Isu SemasaTempatan

Jalankan Ujian Covid-19 Dari Rumah Anda

Anda kini boleh melakukan ujian Covid-19 dari rumah anda, tanpa perlu ke hospital sektor awam untuk menyediakan sampel.

Kementerian Kesihatan dengan kerjasama hospital dan penyedia perubatan swasta melancarkan perkhidmatan pensampelan Covid-19 berasaskan rumah.

Perkhidmatan baru ini membolehkan mereka yang ingin melakukan ujian tetapi tidak memenuhi kriteria sebagai pesakit yang sedang disiasat (PUI), untuk menguji diri di rumah.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kerjasama itu membolehkan orang ramai yang tidak mengalami gejala untuk menjalani ujian Covid-19 di rumah tanpa perlu menghadiri premis kesihatan.

“Pada masa ini, pensampelan dilakukan untuk mereka yang dikenali sebagai PUI, tetapi ada yang bimbang dan ingin mendapatkan ujian COVID-19 tetapi tidak memenuhi kriteria PUI.

“Oleh itu, KKM tidak mempunyai halangan bagi mereka yang ingin mendapatkan ujian ini dari sektor swasta,” katanya pada sidang akhbar mengenai ‘Uberisation: Home Sampling COVID-19’.

Pada masa ini, terdapat 11 syarikat swasta yang terlibat dalam menyediakan perkhidmatan ujian COVID-19 di rumah dan senarai ini boleh ditambah dari semasa ke semasa.

Syarikat-syarikat yang terlibat ialah Bookdoc, DoctorOnCall, Pantai Premier Pathology Sdn Bhd, Lablink (M) Sdn Bhd (KPJ), Qualitas Medical Group Sdn Bhd, Gleneagles Kuala Lumpur, Pusat Perubatan Menara Berkembar KLCC, Hospital Pantai Kuala Lumpur Hospital Klang dan Hospital Pantai Ayer Keroh, Melaka.

Dr Noor Hisham berkata perkhidmatan pensampelan itu akan dilakukan oleh perubatan dan paramedik swasta yang terlatih, dan sampel itu akan dihantar ke makmal swasta untuk dianalisis.

“Perkhidmatan sampling Covid-19 di rumah tertakluk kepada caj yang dikenakan oleh sektor swasta,” katanya.

Beliau berkata kerjasama Kementerian Kesihatan dengan penyedia perubatan swasta akan memudahkan kehadiran orang ramai untuk menjalankan ujian pengesanan Covid-19 di hospital kerajaan dan klinik kesihatan.

Orang ramai boleh mengakses perkhidmatan ini dengan memuat naik aplikasi yang berkaitan untuk menentukan masa lawatan untuk tujuan sampling atau melawat laman web syarikat untuk maklumat lanjut, katanya.

Sehingga hari ini (11 Mac), Kementerian Kesihatan telah mengesahkan 20 kes baru, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 149 orang.

Dr Noor Hisham berkata dari jumlah itu, 22 kes telah dikesan di kalangan PUI, 124 dari hubungan rapat, satu dengan jangkitan pernafasan akut yang teruk dan dua kes lain daripada mereka yang merupakan sebahagian daripada Misi Bantuan Kemanusiaan.

Sehingga kini, dua pesakit Covid-19 diletakkan di Unit Rawatan Rapi dan di bawah keadaan yang stabil, walaupun kedua-duanya memerlukan bantuan mesin pernafasan. Mereka dirawat secara berasingan di Hospital Sungai Buloh dan Hospital Sultanah Aminah, Johor Baru.

Pada catatan positif, 26 pesakit yang diuji positif untuk virus itu telah pulih sepenuhnya dan dikeluarkan dari wad pada hari ini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close