Bisnes & Ekonomi

Siapa 5 Muka Baru Dalam Senarai Individu Terkaya Malaysia 2020

Setiap tahun, majalah kewangan Forbes menyenaraikan rakyat Malaysia terkaya berdasarkan maklumat daripada individu, bursa saham, penganalisis, pangkalan data swasta, agensi kerajaan dan sumber lain.

Terdapat jumlah kekayaan minimum untuk memasuki senarai. Tahun ini, ia adalah USD225 juta (kira-kira RM942 juta).

Ikon perniagaan tempatan Robert Kuok sekali lagi mendahului senarai untuk tahun ke-20 berturut-turut dengan nilai bersih USD11.5 bilion (RM48 bilion).

Forbes 2020: 22 Orang Paling Kaya Di Malaysia Mengalami Kerugian Dalam Jangka Masa Setahun

Apa yang paling menarik mengenai senarai itu adalah lima nama baru yang ditambah kepada senarai 50 orang terkaya di negara ini. Jadi, mari kita lihat siapa mereka dan dari mana sumber kekayaan mereka:

1) Datuk Lee Yeow Chor dan Datuk Lee Yeow Seng

Kedudukan dalam senarai: 6

Merupakan anak-anak kepada bekas pengasas IOI Corporation Berhad, adik-beradik Lee mewarisi kekayaan ayah mereka setelah kematiannya dan berada di kedudukan ke-6 dengan nilai bersih sebanyak RM20 bilion.

Mengikut laman web IOI, Yeow Chor, 53, adalah Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas di syarikat itu, serta Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Eksekutif.

Beliau adalah seorang peguam di Gray’s Inn, London dan bekerja di Jabatan Peguam Negara dan Perkhidmatan Kehakiman Malaysia, sebelum menyertai perniagaan keluarga pada tahun 1994.

Sejak menyertai perniagaan keluarga, Yeow Chor juga terlibat dalam beberapa organisasi yang berkaitan dengan perniagaan IOI seperti Majlis Minyak Sawit Malaysia, Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Negara. Beliau juga mempunyai minat dalam beberapa perniagaan lain yang tidak berkaitan dengan IOI.

Sementara itu, adiknya, Yeow Seng, 41, kini merupakan ketua pegawai eksekutif di syarikat itu dan menguruskan operasi dan perancangan strategik Kumpulan.

Beliau juga adalah suami kepada bekas Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yoe Bee Yin.

Yeow Seng juga merupakan peguam dari Bar of England & Wales oleh Temple Inner tetapi tidak pernah mempraktikkannya. Sama seperti abangnya, beliau juga memiliki kepentingan dalam perniagaan lain yang bebas dari IOI.

2) Wen Chiu Chi

Kedudukan dalam senarai: 42

Chiu Chi adalah pengerusi Selangor Properties Sdn Bhd dan bertanggungjawab ke arah keseluruhan hala tuju strategik syarikat, menurut laman web syarikat itu.

Syarikat itu dibina oleh orang ibu bapanya, Wen Tien Kuang dan Chong Chook Yew. Namanya mungkin berjaya memasuki senarai selepas kematian ibunya tahun lalu, dan beliau mewarisi kekayaan keluarga.

Chiu Chi, 62, telah berkhidmat dengan Selangor Properties sejak akhir tahun 1970-an, dan syarikat itu juga mempunyai perniagaan di Australia.

Malah, Chiu Chi juga berjaya memasuki ‘Senarai Individu Terkaya Australia’ pada tahun lalu dan dinamakan sebagai lelaki ke-9 terkaya di rantau ini.

3) Chu Jenn Weng

Kedudukan dalam senarai: 47

Menurut profil LinkedInnya, Jenn Weng adalah Pengasas bersama, ketua pegawai eksekutif dan presiden ViTrox.

Pada tahun 2000, Jenn Weng dan rakan universitinya di Universiti Sains Malaysia, Steven Siaw Kok Tong mengasaskan syarikat yang membuat peralatan pemeriksaan visi automatik untuk industri pembungkusan semikonduktor dan elektronik.

Syarikat itu telah berkembang ke Singapura, Indonesia, Thailand, Vietnam, Filipina, Taiwan, China, Jepun, Korea, India, Australia, Eropah, Brazil, Mexico dan banyak lagi.

4) Oh Kuang Eng

Kedudukan dalam senarai: 50

Kuang Eng adalah Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mi Technovative, sebuah syarikat yang berurusan dengan peralatan semikonduktor.

Graduan lulusan Universiti Malaya itu memulakan kariernya di Hewlett-Packard (M) Sdn Bhd pada tahun 1990-an sebagai Jurutera Teknologi dan Automasi Kelengkapan, sebelum dipindahkan ke operasi Singapura.

Pada tahun 1998, beliau berhenti dari Hewlett-Packard dan berpindah ke China untuk bekerja untuk Polytool Industries Sdn Bhd, sebelum berhenti dan memulakan perniagaan sendiri, beliau mengasaskan AGS Automation (M) Sdn Bhd.

Beliau akhirnya menjual sahamnya dalam AGS Automation (M) Sdn Bhd dan mengasaskan KE Machinelab Sdn Bhd. Syarikat itu ditutup dan Kuang Eng membuka lagi perniagaan bernama DPE.

Pada tahun 2013, beliau melanggan saham biasa dalam pengarah Mi Equipment Malaysia. Secara beransur-ansur beliau menggabungkan perniagaan DPE di bawah Mi Equipment.

Perniagaan ini berkembang di beberapa negara Asia Tenggara (Singapura, Filipina dan Thailand), Timur Laut Asia (Taiwan, China dan Korea Selatan) dan Atlantik Utara (Amerika Syarikat, Mexico dan Jerman) dan kini dikenali sebagai Mi Technovation.

Kekayaannya sekarang ialah RM1.06 bilion, menjadikannya orang terkaya ke-50 di Malaysia.

Show More

Related Articles

Back to top button