Isu SemasaTempatan

Kenapa Pulangan KWSP Semakin Menurun

Seawal Disember tahun lepas, sudah dijangka bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengisytiharkan dividen yang sederhana.

Isyarat terkuat adalah apabila Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan dividen terendah sebanyak 5.5% untuk dana utama, Amanah Saham Bumiputra (ASB), untuk 2019.

Berdasarkan pulangan ASB, dividen sebanyak 5.45% yang diisytiharkan oleh KWSP untuk penyumbang dana konvensional itu adalah amat difahami manakala dana simpanan itu memulangkan dividen 5% untuk penyumbang dana Syariahnya.

Pulangan dana simpanan yang rendah adalah disebabkan oleh prestasi pasaran modal yang lemah secara keseluruhannya termasuk di dalam Malaysia dan di luar negara.

Tidak seperti PNB, KWSP telah meletakkan sebahagian besar dana di bawah pengurusan di luar negara.

Pada masa lalu, pulangan KWSP dari pelaburan di luar negara telah dilakukan dengan baik dan menjadi penampan kepada pulangan yang sederhana diperoleh daripada wang yang dimasukkan ke dalam negara.

Bagaimanapun, bagi 2019, KWSP tidak mempunyai penampan kerana pasaran modal secara keseluruhannya telah musnah akibat perang perdagangan AS-China.

Image result for epf return rate over the years
Kadar Pulangan KWSP 2005-2019 (Sumber: The Star)

Di Malaysia, hampir semua segmen ekonomi telah mengalami tekanan sepanjang tahun lepas.

Sektor hartanah terus melemah dan kadar faedah mula menurun lagi, menyebabkan hasil dari instrumen pendapatan tetap seperti bon kerajaan jatuh.

Pada akhir tahun 2019, indeks utama Bursa Malaysia – FBMKLCI – turun 4.7% berbanding awal tahun ini.

Sepanjang enam tahun yang lalu, indeks utama berakhir pada kedudukan positif hanya sekali, iaitu pada tahun 2017. Untuk tahun itu, KWSP mengumumkan kadar dividen 6.9% yang amat memuaskan.

Secara kebetulan, pengumuman dividen itu datang tiga bulan sebelum Pilihan Raya Umum Mei 2018 yang bersejarah apabila kerajaan yang memerintah pada masa itu kehilangan pegangannya di Putrajaya.

Sebanyak 70% dana KWSP sebanyak RM924.75 bilion dilaburkan di Malaysia, yang bermaksud prestasi pasaran modal tempatan mempunyai kesan utama ke atas pulangannya.

Sebahagian besar wang dalam Malaysia ditempatkan dalam kertas hutang kerajaan yang bebas risiko yang menghasilkan  pulangan yang rendah kira-kira 3% atau lebih rendah.

KWSP adalah pelabur utama dalam pasaran saham tempatan tetapi wang itu tersebar dalam kurang daripada 200 daripada 1,000 syarikat yang tersenarai.

Sebabnya ialah kebanyakan syarikat tersenarai di Bursa Malaysia tidak memenuhi kriteria pelaburan yang ketat oleh KWSP.

Pulangan KWSP dari pelaburannya di luar negara telah baik dan dijadikan penampan untuk pulangan rendah yang diperoleh daripada wang yang dimasukkan ke pasaran domestik.

Inilah sebabnya mengapa walaupun Bursa Malaysia dan ringgit telah merosot sejak 2014, KWSP telah dapat memberikan pulangan yang lebih baik sebanyak 6%.

Walau bagaimanapun, untuk 2019, perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China menghantar pasaran modal global yang teruk.

Dari Hong Kong ke Poland, semua aset mengalami tekanan. Eropah dan Britain tersekat dalam kemelut kegagalan Brexit yang tidak membantu pasaran hartanah di sana.

KWSP juga mempunyai pendedahan kepada Amerika Syarikat, yang merupakan satu-satunya pasaran saham yang terus meningkat. Malahan, pasaran saham Amerika Syarikat telah mengalami peningkatan sejak tahun 2009.

Memandangkan bagaimana KWSP merebak risiko di kalangan beberapa negara, tidak mungkin dana itu akan meletakkan semua wangnya di Amerika Syarikat.

Melangkah ke hadapan, tahun 2020 bermula dengan kedudukan yang buruk. Malah penanda AS dipengaruhi oleh wabak Covid-19 sementara harga minyak berada di bawah tekanan.

Pertumbuhan ekonomi Malaysia dijangka lebih rendah berbanding tahun lepas, sekurang-kurangnya untuk enam bulan pertama.

Kecuali jika KWSP dibenarkan untuk meletakkan lebih banyak wang di luar negara untuk meningkatkan pulangannya, kadar dividen mungkin berada di bawah tekanan lagi pada masa yang sama tahun depan.

Show More

Related Articles

Back to top button