Isu SemasaTempatan

Helikopter Tempur Ringan MD530G Akhirnya Akan Menggantikan Nuri

Kabinet meluluskan pembelian enam helikopter tempur ringan untuk Tentera Darat Malaysia pada 2015. Bagaimanapun, terdapat kelewatan dalam penghantaran helikopter McDonnell Douglas MD530G.

Panglima Tentera Darat, Tan Sri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi berkata pasukan teknikal akan meneruskan perjalanan ke Amerika Syarikat minggu depan untuk menangani masalah kelewatan itu.

“Pasukan ini akan berusaha mendapatkan persijilan yang diperlukan dari pengeluar Amerika Syarikat, untuk digunakan di Malaysia.

“Apabila sudah selesai, kami akan menghantar juruterbang untuk latihan penukaran, diikuti oleh kru penyelenggaraan untuk membekalkan diri dengan pengetahuan untuk penyelenggaraan helikopter,” katanya sempena Hari Ketenteraan ke-87 yang akan diadakan di Kota Kinabalu , Sabah pada hari Ahad.

Hasbullah menambah bahawa enam helikopter itu akan ditempatkan di Sabah untuk kegunaan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

Beliau juga berkata MD530G yang pertama dijangka akan diserahkan menjelang akhir tahun, dengan selebihnya dihantar secara berperingkat-peringkat tahun depan.

Image result for helikopter tempur ringan md530g

MD530G, yang digelar “Little Birds”, pada awalnya diperoleh dengan harga RM300 juta pada November 2015 daripada MD Helicopters Inc gergasi aeroangkasa Amerika Syarikat McDonnell Douglas Corp.

Syarat-syarat kontrak menetapkan bahawa helikopter dijangka dihantar dalam dua kumpulan, dua pertama menjelang Julai 2017, dengan empat lagi dijadualkan tiba pada Disember 2018.

MD530G akan menggantikan empat Sikorsky S-61A-4 Nuri yang telah dibina dengan Pasukan Udara Tentera Darat.

Ini berikutan keputusan bulan lalu oleh Tentera Udara Diraja Malaysia untuk menamatkan keseluruhan armada 38 Nuri, selepas lima dekad perkhidmatan, berikutan kos penyelenggaraan yang terlalu tinggi.

Helikopter Nuri terbakar berikutan kemalangan di kem tentera Gubir di Kedah pada 2 Ogos tahun lepas. Lebih 80 orang dilaporkan terbunuh dalam lebih daripada 20 kemalangan sejak Nuri mula diperkenalkan pada tahun 1967.

Dalam pada itu, Hasbullah berkata bahawa tentera sebagai landasan negara, menghadapi cabaran untuk mengekalkan 133 kemnya di seluruh negara, termasuk 109 di Semenanjung, termasuk penginapan untuk tentera dan keluarga mereka.

“Selain itu, kita perlu memantau sempadan tanah 550km dengan Thailand, dan sempadan 2,100km dengan pulau Kalimantan di Borneo di Indonesia.

“Kami cuba meningkatkan kekuatan dari 95,000 semasa, di mana 25,000 berada di Malaysia timur, dengan tambahan 15,000 tentera,” katanya.

Mengenai Hari Tentera, beliau berkata program itu akan bermula dengan konvoi kenderaan dari Tawau ke Semporna, Lahat Datu, Sandakan, Kudat, Kota Belud dan berakhir di Stadium Likas, Kota Kinabalu.

Sebahagian daripada gotong-royong yang telah dianjurkan akan melibatkan aktiviti mengecat gereja-gereja dan masjid-masjid, dan pembersihan tanah perkuburan.

“Kami memutuskan untuk meraikan Hari Angkatan Tentera di Sabah untuk mendedahkan lagi aktiviti kami kepada rakyat tempatan untuk membiasakan diri dengan kami.

“Kami mahu mereka menyedari bahawa menjaga keamanan dan menjaga kedaulatan adalah tanggungjawab bersama di bawah konsep pertahanan menyeluruh,” kata Hasbullah, sambil menambah bahawa tentera dapat menggerakkan 5,000 askar pada waktu tertentu, sepanjang masa.

-NST

Show More

Related Articles

Back to top button