Gaya HidupKerjaya

Suriakala, Wanita Bukan Melayu Pertama Berpangkat Mejar Jeneral

Negara bakal mempunyai jeneral ‘dua bintang’ wanita bukan Melayu pertama pada hari Sabtu depan. Mencipta sejarah, Brigadier Jeneral Suriakala Suriabagavan akan dinaikkan pangkat menjadi jeneral pada majlis sempena Hari Ketenteraan ke-87 di Kota Kinabalu, Sabah.

Panglima Tentera Darat, Tan Sri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi memuji Suriakala, seorang nenek kepada dua cucu, kerana kepimpinannya yang cemerlang dan kualiti pegawai tertinggi.

“Suriakala adalah seorang yang memerlukan pengawasan yang minimum (atau tidak) dan dapat melaksanakan tugas-tugas penting. Suriakala adalah pegawai yang sangat berdedikasi dan kami bangga untuk memiliki seseorang sepertinya berkhidmat bukan sahaja untuk Tentera, tetapi seluruh Angkatan Bersenjata dan negara.

“Kami memerlukan kakitangan yang lebih berkaliber seperti dia, dari semua pangkat, kerana dia adalah contoh yang baik untuk diteladani. Tentera sangat berbangga untuk menganugerahkannya ‘bintang’ kedua,” kata Hasbullah.

Beliau berkata walaupun menghadapi cabaran dan halangan dalam kehidupan peribadi dan di tempat kerja, Suriakala menjalankan tugasnya dengan sangat baik.

Suriakala, yang akan berusia 60 tahun pada 26 Oktober, berkata beliau sangat tersentuh oleh isyarat dari Angkatan Tentera dan Angkatan Bersenjata untuk memberi ganjaran kepadanya atas usahanya dalam mempertahankan kredibiliti organisasi.

Bakal Mencipta sejarah, Brigadier Jeneral Suriakala Suriabagavan

“Tidak pernah saya bayangkan bahawa suatu hari nanti saya akan mencipta sejarah untuk dan dinaikkan pangkat ke tahap yang begitu tinggi.

“Saya dan keluarga saya sentiasa berterima kasih kepada Tentera Darat untuk siapa saya hari ini dan akan melakukan yang terbaik untuk terus memberikan yang terbaik.

“Saya berharap pencapaian saya akan merangsang wanita Malaysia yang lain untuk mengejar kerjaya yang bermanfaat di Angkatan Tentera,” katanya.

Suriakala dari Klang, Selangor, mempunyai dua anak lelaki. Beliau adalah dari pengambilan pegawai wanita kadet ketiga dari suruhanjaya perkhidmatan pendek yang mendaftar dengan Angkatan Tentera pada bulan Disember 1981. Rakan kursus beliau termasuk timbalan ketua tentera Leftenan Jeneral Datuk Hasagaya Abdullah.

Selepas tamat latihan selama setahun di Sekolah Pegawai Kadet di Port Dickson, beliau telah ditugaskan sebagai leftenan kedua pada tahun 1982.

Beliau mula menjadi pegawai penolong rekod dengan Direktorat Rekod dan Pencen pada 18 Disember tahun itu.

Dari situ, Suriakala meneruskan kerjayanya selama 38 tahun dengan direktorat, naik ke pangkat menjadi mejar pada bulan Ogos 1993 dan leftenan kolonel pada bulan Disember 2000.

Pada bulan Oktober 2008, beliau telah dinaikkan pangkat ke kolonel dan menjadi pengarah sumber manusia (dasar dan pembangunan) Tentera.

Pada 3 Jun 2015, beliau telah dijadikan brigadier-jeneral untuk menjadi pengarah bahagian kakitangan (cawangan tenaga kerja) di Ibu Pejabat Angkatan Tentera.

Suriakala mempunyai ijazah Sarjana dalam pengurusan dari Universiti Malaya dan sains sosial (kajian pertahanan) dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Pada Mei 2012, beliau menghadiri kursus pengurusan sumber pertahanan di Sekolah Pasca Siswazah Naval Amerika Syarikat di Monterey, California.

Untuk rekod, pakar pergigian Mejar Jeneral (Rtd) Datuk (Dr) Roshidah Ishak adalah wanita pertama berpangkat ‘satu bintang’ dalam tentera pada bulan Januari 2007, sebelum menjadi jeneral ‘dua bintang’ pada bulan November 2015.

Brigadier-Jeneral Datuk Dr Thavachelvi Tangarajah menjadi wanita kedua yang dikurniakan pangkat ‘satu bintang’ pada tahun 2009, dan masih berkhidmat sebagai pakar obstetrik dan pakar ginekologi di Hospital Angkatan Bersenjata Tuanku Mizan di Wangsa Maju.

Bagaimanapun, pegawai perisikan tentera dan bekas pegawai sukan Angkatan Bersenjata Kebangsaan, Brigadier Jeneral (Rtd) Datuk Norhuda Ahmad, adalah pegawai wanita bukan perubatan pertama yang menjadi jeneral ‘satu bintang’ pada bulan Februari 2011.

Timbalan Pengarah Perhubungan Awam Kementerian Pertahanan, Mejar Jeneral (Rtd) Datuk Fadzlette Othman Merican Idris Merican merupakan jeneral dua bintang wanita kedua, tetapi sebagai setiausaha akhbar kepada bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada November 2017 .

Tentera Udara Diraja Malaysia mempunyai wanita pertama ‘satu bintang’ sebagai Brigadier-Jeneral (B) Datuk Yohanez Ahmad pada Ogos 2016. Tentera Laut Diraja Malaysia masih belum mempunyai komander ‘satu bintang’ yang pertama.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button