Gaya HidupKerjaya

Pandemik Covid-19 Mengubah Budaya Kerja Korporat?

Syarikat di seluruh dunia enggan membenarkan pekerja bekerja dari rumah, walaupun program seperti Slack dan Skype membuat kerja jauh lebih mudah. Sekarang, ketika pandemik Covid-19 melanda dunia, adakah budaya kerja korporat akan berubah?

Tanpa berulang-alik dengan kereta atau kereta api, dan dengan sofa dan bukannya kerusi pejabat, kerja jauh kelihatan lebih mudah untuk mereka yang terpaksa kuarantin di rumah kerana koronavirus.

Perniagaan yang difokuskan pada dunia digital berharap bahawa ketakutan ramai tentang kerja dari rumah akan digantikan oleh pengalaman positif semasa krisis virus.

“Corona adalah peluang serta cabaran untuk mendigitalkan perniagaan, sektor awam dan penjagaan kesihatan,” kata Achim Berg, presiden persatuan digital Bitkom. Bagi beliau, ini bermakna penggunaan teknologi untuk persidangan dan bekerja adalah tidak mustahil.

Tetapi sebelum pandemik berlaku, banyak pengurus dan pekerja meragui manfaat kerja dari rumah.

Tahun lepas, hanya empat daripada 10 pekerja yang mengatakan bahawa walaupun mereka dibenarkan untuk bekerja dari jauh, mereka lebih gemar untuk bekerja di pejabat, menurut tinjauan di Jerman tahun lepas.

“Daripada pekerja yang dibenarkan bekerja dari jauh, 62% mengatakan mereka tidak mengambil peluang itu, manakala 38% gembira bekerja dari rumah,” kata persatuan digital Bitkom.

Golongan yang skeptikal berkata mereka perlu berhubung dengan orang ramai dan ada yang takut kerjaya mereka akan merudum jika mereka tidak berada di pejabat sepanjang masa. Satu lagi kajian mendapati bahawa sesetengah pekerja tidak mahu mencampur-aduk kehidupan peribadi dan profesional mereka.

Kebanyakan kebimbangan ini bagaimanapun,  telah dihapuskan oleh krisis pandemik terkini walaupun di Jerman, hanya minoriti sahaja yang dibenarkan bekerja di.

“Sesetengah syarikat dalam sektor pengeluaran tidak menawarkan peluang untuk bekerja di rumah kepada pengurus untuk mengelakkan kecemburuan di kalangan kakitangan yang lebih luas dalam pengeluaran,” kata Oliver Stettes, seorang pakar ekonomi dalam budaya korporat.

Krisis semasa kini memaksa banyak syarikat untuk memikirkan semula tanggapan mereka dan menguji persekitaran kerja baru, walaupun terdapat kebimbangan di kalangan majikan.

Majikan akan tertanya-tanya sama ada pekerja masih boleh mencapai sasaran mereka tanpa kehadiran di pejabat, manakala pekerja akan ingin mengetahui sama ada mereka mempunyai masa kerja fleksibel atau mengikut waktu pejabat.

Skala kerja jarak jauh saat ini telah berkembang melebihi paras biasa tapi sehingga sekarang, majoriti pekerja di banyak negara jarang bekerja seharian di rumah. Di Jerman, dua pertiga daripada mereka yang bekerja dari jauh cenderung melakukan beberapa jam di luar pejabat, menurut kajian IAB.

Begitu juga, setakat ini, majikan sedang meneliti peraturan-peraturan yang perlu untuk mengawal kerja jarak jauh.

Kekhuatiran timbul daripada sama ada sesebuah firma mempunyai komputer riba yang cukup untuk kakitangannya, jika pekerja boleh menggunakan komputer mereka sendiri, dan sama ada pejabat infrastruktur Internet boleh menyampaikan kepada semua orang yang bekerja di rumah. Di seluruh dunia, kakitangan IT kini sedang berusaha untuk menangani soalan-soalan praktikal ini.

Ramai syarikat tidak mahu pekerja mereka menggunakan komputer peribadi mereka sendiri kerana kebimbangan virus komputer membahayakan kerja mereka.

Sebagai contoh, seorang hakim Berlin bekerja dari rumah dengan menggunakan komputer tanpa perlindungan yang cukup dan dipercayai menjadi sumber serangan malware baru-baru ini di rangkaian komputer mahkamah.

Satu kebimbangan tambahan ialah sama ada keupayaan Internet mungkin tidak mencukupi jika pekerja jarak jauh sentiasa menggunakan alat persidangan video dan yang lain yang memerlukan penggunaan data.

Penyedia Internet mendaftarkan penggunaan data yang semakin meningkat, walaupun kebanyakannya adalah orang yang menyiarkan video dari platform seperti Netflix dan Amazon Prime.

Pembekal Internet dan telefon terbesar Switzerland, Swisscom berkata ia tidak dapat menampung penggunaan internet pada 16 Mac kerana semakin banyak pekerja Switzerland mula bekerja dari rumah untuk mengelakkan jangkitan coronavirus.

Show More

Related Articles

Back to top button