AntarabangsaIsu Semasa

Memasuki Tahun Ke-10, Konflik Perang Syria Seperti Tiada Penghujung

Ketika orang Syria berdemonstrasi pada 15 Mac 2011, mereka tidak membayangkan protes anti-kerajaan itu akan menjadi perang yang rumit dan berpanjangan. Hari ini, konflik peperangan itu memasuki tahun ke-10.

Sekurang-kurangnya 384,000 orang telah meninggal dunia, termasuk lebih daripada 116,000 orang awam. Konflik itu telah mengusir lebih dari 11 juta orang di dalam dan di luar negara.

“Sembilan tahun revolusi menggambarkan sejauh mana penderitaan yang kita ketahui, antara pengasingan, pengeboman dan kematian,” kata Hala Ibrahim, aktivis yang kini tinggal di bandar Dana, di wilayah Idlib.

“Saya meninggalkan universiti saya, rumah saya yang dibom,” kata wanita berusia 30 tahun itu. “Kami kehilangan segala-galanya.”

Berasal dari bandar Aleppo utara, Hala meninggalkan kampung halaman pada akhir 2016 selepas rejim mengambil alih kawasan pemberontak dan dia berlindung di Idlib.

Berkat kumpulan militan Hizbullah yang disokong oleh ketenteraan Rusia, Lebanon dan Iran, Presiden Bashar al-Assad telah mengawal lebih dari 70 peratus daripada negara yang dilanda perang itu.

Gencatan senjata berkuatkuasa di barat laut awal bulan ini, dan pegawai Turki dan Rusia telah bersetuju untuk memulakan rondaan bersama di Idlib.

Tentera Syria dan kapal perang Rusia telah mengebom rantau itu sejak Disember, membunuh hampir 500 orang awam dan memaksa hampir satu juta melarikan diri, menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Siham Abs dan tujuh anaknya telah tinggal selama dua bulan di sebuah kem pelarian untuk penduduk Idlib berhampiran Bardaqli, tidak jauh dari sempadan Turki.

Kebanyakan mereka yang tidak dapat menemui ruang di kem-kem telah tidur di ladang atau mencari perlindungan di sekolah, masjid dan bangunan yang belum selesai.

Di khemah Bardaqli, khemah-khemah yang diperbuat daripada pelapis plastik dibariskan di sepanjang jalan berlumpur.

Abs berkata dia dan keluarganya ingin mandi, tetapi tidak tahu di mana. “Saya berumur 50 tahun dan saya tidak pernah mengalami masa sukar seperti sekarang,” katanya.

Utusan khas PBB untuk Syria, Geir Pedersen, berkata pada malam ulang tahun: “Kesengsaraan rakyat Syria dalam tempoh sedekad yang tragis dan dahsyat ini masih menentang pemahaman dan kepercayaan.”

Konflik Syria lahir dari demonstrasi anti-kerajaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di bandar Daraa sembilan tahun yang lalu.

Bantahan merebak di seluruh Syria, tetapi tindakan keras yang berlaku segera menyaksikan pemberontak mengambil senjata dengan sokongan dari negara-negara Teluk dan merampas kawasan utama dari kawalan kerajaan.

Kumpulan jihadis juga muncul, terutamanya kumpulan IS yang merentasi sebahagian besar negara dan negara jiran Iraq pada tahun 2014.

“Satu dekad pertempuran tidak membawa apa-apa kecuali kehancuran dan kesengsaraan,” kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres minggu ini di Twitter.

“Tiada penyelesaian ketenteraan. Sekarang ini adalah masa untuk menjalankan diplomasi. “

Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, usaha sedemikian telah gagal. Lima kuasa asing beroperasi di Syria, dengan Rusia dan pasukan Iran menyokong rejim.

Walaupun penarikan pasukan Amerika Syarikat pada tahun lepas, tentera Amerika masih ditempatkan di timur laut negara itu, di zon semi-autonomi Kurdish.

Selepas berperang melawan IS, objektif utama Washington telah beralih kepada pengaruh Iran. Israel pula kerap melakukan serangan udara ke atas tentera Syria, Hizbullah dan Iran.

Dan Turki yang berdekatan, yang menyokong kumpulan bersenjata tempatan, telah mengerahkan pasukannya melintasi sempadan.

“Sifat konflik yang mengerikan adalah bukti kegagalan kolektif diplomasi,” kata Pedersen.

Perang telah merosakkan ekonomi dan infrastruktur Syria. PBB pada tahun 2018 menganggarkan bahawa konflik itu telah menyebabkan hampir $400 bilion kerosakan yang berkaitan dengan perang.

“Perkhidmatan asas, hospital dan sekolah perlu dibina semula di seluruh negaraā€¯, kata Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah.

Show More

Related Articles

Back to top button