AntarabangsaIsu Semasa

Dunia Belum Bersedia Menghadapi Virus Covid-19

Wabak Covid-19 terus memburuk selepas kematian melonjak di Iran dan jangkitan muncul di negara-negara baru, menyebabkan amaran yang mengerikan bahawa dunia tidak bersedia untuk membendungnya.

Virus ini telah merebak dengan cepat di beberapa bahagian Asia, Eropah dan Timur Tengah, walaupun bilangan kes baru dan kematian merosot di pusat penyakit di China.

Beberapa bandar telah dikawal dalam usaha untuk menghentikan penularan itu, sementara hotel di Kepulauan Canary dan Austria ditutup pada hari Selasa disebabkan kes yang disyaki. Di Iran, 15 kematian telah dilaporkan daripada hampir 100 jangkitan, malah Timbalan Menteri Kesihatan Iraj Harirchi berkata beliau turut dijangkiti virus itu.

Di ibu pejabat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva, Bruce Aylward, yang mengetuai misi pakar antarabangsa ke China, memuji langkah kuarantin dan pembendungan drastik yang diambil oleh negara itu.

Tetapi beliau memberitahu wartawan bahawa negara-negara lain “masih belum bersedia” untuk mengatasi wabak tersebut.

“Anda perlu bersedia untuk menguruskannya pada skala yang lebih besar … dan ia perlu dilakukan dengan cepat,” kata Aylward.

Selain kes-kes di China, terdapat lebih daripada 40 kematian dan 2,700 kes di seluruh dunia.

Penyakit ini kini telah mencapai berpuluh-puluh negara, dengan Austria, Croatia dan Switzerland yang terbaru mengisytiharkan kes-kes.

Akibatnya juga telah berkembang, dengan pasaran saham runtuh, sekatan yang dikenakan ke atas pelancong dan acara sukan dibatalkan.

WHO telah meminta negara-negara dunia untuk “bersedia menghadapi pandemik”, satu istilah yang menggambarkan wabak yang semakin merebak di seluruh dunia.

Di Timur Tengah, Iran telah muncul sebagai kawasan panas utama, dengan tiga lagi orang disahkan meninggal akibat Covid-19 pada hari Selasa.

Iran telah bergelut untuk mengawal wabak itu sejak minggu lalu apabila ia mengumumkan dua kematian pertama di Qom, pusat pengajian Islam dan jemaah yang menarik para ulama dari luar negeri.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Mike Pompeo, yang negaranya berada di ambang perang dengan Iran pada awal tahun ini, berkata Washington sangat bimbang jika Tehran “mungkin telah menyorok perincian penting” mengenai wabak di sana.

Negara-negara Teluk mengumumkan langkah-langkah baru untuk mengurangkan hubungan dengan Iran dalam usaha untuk menghentikan penyebarannya.

Itali, yang telah melaporkan 11 kematian dan lebih daripada 300 kes, telah mengunci 11 bandar dan memerintahkan permainan bola sepak Serie A untuk dijalankan dalam stadium kosong.

Di Amerika Syarikat, yang mempunyai beberapa kes, pihak berkuasa kesihatan menggesa kerajaan tempatan, perniagaan dan sekolah untuk membangunkan rancangan seperti membatalkan perhimpunan besar-besaran atau beralih kepada kerja secara maya bagi menyekat penyebaran virus berbahaya itu.

Show More

Related Articles

Back to top button