AntarabangsaIsu Semasa

Tentera Indonesia Terima 14 Dron, 3 Helikopter Dari AS

Indonesia telah bersetuju untuk menerima 14 dron dan tiga helikopter dari Amerika Syarikat untuk memperkuat operasi rondaan maritim di kepulauan negara itu.

Kementerian Pertahanan akan menerima pesawat Heathrow ScanEagle dan helikopter Bell 412 selepas Suruhanjaya I Majlis Perwakilan Rakyat meluluskan proses penerimaan pemberian dari AS itu.

Menurut The Jakarta Post, suruhanjaya yang menjaga perisikan, pertahanan dan urusan luar negeri, bagaimanapun, mengingatkan kementerian untuk menilai kembali penerimaan dron dan helicopter terbabit demi keamanan nasional.

“Kami meminta kerajaan untuk mengambil langkah berjaga-jaga seperti memastikan tidak ada alat pengintipan dalam dron dan helikopter sama ada yang sengaja atau tidak sengaja diletakkan,” kata pengerusi Suruhanjaya Majlis Perwakilan Rakyat Meutya Hafid.

“Kita tidak perlu terlalu curiga apabila negara yang mempunyai kerjasama pertahanan dengan Indonesia memutuskan untuk memberi geran tetapi kita masih perlu berhati-hati dalam urusan.”

Keputusan Meutya adalah hasil pertemuan dengan kementerian, termasuk Deputi Menteri Sakti Wahyu Trenggono.

Sakti berkata pada 2014 dan 2015, AS menawarkan tentera Indonesia (TNI) pemberian bantuan di bawah Pembiayaan Tentera Asing (FMF).

Tentera laut menerima tawaran itu pada tahun 2017, yang meliputi bantuan yang terdiri daripada dron, kenderaan udara tanpa pemandu yang dibina oleh Boeing anak syarikat Insitu, dan penambahan helikopter.

Kementerian telah menubuhkan sebuah pasukan penilaian untuk mengkaji aspek-aspek teknikal, ekonomi dan politik sebelum membuat keputusan yang strategik untuk Indonesia menerima geran tersebut.

Dron yang bernilai AS$28.3 juta (RM119 juta), akan membantu meningkatkan peninjauan perisik tentera laut dan akhirnya mengukuhkan sistem pertahanan negara, kata Sakti.

Beliau juga percaya bahawa tiga helikopter bernilai AS$6.3 juta itu dapat memperbaiki kecekapan tentera laut dalam menjalankan operasi ketenteraan dan meningkatkan keupayaan pertahanan negara.

“Dron ScanEagle hanya akan digunakan oleh angkatan laut untuk tujuan khas. Kami hanya akan membelanjakan kira-kira 10 bilion rupiah (US$719,886) untuk menggabungkan dan memastikan keselamatan data peralatan dengan sistem pertahanan lain,” kata Sakti, sambil menambah bahawa pembuat komponen elektronik milik negara, PT LEN Industri akan mengendalikan proses integrasi.

Show More

Related Articles

Back to top button