AntarabangsaIsu Semasa

Rusia Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Kawal COVID-19

Moscow mula menggunakan teknologi pengimbasan wajah untuk memastikan orang yang diperintahkan untuk tinggal di rumah atau di hotel mereka, mematuhi arahan kuarantin untuk mengelakkan penyebaran wabak Covid-19.

Rusia buat sementara waktu menghalang warganegara China daripada memasuki negaranya untuk membendung penyebaran virus itu, tetapi telah menyambut orang Rusia yang pulang dari China dengan perintah untuk menghabiskan dua minggu di rumah, walaupun tanpa gejala.

Sergei Sobyanin, Datuk Bandar Moscow, berkata kira-kira 2,500 orang yang mendarat di bandar itu dari China telah diperintahkan untuk menjalankan tempoh kuarantin. Untuk mengelakkan mereka meninggalkan kediaman mereka, pihak berkuasa menggunakan teknologi pengimbasan wajah di bandar untuk menangkap mana-mana pesalah, katanya.

“Pematuhan terhadap tempoh kuarantin sentiasa dipantau, termasuk dengan bantuan sistem pengimbasan ¬†wajah dan langkah-langkah teknikal yang lain,” tulisnya di laman webnya.

Dalam satu kes yang diterangkan oleh Sobyanin, rakaman pengawasan menunjukkan seorang wanita yang kembali dari China meninggalkan apartmennya dan bertemu rakan-rakan di luar. Pihak berkuasa dapat mengesan pemandu teksi yang telah pulang dari lapangan terbang kerana rakaman video, kata Sobyanin.

Sobyanin berkata bandar itu juga terpaksa melakukan serbuan terhadap pembawa virus itu, sesuatu yang dikatakannya “tidak menyenangkan tetapi perlu dilakukan”.

Pejabat Datuk Bandar Moscow tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Sobyanin berkata bulan lalu bahawa bandar itu telah menggunakan pengimbasan wajah sebagai sebahagian daripada program pengawasan keselamatan bandarnya.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata beliau tidak melihat butiran mengenai tindakan yang diambil di Moscow tetapi langkah-langkah untuk membendung penyebaran coronavirus itu tidak seharusnya bersifat mendiskriminasi mana-mana pihak.

Penguatkuasaan peraturan kuarantin dilaksanakan selepas seorang wanita di St Petersburg melarikan diri dari sebuah hospital di mana dia mengatakan bahawa dia tidak mahu ditahan.

Kejadian itu, yang mengakibatkan mahkamah memerintahkannya kembali ke pusat kuarantin, menimbulkan persoalan mengenai ketegasan langkah kuarantin coronavirus di Rusia.

Rusia telah melaporkan dua kes jangkitan yang melibatkan dua warga China yang telah pulih dan dibebaskan dari hospital, menurut pihak berkuasa pada 21 Februari lalu.

Show More

Related Articles

Back to top button