Isu SemasaTempatan

Rakyat Malaysia Perlu Serius Jalani Perintah Kawalan Pergerakan

Ramai rakyat Malaysia seperti belum memahami konsep Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang berkuat kuasa hari ini. Dalam tempoh ini, kita harus tinggal di rumah tetapi sebaliknya ramai di antara rakyat Malaysia memandu di lebuh raya untuk pulang ke kampung.

Sebahagian daripada rakyat Malaysia juga telah menikmati “Cuti Cuti Malaysia” dan menyertai orang ramai di tempat-tempat pelancongan, sekurang-kurangnya sehingga minggu lepas.

Yang paling teruk adalah sebilangan besar rakyat Malaysia yang masih makan di restoran dan medan selera yang sepatutnya tidak membolehkan pelanggan makan di kedai.

Kita bangun pagi dan melihat gambar-gambar tular di media sosial di mana orang di Sarawak masih bersarapan di restoran-restoran seperti biasa.

Ada juga gambar sebilangan besar orang di medan selera Pulau Pinang yang menunggu makanan mereka dibungkus. Mereka tidak makan di kedai, tetapi bilangan orang ramai berkumpul di sana seperti mengingkari keputusan kerajaan.

Hari pertama MCO, rakyat Malaysia masih memandang ringan akan perintah ini walaupun jumlah kes Covid-19 telah meningkat secara dramatik dengan dua kematian pertama telah dilaporkan.

Malaysia kini mempunyai jumlah kes tertinggi di Asia Tenggara, namun ada di antara kita yang mengambil ringan, dan juga tidak peduli.

Selain membaca berita, amalan kesihatan kita terutamanya pembasuhan tangan, masih tidak diamalkan oleh ramai orang.

Terdapat lebih 16,000 orang termasuk 1,500 orang asing di perhimpunan Tabligh di masjid Sri Petaling, dengan pihak berkuasa kesihatan kini berjuang untuk mengesan mereka yang telah hadir.

Seorang lelaki warga Malaysia yang berusia 34 tahun, meninggal dunia pada hari Selasa, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mengumumkan, kematian pertama dikaitkan dengan perhimpunan tabligh 27 Feb-1 Mac itu.

Daripada 673 rakyat Malaysia yang disahkan positif Covid-19, hampir dua pertiga dilaporkan berkaitan dengan perhimpunan selama empat hari itu, kata Dr Adham.

Realitinya adalah sukar untuk mengesan semua peserta kerana mereka sentiasa bergerak dan kemungkinan lebih 1,000 orang yang menyertai perhimpunan itu telah meninggalkan Malaysia.

Ia adalah bom masa. Mereka mungkin tidak tahu bahawa mereka telah dijangkiti virus itu dan akan menyebarkan virus pembunuh tersebut kepada rakan-rakan dan ahli keluarga mereka.

Tiada siapa yang boleh memberitahu berapa ramai peserta yang telah dijangkiti dan menyebarkan virus tersebut.

Paderi Kristian dari Sarawak juga telah meninggal dunia akibat Covid-19, menjadikan dua kes maut pertama di Malaysia. Walaupun mempunyai sejarah penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi, ia tidak diketahui di mana mangsa menjangkiti virus itu.

Rakyat Malaysia perlu tinggal di rumah dan membataskan pergerakan dalam tempoh dua minggu, iaitu tempoh inkubasi virus dan membolehkan pihak berkuasa mengesan mereka yang telah dijangkiti.

Mesej itu mesti diterima oleh semua orang termasuk kerabat diraja dan menteri. Jika anda tidak mempunyai perniagaan atau keperluan untuk melawat hospital atau pusat krisis, duduk di rumah sahaja.

Kerajaan telah bertindak secara sederhana dengan tidak mengeluarkan perintah “lockdown” atau perintah  berkurung. Tetapi malangnya kita berurusan dengan segelintir rakyat Malaysia yang enggan menerima bahawa kita perlu meminimumkan penyebaran virus itu.

Sekiranya jumlah kes tidak menurun dalam beberapa hari terakhir dalam tempoh dua minggu, kita mungkin perlu memanjangkan tempoh kawalan atau mengeluarkan perintah berkurung seperti yang berlaku di negara lain.

Oleh itu, rakyat Malaysia perlu memandang serius perintah kawalan pergerakan dalam 14 hari ini. Ya, ini adalah mengenai soal hidup dan mati. Ini bukan tempoh percutian tetapi kawalan pergerakan untuk mengurangkan penyebaran virus Covid-19.

Mereka yang tidak mematuhi arahan di bawah MCO boleh didenda tidak lebih daripada RM1,000 atau dipenjara tidak lebih daripada enam bulan atau kedua-duanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close