AntarabangsaIsu Semasa

Pasaran saham merosot, golongan terkaya dunia kerugian hampir $1 trilion

Dari New York ke Paris, Sao Paolo ke Hong Kong kerugian yang belum pernah terjadi sebelumnya, telah berlaku kepada golongan yang paling kaya di dunia.

500 orang terkaya dunia secara kolektif kehilangan $331 bilion pada hari Khamis, penurunan sehari terbesar dalam sejarah lapan tahun Indeks Billionaires Bloomberg. Itu mendorong kerugian kumpulan tahun ini kepada $950 bilion.

Kejatuhan minggu ini menandakan penghujung kepada pasaran yang baik dan wang murah yang membantu orang terkaya di dunia yang mengumpulkan rekod $6.1 trilion kurang daripada dua bulan lalu. Keuntungan tersebut telah dipadamkan sejak empat hari lalu kerana ketakutan pandemik dan kejatuhan harga minyak menyebabkan pasaran menjadi lemah.

Sejak awal tahun, golongan terkaya dunia telah kehilangan 16% daripada nilai bersih kolektif mereka, mengikut indeks. Kejatuhan pasaran telah menjejaskan jutawan dari seluruh dunia dan setiap industri.

“Orang sekarang takut,” kata Charles Doraine, presiden Doraine Insurance Group dan bekas pengurus kekayaan. “Risiko kesihatan adalah perkara yang belum pernah dihadapi oleh dunia pelaburan sebelum ini. Ini adalah risiko baru kepada dunia pelaburan.”

Kekhuatiran orang kaya kaya dibuktikan dengan peningkatan dalam permintaan untuk jet peribadi, membatalkan acara amal dan penghijrahan ke rumah kedua terpencil. Langkah-langkah global untuk mengehadkan penyebaran Covid-19 telah memperkenalkan sekatan-sekatan yang jarang dialami oleh golongan elit.

Pada hari Khamis, para pelancong yang kaya bergegas untuk menempah penerbangan persendirian ke A.S. dari Eropah walaupun larangan perjalanan telah diumumkan baru-baru ini oleh Presiden Donald Trump.

Pengumuman Trump pada petang Rabu yang bertujuan untuk menenangkan pelabur, menyumbang kepada penurunan lagi dalam stok dan mengurangkan nilai kekayaan beberapa penyokong utamanya.

Jutawan minyak dari Oklahoma, Harold Hamm turun dari indeks pada hari Isnin selepas kehilangan hampir separuh nilai bersihnya kerana kejatuhan harga minyak. Sheldon Adelson, pemilik majoriti Las Vegas Sands Corp, pengendali kasino terbesar di dunia, telah kehilangan $11.7 bilion, lebih daripada seperempat nilai bersihnya sejak awal tahun ini kerana kekurangan pelanggan dan pameran perdagangan dibatalkan.

Pengerusi Carnival Corp Micky Arison turun enam mata pada indeks jutawan semalam selepas saham pengendali pelayaran terbesar di dunia jatuh 31% kepada paras terendah dalam 23 tahun. Syarikat itu mengumumkan bahawa ia menggantung semua pelayaran oleh garisan Princess Cruises selama dua bulan.

Individu di kedudukan teratas juga mengalami kerugian sehari yang mengejutkan. Bernard Arnault, pengerusi LVMH, kehilangan $9.5 bilion dan nilai bersih Jeff Bezos Amazon.com Inc. jatuh sebanyak $8.1 bilion. Sejumlah 53 bilionair melihat kekayaan mereka jatuh ke tahap terendah sejak menyertai indeks.

Individu kaya di Brazil juga turut menerima nasib yang sama. Guilherme Benchimol, pengasas XP Inc., tidak lagi menjadi jutawan selepas saham pembrokeran yang berpangkalan di Sao Paulo jatuh 34% di bawah harga tawaran awal bulan Disember.

Show More

Related Articles

Back to top button