MalaysiaPolitik

PM Paling Percayakan Azmin Ali Dalam Kabinet?

Empat menteri kanan dalam kerajaan Perikatan Nasional adalah sama rata, kata Perdana Menteri.

Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimanapun berkata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Azmin Ali akan menjadi ketua mesyuarat Kabinet ketika ketidakhadiran beliau.

“Mereka semua sama. Tetapi saya memberitahu Kabinet bahawa dalam ketiadaan saya, Datuk Seri Azmin akan mempengerusikan mesyuarat dan melakukan apa yang diperlukan,” kata Muhyiddin ketika ditanya sama ada terdapat hierarki atau perbezaan pangkat di kalangan empat menteri kanan.

Muhyiddin juga berkata, seorang lagi menteri kanan, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, akan mengambil alih sekiranya beliau dan Azmin tidak berada dalam negara.

“Saya mempunyai banyak sokongan. Saya telah berkata bahawa ini akan menjadi kabinet yang berfungsi untuk kepentingan negara, “katanya.

Keputusan untuk membenarkan Datuk Seri Azmin Ali untuk mempengerusikan mesyuarat Kabinet mungkin menjadi tanda bahawa beliau adalah yang paling dipercayai di antara empat menteri kanan yang dilantik, menurut penganalisis.

Ini boleh menjadi petunjuk bahawa Azmin adalah pemimpin yang berpotensi untuk menggantikan Muhyiddin sebagai perdana, kata Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya.

“Jika ia ditafsirkan secara politik, Muhyiddin cuba menghantar isyarat kepada semua orang bahawa Azmin adalah pemimpin yang paling dipercayai di kalangan menteri-menteri kanan.

“Azmin juga berpotensi menjadi perdana menteri yang akan datang,” katanya.

Walau bagaimanapun, Awang Azman mengakui bahawa keadaan politik adalah sentiasa berubah-ubah, yang bermaksud bahawa apa-apa boleh berlaku di masa depan.

Beliau juga berkata bahawa keputusan Muhyiddin telah mengejutkan Umno bahawa ia mesti menjamin kedudukan perdana menteri jika Perikatan Nasional menang dalam Pilihan Raya Umum ke-15, memandangkan Umno mempunyai kerusi yang paling banyak dalam Perikatan.

Awang Azman percaya akan tiba masanya Muhyiddin berdamai dengan Tun Dr Mahathir Mohamad kerana Ahli Parlimen Langkawi baru-baru ini telah membongkar cita-cita Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri yang akan datang ketika krisis politik awal bulan ini.

Dr Oh Ei Sun, felo di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam Singapura, percaya bahawa niat Muhyiddin adalah untuk menghalang pengulangan semula insiden timbalan perdana menteri menjadi lebih berani untuk merampas kuasa nombor satu negara.

Sebagai contoh, Oh mengatakan Muhyiddin semasa dalam jawatannya sebagai timbalan perdana menteri di bawah pentadbiran Barisan Nasional, telah memberontak terhadap bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pensyarah pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata perdamaian antara Dr Mahathir dan Muhyiddin adalah satu kemungkinan kerana “politik penuh kemungkinan”.

“Ia adalah mungkin selagi mereka dapat berkompromi terhadap sesuatu,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button