Gaya HidupKesihatan

5 Cara Untuk Kekal Sihat Sepanjang Tempoh Kawalan Pergerakan

Kita memasuki hari kedua dalam menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi merayu kepada semua orang untuk duduk di rumah bagi memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19 yang baru.

Taman-taman rekreasi dan pusat gim yang biasa anda kunjungi juga ditutup. Apa yang boleh anda lakukan dalam tempoh 14 hari untuk kekal sihat?

1. BERSIHKAN RUMAH ANDA

Gunakan masa ini untuk membuang benda-benda yang tidak berguna dan bungkus barangan yang boleh didermakan selepas MCO selesai. Penyelidikan jelas menunjukkan pembersihan rumah adalah baik untuk kesihatan mental. Pengarang Regina Leeds, yang menulis Satu Tahun ke Kehidupan Berorganisasi, berkata pembersihan mencipta dunia fizikal, mencorak bagaimana kita berfikir dan merasai dunia.

“Kekacauan anda adalah apa yang berlaku di dalam diri anda.” Jadi bersihkan rumah dan fikiran anda tentang perkara-perkara yang tidak perlu dan nikmati rumah dan minda yang lebih tenang.

2. MASAK MAKANAN ANDA SENDIRI

Walaupun restoran kekal dibuka dan penunggang Grabfood atau Foodpanda tersedia untuk menghantar makanan anda, tetapi memandangkan kita hanya dibenarkan makan di rumah, lebih baik jika makanan dimasak sendiri.

Salah satu cara untuk menurunkan berat badan ialah memasak makanan anda sendiri. Dengan cara ini, anda tahu dengan tepat bahagian dan bahan anda gunakan. Ini memberikan anda lebih banyak kawalan ke atas apa yang anda makan selama tempoh MCO. Lakukan ini dengan sungguh-sungguh dan rancang makanan anda dengan baik dan anda mungkin berjaya menurunkan berat badan apabila tempoh MCO berakhir.

3. TONTON VIDEO SENAMAN

Sama ada tarian, zumba, HIIT atau Tabata, video senaman membantu anda bersenam dalam lingkungan rumah anda. Senaman berintensiti tinggi, sebagai contoh, membantu anda kekal kuat ketika anda tidak dapat membangunkan kecergasan kardiovaskular dengan berjalan di luar atau berbasikal. Tetapi jangan lupa peraturan latihan kardinal iaitu memanaskan badan sebelum anda mula dan menyejukkan badan selepas bersenam.

4. MAKAN SECARA SIHAT

Apabila anda keluar untuk membeli stok makanan, pastikan anda membeli makanan berkhasiat. Daripada membeli mi segera, masukkan lebih banyak buah-buahan dan sayuran ke dalam troli anda. Kerana anda akan berada di rumah dalam tempoh dua minggu, anda akan makan apa yang ada di rak makanan anda dan peti sejuk, jadi pastikan ia dipenuhi dengan pilihan yang sihat seperti kacang atau granola gula rendah. Dan sentiasa amalkan pengambilan makanan mengikut pyramid makanan.

5. TIDUR LEBIH AWAL

Kebanyakan kita kurang tidur ketika rutin biasa. Jadi, gunakan masa ini untuk mendapatkan tidur yang sangat diperlukan. Laman web perubatan Webmd mengatakan orang dewasa memerlukan antara 7-9 jam tidur setiap malam. Sekiranya anda tidak cukup tidur, anda akan mengumpulkan “hutang tidur”. Hutang tidur berterusan boleh menyebabkan perasaan kemurungan dan peningkatan berat badan. Gunakan tempoh MCO untuk tidur yang cukup dan tidak berlebihan.

Show More

Related Articles

Back to top button