dunia, dengan beberapa komuniti asal, berada di ambang kepupusan. Penyebaran selesema itu dipertingkatkan oleh keadaan tentera yang tidak bersih dan tabiat pemakanan zaman perang yang buruk semasa Perang Dunia I.

Walaupun diberi nama Spanish Flu, penyakit itu mungkin tidak bermula di Sepanyol. Sepanyol adalah negara yang neutral semasa perang dan antara negara yang menerbitkan laporan awal penyakit. Hasilnya, orang-orang secara palsu percaya bahawa penyakit itu adalah khusus untuk Sepanyol, dan nama Spanish Flu terjebak.

Asian Flu: 1957-1958

Pandemik Selesema Asia adalah satu lagi penularan global untuk influenza. Bermula di China, penyakit ini meragut lebih daripada 1 juta nyawa. Virus yang menyebabkan pandemik adalah gabungan virus selesema burung.

Pusat Penyakit dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa penyakit ini menyebar dengan cepat dan dilaporkan di Singapura pada bulan Februari 1957, Hong Kong pada April 1957, dan bandar-bandar pesisir Amerika Syarikat pada musim panas 1957. Jumlah kematian adalah lebih daripada 1.1 juta di seluruh dunia, dengan 116,000 kematian yang berlaku di Amerika Syarikat.

Pandemik dan epidemik AIDS: 1981- sekarang

AIDS telah meragut kira-kira 35 juta nyawa sejak ia mula dikenal pasti. HIV, yang merupakan virus yang menyebabkan AIDS, mungkin berkembang daripada virus chimpanzi yang dipindahkan kepada manusia di Afrika Barat pada tahun 1920-an. Virus ini menular di seluruh dunia, dan AIDS adalah pandemik pada akhir abad ke-20. Sekarang, kira-kira 64% daripada 40 juta manusia hidup dengan virus immunodeficiency manusia (HIV) di sub-Sahara Afrika.

Selama beberapa dekad, penyakit itu tidak dapat disembuhkan, namun ubat-ubatan yang berkembang pada tahun 1990-an kini membolehkan orang-orang yang mengalami penyakit itu mengalami jangka hayat yang normal dengan rawatan biasa. Malah lebih menggalakkan, dua orang telah disembuhkan HIV sejak awal tahun 2020.

Pandemik Selesema Babi H1N1: 2009-2010

Image result for pig swine flu h1n1Pandemik selesema babi 2009 disebabkan oleh kemunculan baru H1N1 yang berasal dari Mexico pada musim bunga tahun 2009 sebelum menyebar ke seluruh dunia. Dalam satu tahun, virus itu menjangkiti sebanyak 1.4 bilion orang di seluruh dunia dan membunuh antara 151,700 dan 575,400 orang, menurut CDC.

Pandemik selesema pada tahun 2009 terutamanya terkena kanak-kanak dan orang dewasa muda, dan 80% daripada kematian adalah pada orang yang berusia di bawah 65 tahun, lapor CDC. Itu adalah luar biasa, memandangkan kebanyakan jenis selesema, termasuk yang menyebabkan selesema bermusim, menyebabkan peratusan tertinggi kematian pada orang berumur 65 tahun ke atas.

Tetapi dalam kes selesema babi, orang yang lebih tua seolah-olah telah membina imuniti yang cukup untuk sekumpulan virus H1N1, jadi tidak terjejas begitu banyak. Vaksin untuk virus H1N1 yang menyebabkan selesema babi kini termasuk dalam vaksin selesema tahunan.

Wabak Ebola Afrika Barat: 2014-2016

Ebola merosakkan Afrika Barat antara 2014 dan 2016, dengan 28,600 kes dilaporkan dan 11,325 kematian. Kes pertama yang dilaporkan adalah di Guinea pada bulan Disember 2013 dan tersebar ke Liberia dan Sierra Leone. Sebahagian besar kes dan kematian berlaku di ketiga negara tersebut. Sebilangan kecil kes berlaku di Nigeria, Mali, Senegal, Amerika Syarikat dan Eropah, yang dilaporkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tiada ubat untuk wabak Ebola, walaupun usaha mencari vaksin sedang berlangsung. Kes Ebola pertama yang diketahui berlaku di Sudan dan Republik Demokratik Kongo pada tahun 1976, dan virus itu mungkin berasal dari kelawar.

Wabak virus Zika: 2015-sekarang

Kesan wabak Zika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah tidak akan diketahui selama beberapa tahun. Dalam pada itu, saintis menghadapi perlumbaan dengan masa untuk mengawal virus itu. Virus Zika biasanya disebarkan melalui nyamuk Aedes, walaupun ia juga boleh disebarkan secara seksual pada manusia.

Walaupun Zika biasanya tidak berbahaya kepada orang dewasa atau kanak-kanak, ia boleh menyerang bayi yang masih dalam rahim dan menyebabkan kelahiran cacat. Jenis nyamuk yang membawa Zika berkembang dengan baik di dalam iklim yang hangat dan lembap, menjadikan Amerika Selatan, Amerika Tengah dan bahagian-bahagian Amerika Selatan sebagai kawasan utama untuk virus itu berkembang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close