MalaysiaPolitik

Tun M Kekal Pengerusi Bersatu, Muhyiddin Bertanding Jawatan Presiden

Tun Dr Mahathir Mohamad mengekalkan kedudukan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) manakala Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menghadapi dua orang lagi untuk jawatan presiden.

Pemilihan Bersatu itu bakal menyaksikan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir bertanding untuk jawatan presiden melawan Muhyiddin dan Mohd Faiz Azli Sham.

Jawatan Timbalan Presiden menyaksikan tiga calon – ketua setiausaha agung Datuk Marzuki Yahaya, Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan Anas Akashah Nazri dari Ampang.

Muhyiddin dicalonkan oleh Datuk Abu Bakar Mohamad manakala Muhkriz dicalonkan oleh abangnya Tan Sri Mokhzani Mahathir dan disokong oleh Marzuki.

Marzuki dicalonkan untuk jawatan timbalan presiden oleh Mukhriz dan disokong oleh Dr Mahathir.

Pengerusi jawatankuasa pilihan raya parti Bersatu Tan Sri Syed Hamid Albar mengumumkannya kepada media selepas pencalonan ditutup untuk pemilihan parti pada jam 3 petang di ibu pejabat parti pada hari Isnin (16 Mac).

Bagi jawatan tiga naib presiden, 15 calon telah memfailkan pencalonan sementara bagi Majlis Tertinggi, yang mempunyai 20 jawatan, kira-kira 169 calon akan bertanding.

Antara mereka ialah Datuk Seri Abdul Rashid, Salahuddin Amiruddin, Mohd Nizam Mohd Noh, Datuk Seri Irwan Mohd, Mohd Shahni Ismail, Datuk Seri Mohd Redzuan Mohd Yusof, Sabri Mohd, Abdul Rashid Asari, Sabirin Jaafar, Mohd Radzi Jidin, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen , Hadivshan Abdullah, Ramizal Basiran, Ronald Kiandee dan Mazlan Bujang.

Bagi jawatan Ketua Armada, penyandang Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akan menghadapi bekas anggota Exco Mohd Zamil Ismail dan bekas pembantunya, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal.

Ketua Pengarah Srikandi Datuk Seri Rina Harun dijangka mengekalkan jawatannya ketika menghadapi empat lagi termasuk peguam Azlina Mehtab Mohd Ishaq, Izza Ismail dan Zuhuraina Makmur.

Pemilihan parti Bersatu yang akan datang dijangka akan diperhatikan kerana pemerhati menggambarkannya sebagai pertempuran antara puak Muhyiddin dan Dr Mahathir, berikutan konflik antara kedua-dua mereka selepas keluar dari Pakatan Harapan.

Dr Mahathir secara tiba-tiba meletak jawatan sebagai pengerusi Bersatu pada 24 Feb, selepas Muhyiddin mengumumkan Bersatu keluar dari Pakatan.

Bagaimanapun, dalam satu peristiwa yang mengelirukan, Muhyiddin pada 29 Feb, berkata Bersatu menerima peletakan jawatan Dr Mahathir walaupun telah memintanya untuk menimbang semula peletakan jawatannya pada 27 Feb.

Pengumuman rasmi dibuat pada 27 Feb oleh Setiausaha Agung Bersatu Marzuki Yahya bahawa Dr Mahathir kekal sebagai pengerusi Bersatu.

Dr Mahathir sebelum ini berkata beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan pengerusi Bersatu kerana beliau enggan menerima Umno dalam kerajaan baru.

Muhyiddin, yang dilantik sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac, kini mengetuai kerajaan Perikatan Nasional yang terdiri daripada pembelot PKR, Bersatu, Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak, PAS dan pihak-pihak lain.

Syed Hamid juga berkata bahawa semua pemilihan yang dijadualkan pada 18 April, ditangguhkan kerana keputusan Pendaftar Pertubuhan bahawa semua mesyuarat dan perhimpunan akan ditangguhkan sehingga 30 Jun.

Mesyuarat Agung Tahunan Bersatu yang akan berlangsung dari 26 hingga 28 Jun ini juga akan ditangguhkan sehingga notis lanjut, kata Syed Hamid.

Kesemua 189 bahagian pada mulanya dijangka akan mengundi pada 18 April melalui kotak undi untuk memilih Majlis Tertinggi, termasuk Pengerusi dan Presiden, serta Jawatankuasa Pusat Sayap Pemuda dan Wanita.

Ini adalah pemilihan pertama bagi parti yang ditubuhkan pada tahun 2016 itu.

Show More

Related Articles

Back to top button