AntarabangsaIsu Semasa

Taliban, AS Meterai Perjanjian Untuk Akhiri Perang Dua Dekad

Pegawai AS dan perwakilan Taliban telah menandatangani perjanjian selepas berbulan-bulan rundingan di ibu kota Qatar yang bertujuan untuk mengakhiri perang terpanjang di Amerika Syarikat, yang berperang di Afghanistan sejak tahun 2001.

Perjanjian yang ditandatangani di Doha pada hari Sabtu dengan kehadiran pemimpin dari Pakistan, Qatar, Turki, India, Indonesia, Uzbekistan dan Tajikistan, akan membuka jalan bagi AS untuk secara beransur-ansur menarik tenteranya.

Kedua-dua pihak telah lama bergaduh atas permintaan AS untuk gencatan senjata sebelum menandatangani perjanjian yang mempunyai empat panduan: garis waktu 14 bulan untuk penarikan pasukan AS dan NATO dari Afghanistan; jaminan Taliban bahawa tanah Afghanistan tidak akan digunakan sebagai tapak pelancaran senjata yang akan mengancam keselamatan AS; pelancaran rundingan intra-Afghan menjelang 10 Mac; dan gencatan senjata kekal dan komprehensif.

Dalam satu kenyataan, Taliban mengatakan ia telah mencapai persetujuan “mengenai penamatan pendudukan Afghanistan”.

“Persetujuan mengenai penarikan sepenuhnya semua pasukan asing dari Afghanistan dan tidak akan campur tangan dalam urusannya pada masa akan datang sudah pasti pencapaian yang hebat,” tambahnya.

Terdahulu pada hari Sabtu, Taliban mengarahkan semua pejuangnya untuk menghentikan pertempuran dan “menahan diri dari serangan”.

Mohammed Naeem, wakil Taliban di Doha, menyifatkan perjanjian itu sebagai “satu langkah ke hadapan. Dengan perjanjian ini, perang di Afghanistan akan berakhir,” katanya kepada Al Jazeera.

Bagi pihaknya, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Mike Pompeo menyeru Taliban untuk menghormati komitmennya.

“Saya tahu akan ada godaan untuk mengisytiharkan kemenangan, tetapi kemenangan untuk warga Afghanistan hanya akan dicapai apabila mereka dapat hidup dengan damai dan makmur,” katanya pada upacara di Doha.

Penarikan pasukan tentera

Sebelum perjanjian itu ditandatangani, satu kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh AS dan kerajaan Afghanistan mengatakan tentera AS dan NATO akan menarik diri dari Afghanistan dalam masa 14 bulan.

Kira-kira 14,000 tentera AS dan kira-kira 17,000 tentera dari 39 sekutu NATO dan negara rakan kongsi ditempatkan di Afghanistan dalam peranan bukan pejuang.

“Amerika Syarikat akan mengurangkan jumlah tentera AS di Afghanistan kepada 8,600 dan melaksanakan komitmen lain dalam perjanjian Taliban AS dalam tempoh 135 hari dari pengumuman pengisytiharan bersama ini dan perjanjian AS-Taliban,” kata kenyataan bersama itu.

Ia menambah bahawa kerajaan Afghanistan akan terlibat dengan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu “untuk membuang ahli Taliban dari senarai sekatan pada 29 Mei”.

“Tiada perjanjian yang sempurna, dan perjanjian Taliban-AS ini tidak terkecuali,” kata Robert Malley, presiden dan CEO Kumpulan Krisis Antarabangsa.

“Tetapi ia merupakan langkah yang paling menguntungkan untuk menamatkan perang yang telah berlangsung selama dua dekad dan meragut nyawa ramai rakyat Amerika dan Afghanistan. Ia sepatutnya diraikan, diperkuat dan dibina untuk mencapai kedamaian intra-Afghanistan yang tulen.”

Rundingan itu dilancarkan pada 2018 sebagai sebahagian daripada usaha pentadbiran Presiden AS Donald Trump untuk menandatangani perjanjian dengan Taliban, yang telah memerangi pasukan pimpinan AS di Afghanistan sejak ia digulingkan dari kuasa pada tahun 2001.

Perjanjian itu juga mencadangkan dialog intra-Afghan dengan kerajaan di Kabul dan pembebasan 5,000 anggota Taliban dari penjara.

Taliban setakat ini enggan bercakap dengan kerajaan Afghanistan yang disokong Barat, mengatakan ia adalah “rejim boneka”.

Rundingan intra-Afghanistan akan bermula pada 10 Mac tetapi tiada butiran khusus telah diberikan.

“Pengurangan keganasan” selama seminggu di antara Taliban, pasukan keselamatan Amerika Syarikat dan Afghanistan menyaksikan penurunan keganasan dan kecederaan di seluruh negara selepas berlaku pada 22 Februari.

Taliban kini menguasai atau memegang pengaruh terhadap wilayah Afghanistan yang lebih banyak dan telah melakukan serangan hampir setiap hari untuk menentang tentera di seluruh negara.

Kedua-dua pihak berada di ambang menandatangani perjanjian damai pada bulan September ketika Trump membatalkan rundingan itu setelah serangan Taliban membunuh seorang askar Amerika.

Trump telah lama menyatakan kesungguhan untuk membawa pulang tentera AS dan menamatkan perang terpanjang di negara itu ketika beliau berusaha memenangi pemilihan semula pada tahun 2020.

Lebih 100,000 warga Afghanistan telah dibunuh atau cedera sejak 2009 apabila Misi Bantuan PBB di Afghanistan mula mendokumentasikan korban.

Show More

Related Articles

Back to top button