Gaya HidupKesihatan

Berapa Lama Virus Covid-19 Boleh Hidup Di Permukaan

Ketika Covid-19 semakin merebak, rasa takut untuk menyentuh sesuatu permukaan juga meningkat. Sekarang orang ramai cuba membuka pintu dengan siku, penumpang pengangkutan awam mengelakkan memegang pemegang atau pekerja pejabat membersihkan meja mereka setiap pagi.

Dalam bidang yang paling teruk dilanda coronavirus, pasukan pekerja dalam pakaian pelindung telah dihantar untuk menyemburkan disinfektan di plaza, taman dan jalan awam. Rutin pembersihan di pejabat, hospital, kedai dan restoran juga telah dinaikkan. Di sesetengah bandar raya, para sukarelawan juga berani untuk menyahkuman pada mesin tunai.

Seperti banyak virus pernafasan, termasuk selesema, Covid-19 boleh disebarkan dalam titisan kecil yang dikeluarkan dari hidung dan mulut orang yang dijangkiti ketika mereka batuk. Batuk boleh mengeluarkan sehingga 3,000 titisan cecair. Zarah-zarah ini boleh mendarat pada orang lain, pakaian dan permukaan di sekelilingnya, tetapi beberapa zarah kecil boleh kekal di udara.

Terdapat juga beberapa bukti bahawa virus itu juga hidup lebih lama dalam najis, jadi sesiapa yang tidak mencuci tangan dengan teliti selepas ke tandas boleh mencemarkan apa-apa yang mereka sentuh.

Perlu diperhatikan bahawa, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), menyentuh permukaan atau objek dengan virus dan kemudian menyentuh wajah sendiri “tidak dianggap sebagai cara utama penyebaran virus”.

Walaupun begitu, CDC, Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan pihak berkuasa kesihatan yang lain, menekankan bahawa mencuci tangan dan pembersihan serta pembasmian kuman pada permukaan setiap hari adalah kunci untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Satu aspek yang tidak jelas adalah berapa lama SARS-CoV-2, nama virus yang menyebabkan penyakit Covid-19, dapat bertahan di luar tubuh manusia. Sesetengah kajian mengenai coronavirus lain, termasuk Sars dan Mers, mendapati mereka boleh hidup di logam, kaca dan plastik selama sembilan hari, kecuali mereka dicucikan dengan betul. Sesetengahnya boleh berkeliaran sehingga 28 hari dalam suhu rendah.

Coronavirus diketahui sangat berdaya tahan di mana mereka boleh hidup. Dan penyelidik kini mula memahami lebih lanjut mengenai bagaimana ini mempengaruhi penyebaran coronavirus baru.

Neeltje van Doremalen, seorang pakar virologi di Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat (NIH), dan rakan-rakannya di Laboratorium Rocky Mountain di Hamilton, Montana, telah melakukan beberapa ujian pertama tentang berapa lama SARS-CoV-2 boleh hidup pada permukaan.

Kajian mereka, yang telah diterbitkan dalam New England Journal of Medicine, menunjukkan bahawa virus itu boleh bertahan dalam titisan batuk hingga tiga jam selepas terbawa ke udara. Titisan halus antara 1-5 mikrometer, kira-kira 30 kali lebih kecil daripada rambut manusia, boleh kekal di udara selama beberapa jam.

Ini bermakna bahawa virus yang beredar di dalam sistem penyaman udara yang tidak ditapis akan hidup selama beberapa jam kerana titisan aerosol cenderung hinggap di permukaan lebih cepat di udara yang terganggu.

Tetapi kajian NIH mendapati bahawa virus SARS-CoV-2 bertahan lebih lama pada kadbod, sehingga 24 jam dan sehingga 2-3 hari pada permukaan plastik dan keluli tahan karat.

Penemuan ini mencadangkan virus mungkin tahan lama pada pemegang pintu, kabinet dan permukaan keras lain. Walau bagaimanapun, penyelidik mendapati bahawa permukaan tembaga cenderung membunuh virus itu dalam masa empat jam.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa coronavirus dapat dinyahaktifkan dalam satu minit dengan membasmi permukaan dengan alkohol 62-71%, atau 0.5% peluntur hidrogen peroksida atau peluntur yang mengandungi 0.1% natrium hipoklorit.

Suhu dan kelembapan yang tinggi juga cenderung menyebabkan coronavirus lain mati lebih cepat, walaupun penyelidikan menunjukkan coronavirus yang berkaitan yang menyebabkan Sars dapat dibunuh dengan suhu melebihi 56°C atau 132°F pada kadar kira-kira 10,000 zarah virus setiap 15 minit.

Walaupun tidak ada data tentang berapa banyak zarah virus akan berada dalam titisan yang terbatuk oleh orang yang dijangkiti, penyelidikan mengenai virus selesema menunjukkan bahawa titisan yang lebih kecil boleh mengandungi puluhan ribu salinan virus influenza. Walau bagaimanapun, ini boleh berbeza-beza bergantung kepada virus itu sendiri, di mana saluran pernafasan ditemui dan pada peringkat apa jangkitan orang itu.

Pada pakaian dan permukaan lain yang lebih sukar untuk disinfeksi, belum jelas berapa lama virus itu dapat bertahan. Walau bagaimanapun, serat semulajadi yang menyerap dalam kadbod boleh menyebabkan virus menjadi kering lebih cepat daripada plastik dan logam, menurut Vincent Munster, ketua bahagian ekologi virus di Rocky Mountain Laboratories dan salah satu daripada mereka yang mengetuai kajian NIH.

“Kami membuat hipotesis berdasarkan bahan yang berliang, ia menjadi kering dengan pantas dan mungkin tersekat pada serat,” katanya. Perubahan suhu dan kelembapan juga boleh menjejaskan berapa lama ia boleh bertahan, dan boleh menjelaskan mengapa ia kurang stabil dalam titisan yang tergantung di udara, kerana ia lebih terdedah. “Kami sedang menjalankan eksperimen susulan untuk menyiasat kesan suhu dan kelembapan dengan lebih terperinci.”

Keupayaan virus untuk bertahan lama hanya menekankan pentingnya kebersihan tangan dan pembersihan permukaan, menurut Munster.

“Ada potensi untuk virus ini dihantar melalui pelbagai laluan lain,” katanya.

Image result for coronavirus survive on surfaces

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close