Gaya Hidup

5 Perkara Yang Anda Mungkin Tidak Tahu Tentang Tahun Lompat

Setiap empat tahun, hari tambahan ditambah ke kalendar Gregorian untuk menyamakannya dengan tahun solar. Pada tahun lompat, hari tambahan ditambah pada bulan Februari, bulan terpendek dalam setahun, menjadikannya 29 hari berbanding 28. Hari tambahan dipanggil hari lompat, atau hari intercalary.

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin tidak tahu mengenai tahun lompat, dari orang terkenal yang dilahirkan pada hari lompat, kepada mengapa ia ditambah pada bulan Februari dan bukan bulan-bulan lain.

  1. Bukan setiap tahun keempat adalah tahun lompat

Hanya jika tahun itu boleh dibahagikan dengan 400 akan ada 366 hari untuk menjadikannya tahun lompat. Sebagai contoh, 2100 bukanlah tahun lompat manakala 2400 adalah tahun lompat.

  1. Kenapa ditambah dalam bulan Februari.

Kembali pada abad ke-8 SM, kalendar hanya mempunyai 10 bulan. Akhirnya, orang Rom menambah bulan Januari dan Februari pada akhir tahun ini, dengan bulan Februari sebagai bulan terakhir mempunyai hari yang paling sedikit. Julius Caesar kemudian membuat kalendar untuk menyesuaikannya dengan matahari, sambil menambah Hari Lompat. Pada 1582, Pope Gregory XIII mencipta kalendar Gregorian dan menetapkan 29 Februari sebagai tarikh rasmi.

  1. Kebetulan dengan Sukan Olimpik Musim Panas dan pilihan raya presiden AS

Bagaimanapun, Olimpik moden pertama diadakan di Athens, Greece, pada tahun 1896, yang bukan tahun lompat. Tahun 2100 akan menjadi tahun Olimpik, tetapi itu tidak akan menjadi tahun lompat. Walaupun pilihan raya presiden AS yang pertama diadakan pada tahun 1788, tahun bukan lompat, kebanyakan pemilihan berikutnya berlaku pada tahun-tahun istimewa ini.

  1. Insan istimewa

Kemungkinan seseorang dilahirkan pada hari lompat adalah 1 dalam 1461, atau jumlah hari kalendar dalam kitaran empat tahun. Ini bermakna kemungkinan lahir pada 29 Feb ialah 0.068%. Terdapat kira-kira lima juta bayi hari lompat di seluruh dunia.

Menurut Rekod Dunia Guinness, keluarga Henriksen dari Andenes, Norway, kini memegang rekod rasmi untuk jumlah paling banyak anak yang dilahirkan dalam satu keluarga pada hari lompat.

Karin Henriksen melahirkan anak perempuannya Heidi pada tahun 1960, dan anak-anaknya Olav dan Leif-Martin pada tahun 1964 dan 1968 masing-masing.

Sementara itu, keluarga Keogh di United Kingdom menghasilkan tiga generasi ahli keluarga berturut-turut pada 29 Februari. Peter Anthony dilahirkan pada tahun 1940, anak lelakinya Peter Eric dilahirkan pada 1964, manakala cucunya Bethany Wealth dilahirkan pada tahun 1996.

  1. Selebriti Hari Lompat

Orang terkenal yang dilahirkan pada tahun lompat termasuk rapper Amerika Ja Rule (lahir 1976); Penulis Amerika dan penceramah motivasi Anthony Robbins (lahir 1960); Pemain bola sepak British Darren Ambrose (lahir 1984); Cricketer Australia Sean Abbott (lahir 1992); dan pelakon kelahiran London, Joss Ackland (lahir 1928).

Show More

Related Articles

Back to top button