AsiaPolitik

“Demi Sebuah Demokrasi, Saya Rela Ke Penjara”

Minggu lalu, Future Forward, parti politik pro-demokrasi Thailand yang ditubuhkan pada tahun 2018, diharamkan oleh mahkamah Thailand kerana melanggar undang-undang pilihan raya.

Sejak diasaskan, Parti Future Forward dan eksekutifnya telah dilanda dengan berpuluh-puluh kes undang-undang, mulai daripada hasutan, jenayah komputer dan meruntuhkan monarki. Ia juga dituduh mempunyai hubungan dengan masyarakat rahsia yang gelap, Illuminati.

Pada November 2019, pengasas parti, Thanathorn Juangroongruangkit dibatalkan sebagai ahli parlimen selepas Mahkamah Perlembagaan memutuskan bahawa beliau secara haram memegang saham dalam sebuah syarikat media semasa menjadi calon.

Thanathorn berkata beliau telah memindahkan sahamnya dalam media V-Luck kepada ibunya sebelum pilihan raya diumumkan pada 23 Januari, dan syarikat itu telah berhenti beroperasi. Mahkamah berkata tiada bukti bahawa pemindahan telah dibuat.

Dan pada bulan Februari Mahkamah Perlembagaan membubarkan parti itu dan mengharamkan pemimpinnya dari politik selama 10 tahun, memutuskan bahawa mereka menerima pinjaman 191 juta baht yang tidak sah dari Thanathorn. Mahkamah memutuskan bahawa wang itu adalah derma parti dan melebihi jumlah yang dibenarkan.

Penggubal undang-undang Parti Future Forward kini telah membentuk parti baru untuk mengekalkan kerusi mereka. 11 kerusi yang dipegang oleh eksekutif parti itu termasuk Thanathorn, akan ditinggalkan kosong.

Suruhanjaya Pilihan Raya, yang membawa aduan itu, boleh mengambil tindakan jenayah terhadap eksekutif parti.

Sekiranya berlaku, Thanathorn boleh menghadapi lima tahun penjara, dan pemimpin parti lain tiga tahun.

Thanathorn berkata bahawa beliau bersedia untuk ke penjara untuk berjuang untuk masa depan empat anaknya, berusia antara 12 tahun dan 15 bulan.

“Jika saya pergi ke penjara, saya ingin seseorang memberitahu mereka bahawa saya pergi ke penjara kerana saya berjuang untuk demokrasi, saya berjuang untuk generasi akan datang,” katanya.

Dalam mesej perpisahan sebagai pemimpin Parti Future Forward yang kini telah dibubarkan, Thanathorn menyampaikan mesej harapan, menggalakkan rakyat dan wakil rakyat untuk tetap “memerangi kediktatoran dan membangkitkan demokrasi”.

“Saya percaya kita menunjukkan kepada orang bahawa kita berusaha keras untuk mencabar ketidakadilan seperti yang dijanjikan.

“Ia adalah kehormatan saya untuk bekerja dengan setiap pembangkang yang sangat profesional. Tempoh enam bulan sangat menyeronokkan dan penuh cabaran.

“Hari ini, saya tidak dapat meneruskan perjalanan saya dengan anda, tetapi saya akan menonton kejayaan anda dari jauh tanpa campur tangan.

“Ini adalah keadaan politik yang paling menarik. Inilah mimpi dan cita-cita. Hari ini, pelajar dan orang ramai telah berkorban banyak kerana mereka harus kehilangan sebahagian besar hidup mereka.

“Mereka adalah orang biasa. Mereka tidak mempunyai status atau kemasyhuran. Sebahagian daripada mereka berhujah dengan rakan-rakan mereka. Ada yang berjuang dengan ibu bapa mereka. Ada yang tidak mempunyai pendapatan. Namun mereka semua berdiri untuk apa yang mereka percayai.

“Oleh itu, kesetiaan Ahli Parlimen Future Forward kepada rakyat tidak mencukupi. Saya perlu meminta rakan MP saya untuk bekerja lebih keras, menyokong rakyat dan berjuang bersama mereka. “

Beliau memberitahu perwakilan supaya tidak dirantai oleh jawatan mereka dan sebaliknya menggunakannya untuk berkhidmat kepada rakyat.

Thanathorn berkata beliau akan melakukan kempen politik di luar Dewan dan memerangi rampasan kuasa dengan rakyat setakat yang mampu.

Beliau berjanji untuk menjalankan kempen untuk rakyat dan berharap “pada suatu hari, apabila anda menjadi pemerintah, anda akan menggunakan kuasa anda untuk rakyat bagi mengubah Thailand dan menjadikan impian kita sebagai kenyataan”.

Show More

Related Articles

Back to top button