Gaya Hidup

Daulat Tuanku! Al-Sultan Abdullah Tawan Hati Rakyat Ketika Krisis Politik

Ketika ribut politik telah melanda minggu lalu, rakyat Malaysia kelihatan terpegun dengan ketua negara, Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Raja yang baik hati dan penyayang itu sudah sangat popular di media sosial kerana kerendahan hatinya, yang termasuk kebiasaan seperti menghentikan rombongan diraja untuk membantu mangsa kemalangan dan beratur untuk membeli makanan segera sendiri.

Sekarang, Yang di-Pertuan Agong sekali lagi menawan hati rakyat ketika kekalutan politik dengan tindakan baiknya terhadap mereka yang terlibat.

Inilah adalah tiga perkara yang dilakukan oleh baginda yang memenangi hati rakyat:

Makanan Percuma

Image result for al sultan abdullah belanja kfc

Daripada mengabaikan lebih 50 orang pengamal media yang berkhemah di luar pintu istana untuk menemubual ahli-ahli politik, baginda Sultan memberi makan KFC kepada mereka pada 24 Februari.

Keesokan harinya (25 Februari), baginda memberikan McDonald’s untuk sarapan pagi, yang dibawa ke pintu gerbang sendiri. Baginda juga menghabiskan beberapa minit bercakap dengan pemberita.

Pada hari Rabu (26 Feb), Sultan Abdullah telah menyediakan 40 kerusi mewah untuk para wartawan duduk, jadi mereka tidak perlu berdiri sambil menunggu di luar pintu. Baginda juga memanggil sebuah trak Milo untuk memberi mereka minuman sejuk, dan memberikan hidangan patin tempoyak untuk makan tengah hari.

Wartawan dijemput ke Istana tanpa kod pakaian

Image result for al sultan abdullah temubual mpEtika dan protokal Istana mewajibkan mereka yang melawat Istana Negara untuk berpakaian tradisional atau pakaian sopan, tetapi Malay Mail melaporkan bahawa Raja melonggarkan peraturan dan membenarkan wartawan masuk ke dalam bangunan tanpa keperluan mematuhi kod berpakaian.

Mereka berada di sana untuk menghadiri taklimat media khas oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara yang pertama kali dalam sejarah istana yang pernah diadakan.

Sultan Menemubual 222 Ahli Parlimen

Image result for al sultan abdullah temubual mpDaripada mengadakan pilihan raya umum yang boleh menelan belanja RM600 juta, Sultan Abdullah memutuskan untuk menemubual semua 222 MP.

Dalam pergerakan yang diterangkan oleh portal media Bernama sebagai “tidak pernah berlaku”, Baginda mengumumkan pada 25 Feb bahawa akan mengadakan wawancara secara bersemuka dengan setiap anggota Parlimen, masing-masing selama dua minit untuk mendengar pandangan mereka mengenai calon Perdana Menteri yang akan datang.

Biasanya, apabila tiada parti atau gabungan dengan majoriti Parlimen, Raja yang berkuasa melantik PM, akan bercakap dengan pemimpin parti untuk menilai siapa yang mempunyai sokongan majoriti dan sesuai untuk dilantik.

Bernama memetik beberapa Ahli Parlimen sebagai berkata bahawa Raja telah bertanya sama ada jika mereka memilih untuk melantik seorang PM baru atau membubarkan Parlimen.

Al-Sultan Abdullah berkata pada hari Selasa (25 Feb) bahawa baginda berharap dapat “mencari penyelesaian terbaik” untuk keadaan ketika itu.

“Biarkan saya melakukan tugas saya … Saya harap kami akan mencari penyelesaian terbaik untuk negara ini,” Bernama melaporkan.

Dalam satu laporan berasingan, Bernama memetik penganalisis politik Prof Mohd Azizuddin Mohd Sani sebagai berkata bahawa Raja boleh memilih kaedah yang lebih mudah untuk menangani situasi seperti mengadakan satu pilihan raya umum. Bagaimanapun, ini boleh menelan belanja besar yang dianggarkan sebanyak RM600 juta.

Beliau juga boleh berunding dengan Persidangan Raja-Raja, kata Profesor Azizuddin. Walau bagaimanapun, ini akan mengambil masa dan kaedah yang dipilih oleh baginda menghormati mandat rakyat.

Show More

Related Articles

Back to top button