Bisnes & Ekonomi

Jack Ma Rampas Takhta Orang Terkaya Asia Dari Mukesh Ambani

Hartawan India Mukesh Ambani bukan lagi orang terkaya di Asia selepas tewas kepada Jack Ma setelah harga minyak merosot bersama dengan saham global.

Kejadian yang semakin membimbangkan dengan penyebaran novel coronavirus dijangka akan mendorong dunia ke dalam kemelesetan ekonomi, menghapus $5.8 bilion daripada nilai bersih Ambani dan mendorongnya ke No. 2 dalam senarai orang terkaya di Asia, menurut Bloomberg Indeks Billionaires.

Jack Ma, pengasas Alibaba Holding Group yang pernah berada di kedudukan No. 1 pada pertengahan 2018, kembali berada di atas dengan jumlah harta $44.5 bilion, sekitar $ 2.6 bilion lebih daripada Ambani.

Harga minyak jatuh paling rendah dalam tempoh 29 tahun akibat wabak coronavirus yang merangsang penurunan pertama permintaan dalam tempoh lebih daripada satu dekad.

Itu menimbulkan persoalan sama ada syarikat Ambani, Reliance Industries, mampu mengurangkan hutang bersih kepada sifar pada awal tahun 2021, seperti yang dijanjikannya. Pelan ini bergantung kepada cadangan untuk menjual saham dalam bahagian minyak dan petrokimia kumpulan itu kepada Arab Saudi Oil, pengeluar minyak terbesar di dunia.

Walaupun coronavirus turut menjejaskan perniagaan gergasi teknologi Alibaba, ia telah dikurangkan oleh peningkatan permintaan untuk perkhidmatan pengkomputeran awan dan aplikasi mudah alihnya.

Dalam perubahan ke arah perniagaan baru seperti telekomunikasi, teknologi dan peruncitan, Reliance Industries telah menimbun berbilion dolar hutang selama bertahun-tahun.

Ia membelanjakan hampir  $50 bilion, sebahagian besarnya dibiayai oleh pinjaman untuk membina Reliance Jio Infocomm, yang menjadi syarikat telekomunikasi nombor 1 di India dalam masa kira-kira tiga tahun debutnya. Apabila perniagaan dalam internet memuncak, Ambani juga memperkenalkan rancangan untuk empayar e-dagang untuk menyaingi Amazon.com di India.

Mengulas kebimbangan terhadap liabiliti, Ambani berjanji pada bulan Ogos untuk mengurangkan hutang bersih kumpulan kepada sifar dari kira-kira $21 bilion pada Mac lalu.

Reliance Industries menjangka urus niaga dengan Aramco selesai pada bulan Mac, tetapi orang yang biasa dengan perkara itu berkata pada Februari bahawa perbincangan masih dijalankan untuk menjalin perbezaan antara kedua-dua pihak mengenai struktur perjanjian itu.

Menambah ketidakpastian, pentadbiran Perdana Menteri India Narendra Modi telah mengajukan permohonan mahkamah untuk menghentikan penjualan saham yang dicadangkan, mengancam sumber utama dana yang diperlukan untuk memecah hutang bersih.

Tetapi Ambani, 62, mungkin akan bangkit semula, kata Harish H V, rakan pengurusan di ECube Investment Advisors di Bengaluru, India.

“Permainan tidak akan berakhir. Ambani telah berjaya membina model perniagaan yang mantap yang akan memastikannya dalam permainan. Selain itu, perniagaan telekomnya akan mula menghasilkan keuntungan dalam tahun-tahun akan datang.”

Show More

Related Articles

Back to top button