AntarabangsaIsu Semasa

Thailand Rancang Bangunkan Industri Senjata Ketenteraan

Thailand merancang untuk menubuhkan sektor perindustrian teknologi pertahanan dan menjadi pengeluar senjata bebas.

Kementerian Pertahanan berkata langkah itu adalah sejajar dengan rancangan kerajaan, yang menyenaraikan persenjataan sebagai industri sasaran ke-11 untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi.

Menurut Bangkok Post, Setiausaha Tetap Kementerian Pertahanan, General Nat Intharacharoen berkata matlamat pelan itu adalah untuk berdikari sendiri dalam industri pertahanan.

Untuk tujuan ini, Thailand telah menubuhkan Pusat Pembekalan Industri, Pusat Tenaga dan Pusat Pengeluaran Senjata untuk penyelidikan dan pembangunan, walaupun kemudahan tersebut tidak disasarkan untuk menghasilkan senjata secara besar-besaran.

Bercakap semasa mengetuai Simposium Tentera Udara Diraja Thailand untuk membincangkan peranan tentera udara dalam misi pertahanan wilayah, Nat berkata Kementerian Pertahanan sedang meninjau kawasan untuk membina tapak perindustrian baru untuk teknologi pertahanan bagi memulakan industri.

Sumber mengatakan kerajaan sedang mempertimbangkan wilayah barat Kanchanaburi dan wilayah timur Chon Buri sebagai tapak pembinaan prospektif bagi kawasan perindustrian pertahanan.

Pemerhati pertahanan berkata Angkatan Udara Thailand telah menunjukkan potensi untuk mencipta teknologi pertahanan selepas ia membangunkan sebuah Pesawat Udara Tanpa Juruterbang (UAV) yang dinamakan UAV RTAF-U1.

Nat berkata, tentera perlu memberi tumpuan lebih kepada kerjasama dan pelaburan bersama dengan negara-negara lain untuk memacu perkembangan selanjutnya dalam sektor baru ini.

Ketua Angkatan Tentera Udara Maanat Wongwat berkata beliau merancang untuk meningkatkan bilangan kakitangan yang mempunyai pengkhususan dalam teknologi pertahanan dengan menawarkan pengajian sarjana di lapangan di Navaminda Kasatriyadhiraj Royal Thai Air Force Academy.

“Apa yang kita mahukan adalah projek penyelidikan baru yang boleh membawa kepada hasil praktikal.”

Beliau berkata 20 graduan dari bidang kejuruteraan, teknologi aeroangkasa dan bahan kimia akan dipilih dan diberikan biasiswa dua tahun yang akan membantu pelajar mendalami pengetahuan mereka dalam UAV, pesawat dan satelit.

Thailand akan melancarkan satelit tentera pertama, Napa 1, di Guiana Space Centre di Guiana Perancis pada 24 Mac depan.

Ia dijangka memainkan peranan penting dalam sistem pertahanan tentera udara negara gajah putih itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close