MalaysiaPolitik

Perdana Menteri Malaysia Kelapan, Siapa Dia?

Tidak ada yang menjangkakan bahawa perjalanan politik Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mencapai puncaknya.

Namanya tidak berada dalam senarai jawatan Perdana Menteri selepas perletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad pada 24 Februari.

Bagaimanapun, semuanya berubah apabila Dr Mahathir mengejutkan ramai pada pelancaran Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 pada 27 Feb, dengan membayangkan bahawa Muhyiddin mungkin menjadi pesaingnya.

Semalam, Muhyiddin yang berasal dari Muar, Johor, yang juga salah seorang pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), mengangkat sumpah jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia kelapan di Istana Negara.

Ahli politik berusia 72 tahun itu telah menghadapi pelbagai cabaran dalam kerjayanya, yang paling menonjol adalah penyingkirannya dari jawatan timbalan perdana menteri dan pemecatannya dari UMNO selepas kritikan terbuka terhadap kepimpinan BN pada waktu itu.

Dilahirkan pada 15 Mei 1947, Muhyiddin memulakan karier politiknya pada tahun 1970-an dan telah menjadi Ahli Parlimen Pagoh selama lima penggal sejak tahun 1978.

Anak seorang ulama agama terkemuka Muhammad Yassin Muhammad, beliau juga adalah ADUN Gambir di negeri Johor.

Beliau mempunyai pengalaman luas dalam pentadbiran negara dan telah memegang pelbagai jawatan Kabinet iaitu Menteri Dalam Negeri (Mei 2018-Februari 2020); Timbalan Perdana Menteri (2009-2015); Menteri Pendidikan (2009-2015); Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (2004-2008); Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (1999-2004); Menteri Belia dan Sukan (1995-1999); dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (2008-2009) di bawah empat perdana menteri, termasuk dua kali di bawah Dr Mahathir.

Mempunyai Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu dari Universiti Malaya (UM), Muhyiddin juga pernah berkhidmat sebagai Menteri Besar Johor (1986-1995) selepas memenangi kerusi DUN Bukit Serampang pada pilihan raya umum ke-7.

Muhyiddin memulakan kerjayanya sebagai Penolong Setiausaha Negeri Johor pada tahun 1970 dan telah dijadikan Penolong Pegawai Daerah Muar pada tahun 1974.

Beliau dilantik sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri pada tahun 1981 dan menjadi Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan pada tahun 1982.

Muhyiddin menerima pendidikan awal di SK Maharani, SK Ismail dan Sekolah Tinggi Muar, sebelum melanjutkan pengajian di UM.

Beliau berkahwin dengan Puan Sri Norainee Abdul Rahman pada tahun 1972 dan diberkati dengan empat orang anak iaitu Fakhri Yassin, Nabilah, Najwa dan Farhan.

Jawatan terakhir beliau adalah Menteri Dalam Negeri dalam kabinet Dr Mahathir dalam kerajaan Pakatan Harapan selepas gabungan yang melibatkan PKR, Bersatu, DAP dan Amanah memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14, mengalahkan Barisan Nasional.

Muhyiddin juga telah memegang jawatan naib presiden UMNO (1993-1996 dan 2000-2007) dan telah dipilih sebagai timbalan presiden UMNO pada 2008 sebelum dipecat pada tahun 2016 kerana berdiri teguh untuk kepentingan terbaik parti.

Selain daripada politik, Muhyiddin juga aktif dalam aktiviti dan persatuan berasaskan komuniti, menjadi presiden Kelab Negara Diraja Johor dan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (1986-1995); dan Presiden Persatuan Kanak-kanak Spastik Negeri Johor (1986-1996).

Beliau juga merupakan pengasas TSM Charity Golf, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bertujuan membina komuniti penyayang melalui sumbangan amal dari golf.

Ditubuhkan pada tahun 2002, TSM telah mengubah persepsi masyarakat tentang golf, mengubah sukan menjadi cara melakukan kebaikan dan menyumbang kepada mereka yang memerlukan.

Dengan jawatan ini, Muhyiddin menghadapi cabaran yang sukar seperti mengembalikan kestabilan ekonomi dan yang paling utama untuk menarik kepercayaan rakyat terhadap Umno yang masih dipimpin oleh ahli-ahli yang mempunyai rekod tidak bersih.

Show More

Related Articles

Back to top button